/Blog

4 zmotna prepričanja, ki podjetnikom onemogočajo, da bi zares razumeli računovodje

Kako dobro sploh poznamo posamezne poklice? Tudi tiste, s katerimi imamo dnevno opravka - kaj sestavlja delovnik, kakšni so izzivi, kakšne spremembe so se zgodile v zadnjih letih, ipd.

Nepoznavanje pa je izhodišče za ustvarjanje stereotipov o različnih poklicih: prodajalci lažejo, odvetniki so oderuhi, policaji … no, saj veste.

Kar nekaj zmotnih prepričanj pa obstaja tudi o računovodstvu.

Čeprav je računovodstvo nekaj, kar razumemo kot sestavni del delovanja vsakega podjetja – kako dobro pa v resnici poznamo računovodsko delo?

Računovodsko delo je dolgočasno premetavanje številk

Številke so sicer neločljivo povezane z računovodstvom, a niti slučajno ne predstavljajo celotne zgodbe.

Ne govorijo o pomembnosti poznavanja poslovanja podjetij in zakonodaje, ter odgovornosti, ki jo nosi računovodja. Večina podjetij propade zaradi finančnih razlogov, dober računovodja pa je tisti, ki pogosto lahko to prepreči.

Z izkušenim pogledom na podatke in pripravo različnih poročil namreč pravočasno informira vodstvo, da to lahko sprejme prave poslovne odločitve.

V računovodstvu ni kreativnosti, delo je povsem rutinsko

Vsako delo do neke mere opredeljujejo pravila in to velja tudi za računovodstvo. Nikakor pa to ne pomeni, da bi bilo ukalupljeno.

Prepričani smo, da bi si računovodje v praksi občasno želeli še več rutine … Računovodstvo namreč zaznamujejo spremembe: zakonske, tehnološke, različni trendi, ipd.

Računovodje so tisti, ki se v prvi bojni liniji spopadajo z izrednimi dogodki in ukrepi. Ko je vlada v času epidemije sprejela 8 protikoronskih paketov – na koga so se podjetniki najprej obrnili za pomoč pri interpretaciji?

Poleg tega pri poslovanju podjetij obstaja neskončno specifik – od pravnih oblik in panog, pa do velikosti, trgov in zakonskih regulativ.

Računovodje so introvertirani in nevešči komunikacije

Prepričanje, ki bi bilo težko bolj napačno. Računovodstvo zahteva nemalo spretnosti pri komunikaciji – pa naj bo to za razumljivo interpretacijo podatkov o poslovanju, (ponavljajoče) prošnje za dostavo dokumentacije, ali pa nasvete na podlagi izkušenj.

Za popravek zmote glede introvertiranosti pa vam priporočamo, da se udeležite kakšnega računovodskega dogodka (kot je npr. Kongres izvajalcev računovodskih storitev). Mi smo se že leta nazaj prepričali o sproščenosti, nasmejanosti in zabavnosti računovodij.

Prilagamo dokaz z večerne zabave Kongresa, ki ga je z nastopom popestril Andrej Šifrer.

Računovodje so nenehno v pisarni, ujeti za kupom papirjev

Računovodski delovnik sestavljajo številna opravila, ki niso strogo vezana na pisarno. Sem npr. spadajo sestanki, tako z obstoječimi, kot tudi s potencialnimi strankami. Pa različna izobraževanja in dogodki, ipd.

Marsikateri računovodja (del) dneva preživi na lokaciji večjih strank in tako zagotovi svojo takojšno razpoložljivost.

S pospešujočo digitalizacijo pa se zmanjšuje tudi prisotnost papirja. Avtomatski zajem podatkov s prejetih papirnatih računov odpravlja pretipkavanje dokumentov v računovodski program, vse večja prisotnost eRačunov pa povsem odpravlja kakršen koli stik s papirjem.

Dejansko pa ima računovodstvo velik prispevek k uspehu podjetij

Ugotovimo torej lahko, da je računovodsko delo razgibano, polno novosti, nenehno v stiku z razvijajočo tehnologijo in del vzhajajočih in vse bolj prisotnih trendov, kot je npr. poudarjanje trajnosti v gospodarstvu.

Predvsem pa je pomembno, da razumemo, da računovodje niso prav nič drugačni od nas. Z njimi je mogoče odprto komunicirati, razumeli bodo večino naših izzivov, so strokovni in izkušeni – kot taki pa eden najpomembnejših poslovnih partnerjev vsakega podjetja.

Če bi zgodovino in razvoj računovodstva želeli še pobližje spoznati, smo pripravili brezplačni vodič, ki vas popelje od antičnih civilizacij pa vse do danes.

Računovodstvo včeraj, danes, jutri

Računovodstvo je že skozi vso zgodovino močno odvisno od tehnologije in se skupaj z njo razvija. Če vam za vsakdanja opravila primanjkuje časa, je morda pravi trenutek, da začnete k delu pristopati drugače.

racunovodstvo-vceraj-danes-jutri

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox