Najboljši… in nato vsi ostali

Anže Računovodje

Napredek v tehnologiji nam je prinesel marsikatero spremembo, od samovozečih avtomobilov do najstnikov, prilepljenih na 6-centimetrske ekrane telefonov.

Napredek je nemogoč brez sprememb. In kdor ne spremeni mišljenja, ne spremeni ničesar.George Bernard Shaw

Misel Georga Bernarda Shawa se je neštetokrat izkazala za še kako resnično. Vsak napredek je posledica spremembe v mišljenju kritične mase ljudi. Pomislite samo na napredek, ki ga je avtomobilska industrija dosegla z inovacijami podjetja Ford v proizvodnji. Tudi dandanes smo nenehno priča tovrstnemu razvoju – posvečanje vse večje pozornosti varstvu okolja, zasloni na dotik, električna vozila, pametne hiše, umetna inteligenca…

Izjemno velik vpliv ima tehnologija seveda tudi v poslu. Potencialni kupci in stranke so danes veliko bolj izobraženi, do informacij pridejo veliko hitreje, socialna omrežja pa jim omogočajo, da v trenutku razširijo dober (ali še pogosteje slab) glas o kakovosti storitev različnih podjetij.

Hkrati to pomeni, da lahko veliko enostavneje primerjajo izdelke in storitve med seboj. Danes nas večina posluje na področjih, kjer je menjava izdelkov in storitev postala povsem trivialna. Enostavno je zamenjati ponudnika električne energije, bančnih storitev ali na primer računovodstva.

Da bi se razlikovala od konkurence, se podjetja poslužujejo različnih taktik. Najenostavnejša (in morda najpogostejša) med njimi je taktika, pri kateri nekoliko znižajo ceno. In nato še enkrat. Vendar pri tem pozabljajo, da trg nikoli ne pozabi nizke cene, in kaj kmalu so cene na nevzdržno nizki ravni.

Ponujata se dve možnosti − storitve lahko še naprej opravljate na enak način, ali pa izkoristite prednosti, ki jih prinaša sodobna tehnologija. Če vam do upokojitve manjka le še nekaj mesecev, se vam verjetno ne izplača uvajati sprememb. Če pa bi radi v svojem poslu ostali dlje, je dolgoročno vzdržna le ena pot: tako kot podjetje Ford na prelomu 19. stoletja boste morali tudi vi specializirati svoje “linije”, torej še bolj podpreti podjetnike oziroma svoje stranke pri poslovnem odločanju in optimizaciji njihovega poslovanja.

Po čem se najuspešnejši računovodski servisi razlikujejo od konkurence?

Svoj čas porabijo za svetovanje, optimizacijo in zagotavljanje informacij, ki njihovim strankam omogočajo boljše poslovne odločitve:

  • prevzamejo delo, ki strankam omogoča, da se osredotočijo na svoje poslanstvo (noben podjetnik se na poslovno pot ne poda zaradi želje po večji količini računovodskega dela);
  • stranke jih zaradi strokovnih nasvetov vključujejo v pripravo poslovnih načrtov;
  • uporabljajo rešitve v oblaku ter strankam kadarkoli in kjerkoli omogočajo ažuren dostop do podatkov;
  • ne ukvarjajo se s pretipkavanjem računov, ampak to prepustijo avtomatiki.

Raziskave kažejo, da je v Sloveniji približno trikrat (3x!) preveč ponudnikov računovodskih storitev (natančneje 4.500, na trgu, ki jih “prenese” le 1.500). Nezavidljivo stanje, katerega logična posledica je pretirano nižanje cen. Za zagotovitev preživetja bo moral vsak računovodski servis najti svojo dodano vrednost. Je to (ročno) knjiženje dokumentov? Dvomimo. Dobra novica je, da se večina ljudi le pritožuje, ukrepa pa ne. To redkim, ki se bodo zganili, daje priložnost, da z minimalnim naporom naredijo korak naprej od drugih ponudnikov in hitro pridobijo konkurenčno prednost.

Prvi korak k sprejetju neizogibnih sprememb je informiranje. Koristne informacije in nasvete, ki smo si jih do sedaj nabrali, smo pripravljeni deliti z vami tudi ob skodelici kave – le sporočite nam, kdaj bi vam odgovarjalo.

“Težko sem si predstavljal, da bomo na osnovi obstoječega stanja dosegli boljšo učinkovitost poslovanja. Zato sem izbral rešitev, ki nas je razbremenila administrativnega dela in nam zagotovila analizo podatkov na osnovi katere lahko bistveno lažje in bolje vodimo svojo osnovno dejavnost.”

Luka Kaplar
CFO, Serpent d.o.o.

Najnovejši prispevki