/Blog

Kako postati računovodski svetovalec?

V zadnjem času so vse glasnejša razmišljanja strokovnjakov, da bi se računovodski servisi morali usmeriti proti svetovanju. To je bila že leta 2016 ena osrednjih tem Kongresa izvajalcev računovodskih storitev, pa tudi mi smo o tem že ničkolikokrat pisali.

Med opaznejšimi zapisi na to temo sta npr.:

A govoriti je veliko lažje, kot nekaj tudi v praksi storiti. Pojavi se namreč nešteto vprašanj, od “kako sploh začnem in kje se lotim?”, do “kakšna znanja za to potrebujem?”

Na srečo ni težko, osredotočite se lahko na nekaj ključnih veščin, ki jih kot računovodja za to potrebujete.

Analiza podatkov

Poznati morate KPI (ključne merilce uspešnosti, angl. Key Performance Indicators) za svoje stranke. Skupaj z njimi lahko določite cilje, ki jim boste sledili. Pogoja za to sta dva:

  • Zbiranje podatkov na urejen in strukturiran način: to za večino računovodij ne predstavlja problema. Dobro knjigovodstvo je namreč pogoj za uspešno prakso.
  • Identifikacija pravih kazalcev: našli jih boste s pomočjo pogovora s stranko o njihovih željah in izzivih v poslu, ter s poznavanjem narave njihovega posla oz. panoge.

Zastavljanje dobrih vprašanj

Pomemben del učenja, svetovanja in mentorstva je postavljanje vprašanj – tako se največ naučimo, strankam pa boste lahko ponudili še večjo dodano vrednost.

Aktivno poslušanje

Vprašanje pa je povsem nepomembno, če ne poslušamo oz. vnaprej predvidevamo odgovor. Poslušanje je ena od ključnih sposobnosti uspešnega podjetnika – stranke namreč ne plačujejo (samo), da jim govorite, ampak tudi, da jih znate poslušati in razumeti. Ob pogovoru si zapisujte – na ta način boste pokazali, da sledite in da sogovornik deli pomembne informacije. Po sestanku vedno pošljite povzetek in zapisnik pogovora.

Upravljanje s časom

Analiza, poslušanje in zastavljanje vprašanj pa zahteva čas. Če stranki ne morete nameniti uro ali dve za poglobljen pogovor (ker vas priganja kup prejetih računov, ki čakajo na vnos v računovodski program), potem odpade marsikateri koncept, ki smo ga omenili.

Pri definiranju nalog in prioritet uporabljajte glagole in bodite karseda specifični

Tako vam bo hitreje jasno, katera je naslednja aktivnost, ki je potrebna za zaključek naloge. Namesto “knjiženje” naj se naloga glasi “poknjiži račune za Podjetje, d.o.o. za mesec maj”.

Ena izmed možnih (in najbolj priporočenih) poti, ki vodi k optimizaciji delovnih procesov in prihranku časa, je avtomatizacija rutinskih opravil z nizko dodano vrednostjo – kot je npr. pretipkavanje računov. Pri tem vam lahko pomagamo. Preprosto izpolnite kratek obrazec na tej povezavi in preverite, če lahko prvi korak naprej v svojem poslovanju naredite že danes.

Bolj dolgoročno pa se rešitev skriva v novih načinih sodelovanja med podjetnikom in računovodskim servisom. Novi trendi in življenjski stili so gonilo razvoja novih tehnologij, ki pa omogočajo modernejše pristope in optimizacijo poslovanja in sodelovanja. Trudimo se, da jih nenehno vključujemo tudi v AccountingBox. Uporabniki pravijo, da nam to dobro uspeva. Prepričate pa se lahko tudi sami 😉

Računovodstvo včeraj, danes, jutri

Računovodstvo je že skozi vso zgodovino močno odvisno od tehnologije in se skupaj z njo razvija. Če vam za vsakdanja opravila primanjkuje časa, je morda pravi trenutek, da začnete k delu pristopati drugače.

racunovodstvo-vceraj-danes-jutri

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox