/Blog

Pripravite se na prihodnost: 4 trendi v računovodstvu

Občasno, ko se uspemo iztrgati iz operative vsakdana, lahko opazimo, da se stvari okrog nas hitro spreminjajo. Nekateri trendi so vseprisotni (npr. inflacija in spreminjanje cen), drugi nekoliko bolj omejeni (npr. pomanjkanje kvalitetnega kadra v računovodstvu).

Ne glede na to, kako naklonjeni ste jim – dejstvo je, da smo vsi na vlaku sprememb. Težko vplivamo na hitrost, pomembno pa je, da vemo v katero smer pelje. Končna destinacija morda res ni znana, lahko pa vsake toliko časa pomolimo glavo skozi okno in pogledamo, kam vodijo tiri.

Trend #1: Vse večja vloga umetne inteligence

Umetna inteligenca že danes vpliva na računovodsko delo – z različnimi avtomatizacijami in poročili namreč zmanjšuje obseg ročnega dela računovodij. Ta trend se bo le še pospeševal, na ta način pa sproščal vse več časa za ostala pomembna računovodska opravila (predvsem svetovanje).

Kaj lahko storite danes: Vsaj z enim očesom spremljajte razvoj na tem področju. ChatGPT nam je v zadnjem času pokazal kaj vse je mogoče in kako hiter je v resnici razvoj. Samo vprašanje časa je, kdaj bo napredna avtomatizacija s pomočjo umetne inteligence postala povsem običajen del računovodskih programov.

Trend #2: Digitalna transformacija

Fleksibilni delovniki, delo od doma (oz. neodvisno od lokacije), potreba po hitri izmenjavi informacij in ažurnosti podatkov – vse to poganja trend digitalizacije. Delno na to vplivajo okoliščine (epidemija koronavirusa je nedvomno pospešila proces), delno pa zahteve nove generacije strank. Digitalno pa gre z roko v roki z avtomatiziranim – od vnašanja računov v računovodski program, do opozarjanja strank na dostavo dokumentacije.

Kaj lahko storite danes: Če ste med tistimi, ki tega v zadnjih letih še niste storili, razmislite o prehodu na računovodski program v oblaku. Tako si boste z eno potezo zagotovili večino prednosti digitalnega poslovanja (delo neodvisno od lokacije, brezpapirno poslovanje in izmenjavo dokumentov s strankami, avtomatične nadgradnje programa, ipd.).

Trend #3: Analiza in vizualizacija podatkov

Masivni podatki (angl. Big Data) je trend, ki smo ga omenjali več kot 10 let nazaj. Danes se obilica podatkov in njihova moč kaže v praksi. Sposobnost interpretacije velike količine podatkov (s pomočjo tehnologije) bo vedno bolj pomembna računovodska veščina.

Kaj lahko storite danes: Baze računovodskih podatkov so prava zakladnica koristnih informacij. Iščite načine (ali pa se za pomoč obrnite na tehnologijo) s katerimi boste lahko strankam svetovali in prikazali povezave med podatki, ki jih sami ne opazijo – npr. sezonska nihanja v prodaji, profitabilnost posameznih (skupin) izdelkov, ipd.

Trend #4: Poudarjanje trajnosti

Trajnost in zeleno poslovanje bo vse močneje prisoten trend in zahteva lastnikov podjetij. Naloga računovodskih servisov pri tem bo dobro poznavanje poročil (npr. ESG), in metrik s tega področja, priložnosti za različne subvencije, ipd. Nasveti s tega področja bodo zato za stranke koristni in izredno dobrodošli.

Kaj lahko storite danes: Bodite pozorni na pobude k trajnostnem poslovanju in razmislite, kako lahko koristijo vam in vašim strankam – predvsem pa okolju 😉 Lahko se pridružite lokalnim akcijam za čiščenje narave, sadite drevesa, ipd.

Poznavanje trendov je konkurenčna prednost

Rdeča nit trendov je pomembnost digitalnih veščin in poznavanja le-teh pri računovodstvu. To postaja vse pomembnejša konkurenčna prednost. Ne gre torej le za razumevanje trendov, ampak tudi dejansko uporabo modernih tehnologij. Računovodski servis, ki bo na tekočem in bo sposoben tudi svetovati podjetjem glede najprimernejših orodij in njihovih koristi, bo na trgu v izjemnem položaju.

Računovodstvo včeraj, danes, jutri

Računovodstvo je že skozi vso zgodovino močno odvisno od tehnologije in se skupaj z njo razvija. Če vam za vsakdanja opravila primanjkuje časa, je morda pravi trenutek, da začnete k delu pristopati drugače.

racunovodstvo-vceraj-danes-jutri

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox