/Blog

Kako vam star računovodski program škodi

Vsi imamo izkušnje z izdelki, ki so nam nekoč dobro služili, s časom pa postali breme. Morda je to avto, ki je bil svoje čase moderen, udoben in zanesljiv, po 20 letih pa je postal vir frustracij in nenehnih stroškov (ter obiskov pri mehaniku).

Vzporednice bi lahko iskali tudi v poslovnem svetu in orodjih, ki jih uporabljamo. Česa smo se tako navadili, da se pozabimo ozreti okrog sebe in ugotoviti, da nas ovira pri napredku?

V človeški naravi je, da predvsem reagiramo na spremembe, namesto, da bi jih proaktivno spremljali in sprejemali. Na kratek rok se to morda ne pokaže, a posledice so neizbežne. Zastarela programska oprema je nedvomno vredna omembe kot primer tovrstnega ravnanja v poslovnem svetu.

Kako neuporaba sodobne tehnologije lahko ovira vaš napredek

Ogroža lojalnost vaših strank

Stranke danes pričakujejo moderne storitve, ki jih vidijo pri ostalih podjetjih, ali pa jih zasledijo na spletu kot dobre prakse.

Večajo se torej zahteve po hitrosti in prilagojenosti računovodske storitve – in to po nižji ceni. Živimo v svetu, ko je vse vedno pri roki. Dostopnosti in enostavnosti uporabe nas učijo ostale platforme (npr. družbena omrežja) in ta pričakovanja se selijo na vsa področja, predvsem v obliki uporabe spletnih tehnologij, dostopa preko mobilnih telefonov, ipd. Uporabniška izkušnja je ključ namreč vsakega uspešnega posla in sodelovanja. Hkrati pa tudi podjetniki postajajo vse bolj računalniško in računovodsko pismeni, kar pomeni, da pričakujejo takojšen vpogled v računovodske podatke.

Tudi zato je v računovodstvu vse večja potreba po avtomatizaciji rutinskih opravil in optimizaciji procesov. Opravila z višjo dodano vrednostjo so ne le pomembnejša za stranke, ampak tudi prijetnejša in prinašajo večje zadovoljstvo zaposlenih.

Ustvarja neučinkovitosti v delovnem procesu

Koliko časa in denarja morate nameniti vzdrževanju informacijske tehnologije v svojem podjetju? Kako potekajo nadgradnje in kdo skrbi za nemoteno delovanje rešitev?

Če smo kdaj dobili kolektivno lekcijo o pomembnosti fleksibilnega dela in spletnih rešitev, je bilo to v letu 2020. Dostop do podatkov kjerkoli in kadarkoli je od tedaj osnovni pogoj za nemoteno poslovanje.

A vsi “oblaki” niso enaki. Če morate pred uporabo aplikacije še vedno nekaj namestiti na svoj računalnik, če ne deluje na vseh napravah ali če za dostop uporabljate t.i. virtualni računalnik, potem ne izkoriščate vseh prednosti, ki jih spletno okolje ponuja.

Uporaba spletne rešitve pomeni tudi, da vsi uporabniki dostopajo do iste baze podatkov – kadarkoli, kjerkoli, varno, ažurno in brez omejitev sočasnega dostopa. Tako izboljša sodelovanje (interno in s strankami), povečuje (ali ustvari) konkurenčno prednost, zmanjša stroške (z optimizacijo procesov in odpravo nepotrebnih opravil), hkrati pa omogoča fokus na pomembnejša opravila z višjo dodano vrednostjo.

Izguba potencialnih strank

Čas, ki ga porabite za ukvarjanje sami s sabo, je čas, ki ga ne morete nameniti novim poslovnim priložnostim. Kombinacija spremenjenih pričakovanj strank in neučinkovitosti lastnih procesov pa pomeni, da računovodski servis težko zadovolji potrebe zahtevnejših strank.

Gre za stranke, ki si želijo računovodskega svetovanja – in so ga tudi pripravljene plačati. Niti obdobja, ki so tradicionalno za računovodje najbolj pestra, ne smejo predstavljati ozkih grl pri sodelovanju z njimi.

Na srečo danes moderna tehnologija ponuja številne funkcionalnosti, ki še pred nekaj leti niso bile na voljo. Avtomatizira lahko opominjanje na dostavo dokumentacije, pretipkavanje računov v program, terjanje neplačnikov, vzpostavitev svetovalnega kanala z vašimi strankami, enotno evidenco za vse zaposlene in pregled vseh aktivnosti, ki ste jih za stranko izvedli v določenem obdobju.

Izgubljen potencial kvalitetnega kadra

Oddaljen dostop in delo od doma ne le širi doseg pri iskanju strank, ampak tudi omogoča sodelovanje oz. zaposlitev (naj)boljšega kadra, ne glede na njihovo lokacijo.

Hkrati pa je uporaba sodobnih rešitev pomembna tudi za motivacijo zaposlenih – ambiciozni zaposleni želijo delati v modernem okolju, s sodobnimi tehnologijami in v podjetju, ki sledi napredku in trendom.

Slabša varnost podatkov

Poleg tega, da vlaganje v lastno IT infrastrukturo in vzdrževanje pomeni, da morate v poslu misliti še na eno dodatno stvar, pa je na udaru tudi varnost vaših podatkov. Ne le, da vam pri sodobnih spletnih rešitvah ni potrebno skrbeti za varnostne kopije, preko t.i. revizijske sledi so jasni tudi vsi dostopi do podatkov.

Ni potrebno, da je menjava računovodskega programa težavna

Še več, v marsikaterem primeru menjava sploh ni potrebna. Številne funkcionalnosti so namreč uporabnikom na voljo tudi preko povezav z njihovimi obstoječimi sistemi – te vključujejo avtomatizacijo pretipkavanja računov, obveščanje za dostavo dokumentacije, sledenje aktivnosti, avtomatizacijo terjatev, ipd.

Če želite možnosti raziskati tudi sami, nam lahko to sporočite preko obrazca na tej povezavi in skupaj se bomo pogovorili o vaši specifični situaciji.

7 korakov do uvedbe e-poslovanja v podjetju

Digitalizacija, poslovanje v oblaku, spletna aplikacija ipd. so izrazi, ki jih dandanes slišimo praktično vsak dan. Strokovnjaki so si enaki v napovedih sprememb – te so pred vrati in bodo drastično vplivale na podjetja in gospodarstvo nasploh.

7-korakov-do-uvedbe-e-poslovanja-v-podjetju

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox