/Blog

Skrivnosti uspešnih računovodskih servisov – Spletno trženje

Na kaj pomislite, ko slišite pojem »digitalni marketing«? Je to nekaj, kar že počnete, ali ste prepričani, da področje nima nobene uporabne vrednosti za računovodske servise?

V praksi namreč obstaja kar nekaj skeptičnosti, predvsem zato, ker računovodje ne vidijo motiva – zakaj bi se ukvarjali s spletnim marketingom, če so rezultati osebnih sestankov in priporočil strank dovolj dobri?

Drži. Vemo, da so priporočila najboljši vir pridobivanja novih strank za računovodske servise. A iste raziskave potrjujejo tudi, da je spletno trženje enako pomembno kot priporočila! Sem štejemo prisotnost na spletu z lastno spletno stranjo, optimizacijo za spletne iskalnike (ang. SEO), pisanje blogov in pripravo ostalih digitalnih vsebin (vodičev, videov, ipd.).

Spletno trženje je strategija, ki se povezuje tudi s priporočili. Ne gre torej za izbiro »ali – ali«, temveč za dva pristopa, ki gresta z roko v roki.

Digitalni marketing za računovodske servise?!

Najlažje je nov način pridobivanja strank enostavno “odpisati”.

Enostavno je zaključiti, da je računovodstvo pač »specifično«, »drugačno« in da tak pristop ne deluje. Vendar pa je zanimivo, da so vsi največji in najpopularnejši računovodski servisi še kako prisotni na spletu.

Seveda nima vsak računovodski servis možnosti, da bi za namen spletnega trženja zaposlil ali najel novega delavca. Dobra novica je, da ni potrebno, da si strokovnjak, da narediš prve korake. Danes vzpostavitev spletne strani ni več tehnično zahteven proces in delujočo spletno stran imate lahko v zgolj nekaj minutah. Enako velja tudi za orodja za pošiljanje masovne pošte ali še nekoliko sposobnejše sisteme za avtomatizacijo trženja (ang. marketing automation). Tudi stroški so praktično zanemarljivi glede na koristi, ki jih lahko pričakujete.

Spletna stran potrebuje relevantno vsebino

Da je spletna stran učinkovita pri pridobivanju novih strank pa ni dovolj zgolj dejstvo, da obstaja – potrebuje koristno in aktualno vsebino. Zato razmislite o blogu, kjer lahko delite različne nasvete, ugotovitve, interpretacije, ipd.

»Blog« danes ni več samo razmišljanje in poročanje o preteklem dnevu in pisanje o političnih situacijah. So eden pomembnejših virov informacij in mnogi uporabniki zanimivih vsebin in člankov ne iščejo več v časopisih in revijah, ampak jih najdejo v obliki blogov na spletu.

Na ta način lahko obiskovalcu spletne strani prikažete uspešne študije primera, dokažete kompetence in poznavanje določenih tematik, ter predstavite »osebno« plat oz. glas podjetja.

Na spletni strani radi zapišemo »smo strokovnjaki za [izbrano področje]«, trditev pa ima veliko večjo težo, če jo lahko podprete tudi s strokovno vsebino.

Vprašati se je potrebno kaj želite doseči, za koga pišete, katere informacije lahko posredujete, ki jih ostali konkurenti ne morejo ali znajo. Spletno trženje bo namreč veliko bolj učinkovito, če boste nagovarjali dobro definirano ciljno skupino. Zavedajte se, da več kot strankam podarite, več boste dobili v zameno.

Na podlagi tega boste tudi lažje določili, kakšen jezik uporabljati pri pisanju in kako besedilo strukturirati. Načeloma se velja izogniti uporabi strokovnih izrazov in žargona, paziti pa je potrebno tudi, da stavki niso predolgi. Besedilo bo bolj berljivo, če ga razdelite s podnaslovi, poudarite s krepkim tiskom in uporabljate alineje.

Promocija ustvarjene vsebine

Ne smete pozabiti tudi na promocijo ustvarjene vsebine – svojim (potencialnim) strankam jo lahko posredujete po elektronski pošti, objavite na družbenih omrežjih, povezavo dodate v podpis v el. pošti, ipd.

Glede na to, da imamo v Sloveniji več kot 4500 podjetij z registrirano dejavnostjo računovodskih storitev, je presenetljiva ugotovitev, da jih je le malo prisotnih na največjem družbenem omrežju, Facebook-u. Tisti, ki so prisotni, pa imajo od nekaj sto, pa tudi do več tisoč sledilcev. To je odličen kanal, preko katerega lahko ostanejo v stiku s svojimi strankami.

Le malo slovenskih računovodskih servisov je prisotnih na največjem družbenem omrežju, Facebook-u.

Cilje spletnega trženja je moč povzeti v treh korakih:

  1. Pridobiti pozornost potencialne stranke (s kvalitetno in relevantno vsebino).
  2. Pridobiti odziv in odpreti dialog.
  3. Pridobiti zaupanje.

Če pomislite, se omenjeni koraki prav nič ne razlikujejo od procesa, ko novo stranko  pridobite preko priporočila. Prednost spletnega trženja pa je v tem, da lahko proces v veliki meri avtomatizirate z različnimi orodji.

Verjamete v moč spletnega trženja, a vam primanjkuje časa?

Ne gre zanikati, da priprava kvalitetnih vsebin terja določen vložek časa, ki nam ga že tako primanjkuje. Ni pa potrebno veliko, da si z nekaj triki za povečanje produktivnosti pridobite dodatno uro v dnevu.

Ugotovili smo, da se največji trik za prihranek časa v računovodstvu skriva v avtomatizaciji rutinskih opravil z nizko dodano vrednostjo – na primer pretipkavanju prejetih računov.

Ne verjamete, da je to mogoče? Predlagamo, da katerikoli račun, ki ga imate v PDF obliki pošljite na racun@accbox.net in v praksi boste videli, kako enostaven je lahko proces.

Mimogrede, na pretipkavanje prejetih računov lahko pozabite tudi v primeru papirnatih računov.

Za uporabo funkcionalnosti ni potrebna menjava vašega programa. Če vas zanima ali lahko rešitev pri kateri odpade ročno pretipkavanje uporabljate tudi v obstoječem programu, izpolnite obrazec na spletni strani.

Če povzamemo:

Kako povečati število strank in dobiček?

Zakaj bi sploh želeli zrasti? »Zakaj bi si sploh želeli več strank in prihodkov? Saj je vse v redu, lačni nismo, več strank pa prinese samo več dela. Nimam časa, da bi se ukvarjal še z njimi.« S takim odgovorom ni prav nič narobe, razen enega samega dejstva – tovrstno razmišljanje je najhitrejša pot do propada.

kako-povecati-stevilo-strank-in-dobicek-2

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox