/Blog

Zakaj toliko podjetij propade? Nasveti za dolgoročen uspeh

Podjetništvo ni lahka stvar. In to podpira tudi žalostna statistika: 20 % podjetij ne preživi svojega 1. leta, 50 % jih ne preživi prvih 5 let, 70 % podjetij pa s poslovanjem preneha pred 10. obletnico.

Glavni razlogi za neuspeh

Pasti na podjetniški poti je nemalo in marsikatera izmed njih je lahko tista, ki zapečati usodo. Med najpogostejšimi razlogi za kratko življenjsko dobo pa so:

  • neujemanje med ponudbo in povpraševanjem (angl. product-market fit): če podjetje s svojim obstojem ne rešuje obstoječega problema strank, se bo težko obdržalo pri življenju;
  • slaba promocija: težko je kaj prodati, če stranke ne vedo za vas; razlog je lahko neustrezno trženje, slaba lokacija (pri panogah, kjer je to pomembno), zanemarjanje pomembnosti spletne prisotnosti, ipd.;
  • preveliki apetiti: včasih se velikopoteznost poplača in prenese preboj v poslu … predstavlja pa veliko tveganje – če se ne izteče po načrtih, to lahko pokoplje podjetje (tudi širjenje podjetja zahteva enako mero previdnosti kot sam začetek poslovanja);
  • zmanjka denarja: zagon poslovanja zahteva nekaj kapitala; če podjetje ne postane dovolj hitro profitabilno (ali pa pridobi zunanjih investitorjev), tega denarja zmanjka;
  • premalo fleksibilnosti: povratne informacije, ki jih sporočajo stranke, so kritičnega pomena za podjetje – stranke bodo namreč odločale v vašem uspehu, zato njihovo mnenje šteje; fleksibilnost pa se kaže tudi v sposobnosti spremljanja trendov in napredka v tehnologiji.

Kako izboljšati možnosti preživetja podjetja?

Uspeh ne traja večno …

Tudi v uspehu morate biti previdni – ta lahko napihne podjetniški ego. Čeprav je določena mera samozavesti v poslu (in tudi izven njega) dobrodošla in koristna, pa lahko tudi škodi, če vam zamegli pogled (in odvrne stranke).

… a tudi neuspeh ne.

Če delate prave stvari, potem je pomembna le še konsistenca. A “prave stvari” niso vedno samoumevne.

Začne se s poslovnim načrtom – ta ni zgolj “startupovska” modna muha. Pomaga vam identificirati ciljno publiko, raziskati povpraševanje, spoznati konkurenco, ipd.

Učinkovitost pri delu je pomembnejša od zaposlenosti. Lastnik podjetja morda vidi 1001 stvar, ki bi jo lahko delali – pomembno pa je, da čas in energijo namenite razvoju podjetja. In na začetku poti je to najverjetneje pridobivanje strank.

Sicer pa velja, da se osredotočite na tisto, kar vam gre najbolje od rok. Stvari, ki vam kradejo čas pa poskusite avtomatizirati oz. vsaj definirati učinkovite procese (npr. izdajo računov, terjatve oz. opozorila na zapadle fakture, ipd.). Če to ne gre, lahko določene naloge predate zunanjim izvajalcem. Vodenje računovodstva je izvrsten primer tovrstnega opravila. Pri tem pa bodite pozorni, da tudi sodelovanje z računovodskim servisom čim bolj poenostavite (npr. z izmenjavo dokumentacije v elektronski obliki) in da vam bodo s svojim znanjem in nasveti karseda pomagali pri poslovanju.

Pazite na svoje zdravje. Niti največji uspeh vam ne bo pomagal, če ne boste v stanju, da bi v njem uživali. Podjetja se pogosto rodijo iz strasti ustanovitelja, zato se je težko ustaviti in opaziti prve znake izgorelosti. Naučite se reči “ne” priložnostim, ki pridejo ob nepravem času. In vedite, da vas uspeh podjetja ne definira: uspeh ne pomeni, da ste super oseba, neuspeh pa ne pomeni, da niste sposobni.

Najdite si mentorje, ki vam bodo pomagali na poti. Veliko lažje je, če imate ob sebi nekoga, ki je že prehodil pot, na kateri ste se znašli. Ne sme vas biti strah prositi za pomoč ali nasvet. V različnih fazah podjetnik potrebuje različne nasvete, saj se tudi vaši izzivi se spreminjajo; rast podjetja prinaša druge izzive kot ustanovitev.

Dovolj pozornosti namenite mreži poznanstev – tako boste lažje našli poslovne priložnosti. Priporočila so najbolj zanesljiv kanal za prodajo.

Ne poskušajte ugajati vsem in imeti rešitev za vsakogar. To vam bo vzelo fokus in trpela bo kvaliteta vaše storitve. Zelo pomembno je namreč tudi to, da se zavedate, kdo vaša stranka ni. Posel je maraton, ne šprint. Vztrajati morate pri ideji, ji dati dovolj priložnosti za uspeh in je ne opustiti, ko se pojavi prva zanimiva nova stvar. Kar pa vseeno ne pomeni, da morate vztrajati, če se izkaže, da nekaj ne deluje.

Iščite motivacijo in inspiracijo na različnih mestih. Ljudje smo socialna bitja, zato se obkrožite z ljudmi, ki vam dajejo zagona. Pustite dovolj prostora za uživanje podjetniške svobode. Počnite stvari, ki vam polnijo baterije in dajejo moči in energijo. Pred očmi vedno imejte svoj dogovor na vprašanje “zakaj?”.

Pomembnost urejenih financ

Urejene finance omogočajo, da se osredotočite na posel.

Ažurne in točne informacije o odprtih terjatvah, obveznostih in pregled denarnega toka so ključne za sprejemanje pravočasnih in pravih poslovnih odločitev. Problemi z denarnim tokom so najpogostejši razlog za propad podjetij – nastopijo pa kot posledica nejasne slike o financah podjetja.

Tudi pri tem lahko pomaga avtomatizacija določenih administrativnih postopkov (kot je npr. opozarjanje na zapadle račune), saj bistveno zmanjšajo vašo obremenjenost, izboljšujejo denarni tok in vam hkrati omogočajo, da se osredotočite na stvari, ki bodo prispevali k nadaljnjem razvoju.

Odločitve prvega podjetniškega poglavja

Prvo leto poslovanja je tudi obdobje, ki je najbolj primerno za oblikovanje poslovnih procesov – na kakšen način boste izdajali račune, kako boste komunicirali s partnerji, kako boste hranili poslovno dokumentacijo, ipd. Seveda pa je to področje, ki ga morate redno naslavljati, skozi celotno obdobje obstoja podjetja.

Pri tem vam lahko pomagamo – z nasveti, izkušnjami in konkretnimi orodji. Eno od tovrstnih orodij lahko preizkusite tudi sami na tej povezavi, ali pa izpolnite ta obrazec in dogovorili se bomo za kratek pogovor o vaši specifični situaciji.

Hitri vodič do učinkovitega uvajanja sprememb

“Spremembe so edina stalnica” – to še kako velja tudi v poslu. Preživijo namreč samo tista podjetja, ki so se sposobna hitro in neboleče prilagoditi spremenjenim zahtevam kupcev in trgu. Vemo pa, da to ni enostavno in da dolgoročno uspe le najboljšim.

upravljanje-sprememb-civer

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox