/Blog

Kaj bo krojilo prihodnost računovodskega dela?

Škoda je časa, ki ga porabimo za obremenjevanje s prihodnostjo – a razmislek vseeno ne škodi. Živimo namreč v času, ko se spremembe dogajajo neverjetno hitro in težko pričakujemo, da bo katerokoli področje življenja dlje časa ostalo enako.

Računovodstvo je izredno stara panoga (prvi zapisi segajo več kot 7000 let nazaj) in v svoji zgodovini se je neštetokrat preoblikovalo. Kaj pa se obeta v bližnji prihodnosti?

Leto 2030 se morda zdi daleč, a v resnici je zgolj 8 let od nas. Kakšna pričakovanja glede svoje panoge imajo računovodje? Raziskave kažejo, da so v splošnem optimistični, se pa zavedajo potrebe po prilagoditvi tehnologiji in večjemu poudarku razširitve svoje ponudbe s svetovalnimi storitvami.

Česa se računovodje najbolj bojijo?

Strah, da bi jih nadomestila tehnologija je prisoten pri 40 % sodelujočih v omenjeni raziskavi, 30 % pa jih skrbi težavno sledenje hitrem tehnološkem razvoju. 31 % izpostavlja nižje cene, ki jih pričakujejo kot posledico vse bolj napredne tehnologije v računovodstvu.

Če smo se iz preteklih let lahko kaj naučili, je to nedvomno, da je napovedovanje prihodnosti izredno nehvaležno (in nemogoče) delo – že nekaj mesecev lahko celotno situacijo obrne na glavo, kaj šele leta in desetletja. Vseeno pa so številni dejavniki, ki bodo vplivali na razvoj panoge že danes povsem jasni …

Kaj bo krojilo računovodsko prihodnost?

Kriterijev, ki bodo oblikovali računovodsko prihodnosti, je veliko. Izpostaviti velja:

  • zakonske spremembe: spomnimo se zgolj spremenjene DDV stopnje, obvezne e-račune za javno proračunske uporabnike, pa protikoronske pakete, karantene in bolniške;
  • tehnološki napredek: računovodski procesi se optimizirajo, številna dela prevzema avtomatizacija, spreminja pa se tudi pretok informacij (tako znotraj računovodstva, kot tudi med računovodstvom in strankami), drugačni delovni procesi pa zahtevajo tudi večjo pozornost pri planiranju in razporejanju dela;
  • novosti na trgu: so lahko posledica tehnološkega razvoja (npr. kriptovalute), ali pa podjetniških pristopov (npr. razcvet startupov) – obe pa od računovodstev zahtevata prilagoditve in nova znanja;
  • zahteve strank: z generacijo podjetnikov, ki odrašča z internetom in socialnimi omrežji se spreminjajo tudi pričakovanja glede hitrosti dostopa do podatkov, ažurnosti, cene in komunikacijskih kanalov.

Spremembe so lahko različno hitre

V naslednjih 10 letih bo verjetno pravi čas (oz. zadnji čas), da stopimo skupaj v boju proti podnebnim spremembam – kako to lahko vpliva na računovodstvo? Lahko zaradi vse bolj ekološkega vedenja države sprejmejo ukrepe, ki bodo podjetja prisilila k uporabi digitalnih kanalov (in na ta način omejevale porabo papirja)? Trend poudarjanja okoljevarstva in trajnostnih pristopov je v zadnjih letih vse bolj izrazit.

Dejstvo je, da nas v spremembe najbolj prisilijo krize. Pomislimo samo, kako hitro smo vsi sprejeli Zoom in spletne sestanke v času epidemije in kako smo se ob oviranem mednarodnem transportu zavedeli pomembnosti lokalne samooskrbe …

“Ljudje ne maramo sprememb, na katere ne moremo vplivati.”

Cal Newport

Zanimivo bo tudi spremljati v katero smer se bo odvil boj med pozivi k varnosti podatkov oz. zasebnostjo (GDPR oz. slovenski ZVOP-2 je le en od bolj svežih ukrepov) in tehnološkimi velikani (Facebook, Google). Kako ostro so posamezne države pripravljene in sposobne nastopiti proti njim, da zavarujejo svoje državljane … in njihove službe pred hitro razvijajočo umetno inteligenco? Spremembe, ki jih prinaša digitalizacija, je kljub vsemu v prvi vrsti priložnost, ne grožnja.

O katerih področjih dela v računovodstvu 2030 smo lahko prepričani?

Stanje v računovodstvu se v zadnjih letih drastično spreminja – smo sredi obdobja večjih sprememb, ki jih to področje ni videlo že dlje časa. Kako se to kaže v praksi in kaj lahko računovodstva naredite, da ste na to karseda pripravljena?

Nihče več ne bo ročno vnašal podatkov v svoj računovodski program

Tok podatkov med računovodskim servisom in podjetjem bo povsem avtomatiziran in bo seveda potekal v elektronski obliki. Dejstvo je, da že danes nekateri podjetniki pričakujejo ažurne podatke, do katerih lahko dostopajo “online”. Ni torej več vprašanje “če”, ampak “kdaj” bodo vsi podjetniki, v želji po optimizaciji svojega dela, zahtevali spremembe tudi v procesih svojih računovodskih servisih.

Najbolj napredni računovodski servisi so se ročnega pretipkavanja dokumentov v računovodski program rešili že veliko pred letom 2030. S pomočjo enostavnih orodij račune zgolj posredujejo neposredno v njihov program – brez da bi pretipkali en sam podatek.

Računovodja bo imel veliko bolj proaktivno vlogo v sodelovanju

Računovodstvo prihodnosti bo imelo strateško vlogo, z bistveno manj (brez) poudarka na knjiženju in izračunu plač. Tudi rutinska poročila za podjetnike bodo stvar preteklosti – direktorji bodo avtomatično prejemali prilagojena in ažurna poročila o poslovanju njihovega podjetja. Še več, sistem bo samodejno opozarjal na napake, nevarnosti in izredne dogodke (ter potencialne pasti).

Predvsem enostavno si je npr. predstavljati, da bi uporabnika ob pripravi preračuna za stranko sistem opozoril na slabo bonitetno oceno in plačilno sposobnost (potencialne) stranke. In pa analitiko, ki bi vam omogočila izredno natančno napovedovanje denarnega toka za svoje stranke.

Večja vključenost računovodje pomeni tudi, da boste iz vloge distanciranega zunanjega sodelavca prešli v vlogo ključnega partnerja, ki s pravočasnimi nasveti in opozorili pomaga k uspešnemu poslovanju. To je moč doseči, če izkoristite vpogled, ki ga imate v poslovanje v kombinaciji z izkušnjami. Na ta način boste povečali svojo vrednost, posledično pa lahko celo dvignili ceno svoje storitve – postali boste namreč nepogrešljiv del podjetij, katerim vodite računovodstvo.

Izkoristiti boste morali tudi vsako priložnost, ki jo ponuja tehnologija, da boste svojim strankam lahko ponudili več, bolje in z višjo dodano vrednostjo. Eden od načinov je tudi ta, da jim s tehnologijo priskočite na pomoč – npr. jim ponudite sistem, ki njihove kupce opominja na neplačana račune. To je nedvomno “win-win” situacija, ki bo pomagala tako vam (povečali boste svojo vrednost kot partnerji), kot tudi vašim strankam (ki bodo imele hitreje plačane račune).

Pogoj za to pa je tudi zagotovitev ustreznih komunikacijskih kanalov (fizična prisotnost kot pogoj za opravljanje dela je v zadnjih letih bistveno izgubila na vrednosti). Komunikacija mora potekati na način, ki je najbližji stranki, hkrati pa mora biti z vaše strani pregleden in lahko sledljiv. Že danes lahko naredite prve korake v tej smeri in s posebnim modulom v računovodskem programu omogočite enoten komunikacijski kanal za stranke, sebi pa zagotovite jasen pregled nad opravljenimi (in načrtovanimi) nalogami.

Hitrost izmenjave podatkov bo bistveno večja

Do danes je računovodstvo pogosto zaznamoval časovni razmik med poizvedbo podjetnika in odgovorom, ki ga je lahko ponudil računovodski servis. To dejstvo je nižalo vrednost računovodstva, saj podatki niso bili vedno dovolj hitri, da bi lahko pomagali pri informiranem sprejemanju podjetniških odločitev.

V naslednjih letih pa se bo ta čas vztrajno krajšal – spremenjen način komunikacije in modernejša tehnologija bosta spodbujali izmenjavo ažurnih podatkov, brez zamika. Tako stranki ne bo več treba čakati nekaj ur (ali dni), da pride do informacij oz. ustreznega poročila.

Pogoj za to bo tudi uporaba spletnih rešitev. Trend je tudi na tem področju že dlje časa jasen. Leta 2030 bodo le najbolj “vztrajni” računovodski servisi ostali pri uporabi staromodnih računovodskih programov in za to plačevali ceno na trgu – z izgubo potencialnih strank, katerih zahtev ne bodo sposobna izpolniti.

Dolgoročno uspešnemu računovodstvu na pot

Pomembno je tudi dejstvo, da se tudi v Sloveniji izrazito menja generacija podjetnikov – ustanovitelja marsikaterega podjetja (ki so prisegali na papir in so računovodjo potrebovali zgolj za pripravo bilance) so nadomestili otroci ali drugi družinski člani, ki pa na vlogo računovodje gledajo drugače.

Danes približno 50 % računovodskih servisov ne nudi davčnega svetovanja, saj za to niso zaznali povpraševanja, nimajo znanja, ali pa na tem področju že sodelujejo z zunanjimi partnerji. In prav tu se morda skriva ključ – v povezovanju s komplementarnimi ponudniki, vse s ciljem, da bi stranki ponudili kar najbolj celovito in kvalitetno storitev.

Večji nabor raznolikih znanj boste kot računovodja imeli, bolj boste lahko podprli ostala področja poslovanja in različne procese – pri tem vam bo pomoč tehnologije bistvenega pomena, saj resnično ne boste imeli več časa opravljati kakršnih koli današnjih “ročnih” opravil.

Zato avtomatizacija zmanjšuje stroške, odpravlja nepotrebno ročno delo in zmanjšuje človeške napake – s tem pa se sprošča dragoceni človeški potencial, ustvarjalnost, izboljšuje opravila kot so napredna analitika in strateško načrtovanje. Računovodski strokovnjaki, ki to razumejo in bodo te tehnologije osvojili, bodo postali eni od najbolj iskanih strokovnjakov iz strani naprednih podjetij in podjetnikov.

Digitalizacija, avtomatizacija in umetna inteligenca torej niso grožnje in nevarnosti, ampak bodo prinesle dodano vrednost naprednim računovodskim servisom, saj bodo omogočila, da se osredotočite na področja, kjer boste svojim strankam najbolj koristni.

Jutrišnji računovodja bo le še bolj pomemben, strateški in ustvarjalen, kot kdaj koli prej, saj bo imel bolj strateško in ustvarjalno vlogo kot kadarkoli do sedaj. Tisti, ki bodo to razumeli in uporabili novo tehnologijo v svoj prid pa bodo daleč pred konkurenco.

Računovodstvo včeraj, danes, jutri

Računovodstvo je že skozi vso zgodovino močno odvisno od tehnologije in se skupaj z njo razvija. Če vam za vsakdanja opravila primanjkuje časa, je morda pravi trenutek, da začnete k delu pristopati drugače.

racunovodstvo-vceraj-danes-jutri

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox