/Blog

Kako zmanjšati stres med bilancami?

Neizogibno dejstvo je, da je računovodsko delo vezano na roke. In kot da to ne bi bilo dovolj, upoštevanje teh rokov ni odvisno samo od vas - potrebujete gradiva od strank in njihove zamude prispevajo k stresnosti računovodstva.

Vse skupaj pa vrhunec doseže v času letnih poročil, torej od začetka leta do 31. marca.

Tudi na tem področju velja, da 20 % strank povzroča 80 % preglavic.

Da pa bi bilo obdobje bilanc karseda nestresno in da vam uspe trezno glavo ohraniti tudi marca, smo pripravili nekaj predlogov, ki bodo ta čas naredili (vsaj nekoliko) manj stresen.

S strankami pravila določite vnaprej

Če želite imeti svoje delo opravljeno pravočasno, potem stranke s svojimi obveznostmi ne smejo čakati do zadnjega trenutka. Seznanite jih s potrebami za vaše delo in posledicami, če ne izpolnijo svojih nalog. Zagotavljanje mirnega marca se torej začne že bistveno prej.

Tudi sebi in ekipi postavite omejitve

Zaradi nevestnih strank niste dolžni izvajati 12 urnih delovnikov in delovnih vikendov. Postavite si omejitve – ob kateri uri se vaše delo konča? Seveda vsi občasno sprejemamo kompromise, sploh na podlagi objektivnih razlogov in iskrenih opravičil – a pričakovanje 24-urne razpoložljivosti računovodje se mora končati.

Ne pozabite na premore

Obilica dela, ki ga vidimo pred sabo, lahko povzroči, da se preveč vržemo v delo. Čeprav se zdi kontradiktorno, bodo premori povečali vašo produktivnost. Seveda pa ne sme biti vse podrejeno produktivnosti. Niste roboti. Pazite, da ne boste cel dan sedeli, občasno se nekoliko sprehodite, pretegnite in pojejte kakšen kos sadja.

Planirajte svoje delo

Čaka vas več dela, kot imate časa zanj. Zato je za uspeh ključno določiti prioritete – in potem ta načrt dela tudi upoštevati.

“Če mi namenite 6 ur, da posekam drevo, ​bom prve 4 porabil za brušenje sekire.”

Abraham Lincoln

Pri planiranju pa morate upoštevati tudi nepričakovano; vedno se lahko pojavi neka nujna stvar, ki bo zahtevala vašo pozornost. Če boste splanirali vsako minuto svojega dneva, bo se bo tak plan hitro sesedel pod pritiskom resničnega življenja.

Včasih se zdi, da nam visok tempo in obilica dela ne dovoljujeta časa, da bi delo ustrezno načrtovali. A ravno takrat je načrtovanje ključnega pomena. Oziroma, če postrežemo še z enim citatom: “Danes me čaka toliko dela, ​da moram meditirati dve uri namesto ene.” (Mahatma Gandhi)

Spodbujanje in nagrajevanje ekipe

V stresnih časih je vloga vodje še pomembnejša kot sicer – dovolj hitro mora opaziti stiske, preobremenjenost in težave, ter ustrezno odreagirati in ponuditi pomoč. Na drugi strani pa tudi opaziti dobro delo, ga izpostaviti, pohvaliti in potencialno nagraditi.

Tudi zabava in razvedrilo imata svoje mesto. Dolgi in naporni dnevi še bolj kličejo po razgibanosti. To ne pomeni le premorov, tudi skupno preživljanje časa z ekipo je izrednega pomena. Vplivalo bo na vzdušje in delovni zagon ekipe. Aktivnosti so lahko povsem preproste (sproščen pogovor, skupno kosilo ali naročilo pic, pijača po službi) in sploh ni potrebno, da planirate kompleksne in dolgotrajne teambuilding oddihe.

Definiranje jasnega cilja

Težke situacije lažje preživimo, če imamo pred seboj obet nagrade. To je lahko (kolektivni) dopust, ko so bilance oddane, lahko je skupen izlet, dobra večerja ali družaben večer. V vsakem primeru pa torej ne spreglejte pomembnosti skupne vizije, ki bo ekipo povezala in motivirala v času, ko je delo bolj naporno, kot sicer.

Delegirajte kar lahko

Jasno je, kje mora biti v tem obdobju vaš fokus – vse ostalo je temu podrejeno. Zato je pomembno, da najdete ustrezne podizvajalce, ki vam bodo zagotovili nemoteno poslovanje računovodskega servisa v tem času. To seveda vključuje tudi zanesljivo delovanje računovodskega programa in optimizacija procesov, kjer je to mogoče 😉

Prepričani smo namreč, da AccountingBox združuje tehnologijo in inovativne pristope na način, da kar najbolj optimizira računovodsko delo in vam omogoča, da se osredotočite na najpomembnejša opravila.

Kako naj računovodja vodi sestanek s stranko?

Sestanki so nujni in nepogrešljivi del poslovnega sveta – a pogosto tudi pokopališče učinkovitosti. V kratkem vodiču smo zbrali številne nasvete, ki bodo računovodji pomagali pri izvedbi sestankov na način, da bodo ti uspešni, informativni in še izboljšali odnose s strankami.

kako-voditi-sestanke-cover

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox