/Blog

Kako se zaščititi pred inflacijo

Inflacijo opredeljujemo kot upadanje kupne moči denarja. O njej govorimo, ko se pride do splošnega dviga cen, kar pomeni, da za 1 € lahko kupite manj kot v preteklosti.

Veliko se je omenja v povezavi z dogodki, ki so zaznamovali zadnja leta (epidemija, vojna v Ukrajini) - kako pa inflacija vpliva na podjetja?

Dvig cene nakupovalne košarice pomeni, da so kupci bolj previdni pri porabi svojega denarja, kar se lahko povsem neposredno odraža v prihodkih vašega podjetja. Obenem imate višje stroške, manjša vrednost denarja pa sili v dvig cen in kopičenje zalog, na drugi strani pa v manj ugodna denarna posojila.

Katere ukrepe lahko sprejmete?

Inflacija je obsežen in kompleksen pojav, na odpravo njenih vzrokov pa kot (nepovezani) posamezniki nimamo večjega vpliva. Zato pa imamo vpliv na to, kako se s situacijo spoprimemo.

V nadaljevanju zbiramo 12 potencialnih ukrepov, ki jih lahko sprejmete na nivoju podjetja in bodo pomagali pri omiljevanju posledic inflacije:

Strateško dvignite cene: splošen dvig cen bo pri strankah verjetno naletel na negativen odziv – bolj razumevajoče pa bodo, če jih dvignete na področjih, kjer so vaše marže najbolj na udaru.

Zagotovite operativnost podjetja: Razširite mrežo partnerjev in ne polagajte vseh upov na eno mesto – razpršite svoje tveganje. Hkrati pa ohranjajte dobre odnose in redno komunikacijo s partnerji, da boste pravočasno začutili, kdaj lahko pride do težav z dobavo.

Investirajte v material: Tudi če dobavljivost ne bo na udaru, se bodo morda dvignile cene – če imate to (z)možnost, se morda splača narediti zalogo. Enako velja tudi za investicije v opremo in nepremičnine.

Zagotovite pravočasna plačila: če je slaba plačilna disciplina kupcev že sicer eden od dejavnikov, ki najbolj ogroža obstoj podjetij, je to še bolj izrazito v času visoke inflacije – posvetite se gradnji odnosov s svojimi strankami, hkrati pa sprejmite tudi ustrezne ukrepe oz. orodja.

Več pozornosti namenite denarnemu toku: denar, ki ga imate na računu izgublja vrednost, zato razmislite o investiciji.

Omejite storitve: to je lahko zanimiva alternativa dvigu cen – za isti denar ponudite manj (morda lahko odstranite nek del ponudbe, ki ima za stranke nizko dodano vrednosti, vam pa predstavlja vir stroškov).

Osredotočite se na dolgoročna partnerstva: marsikateri partnerski pogoji se bodo v prihodnosti spremenili, zato si poskušajte ugodnosti zagotoviti dolgoročno (današnji ugodni pogoji bodo kmalu izgledali še bolje).

Optimizirajte procese: Ne le, da je to predpogoj za povečanje učinkovitosti, pomagalo vam bo tudi pri identifikaciji opravil, ki so morda odveč in jih lahko povsem črtate iz svojega delovnika.

Investirajte v tehnologijo in avtomatizacijo: v takih časih je še bolj pomembno, da z manj (časa, denarja, ljudmi) naredite več – avtomatizacija določenih delovnih procesov je pri tem lahko neprecenljiv zaveznik.

Identificirajte stroške: kako zapravite denar? Potrebujete jasno sliko in poročila, pa podlagi katerih lahko stroške katergorizirate (in nato razmislite o optimizaciji). Pri tem pomaga, če prejete dokumente ažurno obdelate – tako boste točneje vedeli, kje ste.

Obdržite ekipo: pomembno je, da obdržite stranke, a izguba zaposlenih je še hujši udarec – ta pomeni stroške iskanja novega sodelavca, mentoriranje oz. uvajanje v delo, izpad operativnega dela, itd. Poleg tega je delo na trgu v času inflacije dražje.

Ne izgubite cilja pred seboj: inflacija mine in ne sme zamegliti strmenja proti doseganju strateških ciljev in vizije podjetja.

Kako začeti?

Prvi (in najbolj enostaven) korak je torej razmislek o aktivnostih oz. opravilih, ki jih lahko avtomatizirate brez večjih naporov in investicij. Nekaj predlogov:

Hitri vodič do učinkovitega uvajanja sprememb

“Spremembe so edina stalnica” – to še kako velja tudi v poslu. Preživijo namreč samo tista podjetja, ki so se sposobna hitro in neboleče prilagoditi spremenjenim zahtevam kupcev in trgu.

upravljanje-sprememb-civer

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox