/Blog

3 računovodska opravila, ki jih lahko opravite kjerkoli

V letu 2020 smo se (predvsem s pomočjo COVID karanten) naučili, da geografska bližina in fizični stik nista pogoja za nemoteno poslovanje. Čeprav se določena področja našega vsakdana počasi vračajo v stare tirnice, pa bi bilo neodgovorno in narobe, da se iz celotne izkušnje ne bi ničesar naučili.

Svet postaja manjši

Sodobna tehnologija in digitalizacija namreč za marsikatero panogo odpravlja državne meje in ljudje na ta način že dolgo izvajajo storitve za naročnike iz celega sveta – in nobenega razloga ni, da bi se računovodje pri iskanju svojih strank omejevali na neposredno bližino. Digitalizacija torej zmanjšuje razdalje – če je bilo nekoč pomembno, da ste lahko stranke iskali zgolj v rangu 50 kilometrov, pa je danes ta kriterij bistveno manj pomemben.

Vse bolj se zmanjšuje neenakost, ki je v preteklosti izhajala iz različnih lokacij. Deljene pisarne (t.i. “coworking” prostori) v velikih mestih so eni od poražencev sveta po COVID. Lokacija namreč izgublja na svojem pomenu (razen v primeru, če je cilj koncentracija idej in izvajalcev, kot je to npr. v San Franciscu, Austinu in podobnih mestih).

Pogosto nas na trenuten način dela vežejo stvari, za katere smatramo, da so večne in nespremenljive. Papir? Ta sam po sebi ni dokument, ampak zgolj medij za prenos podatkov od kupca do dobavitelja. A za prenos podatkov danes obstajajo bolj učinkoviti mediji – digitalni.

Računovodstvo je lokacijsko neodvisna panoga

Vse manj ovir je tudi z vidika infrastrukture, ki se nenehno izboljšuje – elektrika in dostop do kvalitetne internetne povezave sta danes že praktično v vsakem kraju.

Računovodsko delo se vsaj iz tega vidika nekoliko poenostavlja. Doseg in nabor potencialnih strank se povečuje, količina opravil za katero je potrebna fizična bližina pa s pomočjo tehnologije manjša. Nekatera opravila, ki bi jih morda še pred kratkim izvajali izključno v živo (in jih danes ni več treba) vključujejo npr.:

  • predaja podjetniške dokumentacije in računov (za to obstaja hitrejši in brezstičen kanal),
  • pregled finančnih poročil in trenutnega stanja podjetja (večino lahko opravi avtomatizirano poročilo z želenimi podatki in kazalci, ki se pošlje stranki),
  • vprašanja za interpretacijo in razlago določenih podatkov (kratka Zoom konferenca je hitrejša in učinkovitejša alternativa).
  • sestanki za pregled neplačanih računov.

Vseeno pa vsega ne moremo prepustiti digitalnim stikom. Predlagamo, da še vedno (če je le mogoče) osebno izvajate periodične sestanke za pogovor o ciljih in strategiji strankinega poslovanja, optimizaciji procesov, ipd. Vse to gradi in utrjuje odnos, ki je pogoj za uspešno dolgoročno sodelovanje.

Računovodstvo včeraj, danes, jutri

Računovodstvo je že skozi vso zgodovino močno odvisno od tehnologije in se skupaj z njo razvija. Če vam za vsakdanja opravila primanjkuje časa, je morda pravi trenutek, da začnete k delu pristopati drugače.

racunovodstvo-vceraj-danes-jutri

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox