/Blog

Kako bilance izkoristiti za zadovoljnejše stranke?

31. marec v računovodstvu velja za “rok vseh rokov”, ciljno črto, s katero se računovodja spogleduje celo leto. Žal večina računovodij zaključka bilanc ne vidi kot priložnost, ampak kot vir obremenitve in vir neskončnega dela ter s tem povezanega stresa.

Zato se bo morda naš predlog marsikomu zdel naravnost bogoskrunski – predlagamo, da “pobilančni” oddih kljub vsemu prestavite še za nekaj dni. Preden prenehate z branjem, nam dovolite, da razložimo zakaj se to lahko izkaže kot ena najboljših potez, ki jih boste naredili letos.

Obdobje nemudoma po bilancah vam daje priložnost, da na svoje stranke naredite res močan vtis in si zagotovite, da bodo z vami ostale še dolgo. V nekaj preprostih korakih:

  1. Z vsemi strankami dogovorite kratek sestanek.
  2. Skupaj preglejte finančne izkaze njihovega podjetja – vam so stvari povsem jasne, marsikateremu direktorju oz. podjetniku niso.
  3. Pripravite nekaj nasvetov. Pogovorite se o tem, kje v njihovemu poslovanju (z računovodskega vidika) obstajajo določene rezerve. Iščite vzorce v denarnih tokovih, zalogah, ipd. Svetujte jim glede potencialnih planov za prihajajoče leto. Si lahko privoščijo nakup ali najem kakšne nove opreme ali nepremičnine?
  4. Veliko sprašujte. Čim bolj spoznajte njihovo podjetje, branžo, kakšni so njihovi načrti, cilji, kakšne posle in investicije pričakujejo v naslednjih 12 mesecih, kateri so pomembni dogodki v letu, ipd.

Trendi, na katere na področju računovodstva opozarjajo analitiki in so zadnja leta izpostavljeni tudi na vseh pomembnejših računovodskih kongresih in dogodkih, so jasni: knjigovodstvo izginja in stranke ne bodo več plačevale zajemanja podatkov, ampak informacije, ki so koristne za poslovanje. Zato računovodski servis danes potrebuje drugačne kompetence kot pred časom – poznati morajo osnove delovanja programske opreme v oblaku, znati morajo analizirati podatke, poznati področje davkov, ipd. Tehnološke spremembe torej neposredno vplivajo tudi na poslovni model servisov.

Vaše stranke se, pa naj vam bo to všeč ali ne, vse bolj zavedajo, da zgolj beleženje zgodovine ne more biti več osredna dejavnost računovodskega servisa, saj od njih pričakujejo veliko več.

Česa si stranke najbolj želijo?

Mirnega spanca: Finance so eden najbolj stresnih delov podjetništva. Zato se osredotočite na jasno in dobro komunikacijo. Podjetnik ne potrebuje poznati vseh detajlov, številk kontov in ostalih podrobnosti vašega dela – ključno pa je, da je seznanjen s ključnimi metrikami, ki kažejo zdravje podjetja. Želijo se tudi izogniti različnim revizijam, oz. če do njih pride – pomoči pri mirni zaključitvi postopka.

Dobrih napovedi: To pomeni ne zgolj poročila o preteklih 12 mesecih, ampak tudi napoved za naslednje leto. Vedeti morajo, kaj si lahko privoščijo in kaj bo v bližnji prihodnosti verjetno ostalo izven njihovega dosega. Kot njihov računovodja ste v idealni poziciji, da jim pomagate pri načrtovanju in sprejemanju nekaterih pomembnih poslovnih odločitev.

Večje vključenosti: Vse več strank si ne želi zgolj računovodskega servisa, s katerim podpišejo pogodbo, potem pa nanj pozabijo. Želijo si takojšnjega vpogleda v (ažurne) podatke, sprotno razlago dogodkov in njihovega vpliva, dobro odzivnost, ipd.

Interpretacije novosti: Ob novih zakonih, standardih, davkih in ostalih spremembah, ki vplivajo na njihovo poslovanje si želijo zanesljiv vir informacij in oporo, zanesljivega svetovalca, ki jim bo stal ob strani in pomagal z nasveti.

Podjetniki potrebujejo proaktivnega računovodjo

Zaključujemo z nekaj nasveti, ki niso neposredno vezani na obdobje po bilancah. Aktualni so in bodo vedno in stranke vam bodo hvaležne, če jim boste sledili.

Svojim strankam zagotovite dostop do ažurnih podatkov

Nasvet je sestavljen iz dveh delov: 1. dostop: uporabljajte programsko opremo, ki to omogoča 2. ažurnost: pogoj za ažurne podatke je sprotno delo obeh partnerjev!

Ne pozabite na nenehno izobraževanje

Sledite trendom in spreminjajoči zakonodaji. Pri tem si lahko pomagate s številnimi spletnimi portali in dogodki, ki so namenjeni računovodjem. Izpostaviti velja Zbornico računovodskih servisov in njihov Kongres izvajalcev računovodskih storitev, ter Visoko šolo za računovodstvo.

Spremljajte finančne kazalnike

Bodite pozorni na “krvno sliko” podjetij svojih strank. Opazite nevarnosti in jih na to pravočasno opozorite. To je eno izmed ključnih področij in priložnosti, ki gradijo dolgoročen odnos med računovodjo in podjetnikom, ki temelji na dodani vrednosti in zaupanju. S tovrstnim pristopom boste postali nepogrešljiv partner.

 

Bilance so torej res izvrsten “izgovor”, da poglobite odnos s svojimi strankami in pokažete svojo dodano vrednost za njihovo poslovanje.

Poleg omenjenih pristopov ključno vlogo igra tudi tehnologija – če vas zanima, kako vam lahko pomaga pri učinkovitejšemu poslovanju in manj stresnega “bilančnega obdobja” v naslednjem letu, se dogovorimo za kratek pogovor ob skodelici kave.

Kako dobiti stranke, ki si jih res želite

Redko pomislimo na to, da na našo uspešnost vpliva tudi izbira strank, s katerimi sodelujemo. V kratkem vodiču ponujamo nekaj konkretnih korakov, ki vam bodo pomagali oceniti obstoječe partnerje in praktične nasvete, s katerimi lahko najdete več sanjskih strank.

kako-dobiti-stranke-cover

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox