/Blog

Največji strahovi računovodij

Verjetno ima vsaka generacija občutek, da so spremembe hitrejše in bolj drastične kot kdajkoli prej. In zdi se, da ima vsaka nova generacija prav ...

Komaj se opomoremo od enega pretresa, že je pred nami druga situacija, ki od nas zahteva nove prilagoditve. Poleg tega pa so tu tudi manj vidni (a močnejši) tokovi, ki nenehno premikajo meje naše realnosti.

Niti dolgoročnejši obeti z umetno inteligenco, navidezno resničnostjo in ostalimi novimi tehnologijami ne obljubljajo drugačnega tempa.

Iz cone udobja … na boljše

Čeprav so spremembe in posledična prilagajanja ena glavnih gonil napredka, pa nas hkrati premikajo iz naših con udobja – kar pa nam ni najbolj po godu, saj nas sooča z nepoznanim.

To pa nam lahko povzroča skrbi in krajša spanec.

Kaj najpogosteje skrbi računovodje?

Računovodstvo je, kot vse v življenju, vpeto v neskončen boj s časom. Zbiranje dokumentacije, obdelava podatkov, oddaja poročil, … lovljenje rokov je del računovodskega vsakdana. Zato je še posebej pomembno, da ne prihaja do zaostankov v delovnih procesih, ki so posledica neučinkovitosti – npr. podvajanje nalog, ročno delo in odpravljanje napak.

To pa pomeni, da računovodjem primanjkuje časa za svetovanje in ostale aktivnosti z višjo dodano vrednostjo – stvari, ki jih (predvsem novodobni podjetniki) najbolj potrebujejo in iščejo.

Posledica so tudi vse večji pritiski na vključevanje storitve svetovanja v računovodsko ponudbo – v enakem cenovnem paketu. Računovodje ste že sedaj izredno obremenjeni in razširitev ponudbe je mogoča le z iskanjem bolj učinkovitih načinov dela.

Sprejemanje sprememb kot konkurenčna prednost

Fokus računovodskega dela se namreč iz preteklosti vse bolj preusmerja na prihodnost – na nasvete, priporočila in podporo pri poslovnih odločitvah. S tem se seveda spreminjajo tudi pričakovanja strank. Pogosto pa so pri realizaciji tovrstnih ponudb in rasti računovodskih servisov ovira prav veščine in širina znanja. Računovodja prihodnosti bo torej potreboval kombinacijo znanj, ki do danes ni bila pogoj za uspeh: poznavanje davčnih zakonodaj in priložnosti za optimizacijo, uporaba modernih tehnologij, seznanjenost s specifikami posameznih panog, ipd.

Izkoristiti morate izkušnje in znanje, da se pri strankah ustrezno pozicionirate. Kot strokovnjaki, ki so nepogrešljiv del učinkovitega poslovanja.

Vloga kadrov

Če je spreminjanje pričakovanj strank manj opazen in neustavljiv trend, pa je v zadnjih letih primanjkovanje kvalitetnega računovodskega kadra bolj viden simptom sprememb.

Svoj pečat je nedvomno pustila tudi Covid epidemija. Pričakovanja novih zaposlenih so drugačna kot še pred nekaj leti. Fleksibilnost in hibridno delovno okolje nista več luksuz, ampak pogoj.

Vloga tehnologije

Zanimiv je podatek, da veliko računovodskih servisov že dlje časa ni uvedlo nobene nove tehnologije. To predstavlja nevarnost za razvoj (in dolgoročen obstoj) – še posebej, če upoštevamo dejstvo, da novi računovodski servisi že takoj ob svojem nastanku posežejo za najnovejšimi spletnimi tehnologijami.

Kako nadoknaditi zamujeno? Prvi korak je nedvomno uporaba računovodskega programa v oblaku (o prednostih smo že govorili), izkoristite pa lahko tudi koristi, ki jih prinaša avtomatizacija – najnaprednejši računovodski servisi računov v svoje programe ne pretipkavajo več ročno, niti strank ne prosijo za dostavo dokumentacije. Obenem pa tehnologijo uporabijo za oblikovanje novih storitev, ki jih lahko ponudijo svojim strankam – kot je npr. avtomatično terjanje zapadlih računov, vodenje kardovske evidence, ipd.

Računovodstvo včeraj, danes, jutri

Računovodstvo je že skozi vso zgodovino močno odvisno od tehnologije in se skupaj z njo razvija. Če vam za vsakdanja opravila primanjkuje časa, je morda pravi trenutek, da začnete k delu pristopati drugače.

racunovodstvo-vceraj-danes-jutri

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox