/Blog

Kako tehnologija spreminja računovodstvo: 6 prednosti

Tehnologija (vsaj v večjem delu) obstaja zato, da nam olajša opravljanje različnih nalog. Kombajn namesto kose, indukcijska plošča namesto ognjišča, avto namesto konja.

Tudi v računovodstvu vsakodnevno čutimo koristi napredka. Drži, računovodski programi so nadomestili ročno beleženje kontov, a nenehen razvoj tehnologije se ni zadovoljil zgolj z digitalizacijo t-kontov.

Kako lahko računovodski servis izkoristi tehnologijo?

  1. Avtomatizacija rutinskih opravil in učinkovitejši delovni procesi: v svojih zapisih nenehno poudarjamo pomembnost računovodske osredotočenosti na aktivnosti, ki strankam prinašajo največjo dodano vrednost (najpogosteje je to svetovanje). Da pa si za to izborite čas, ga morate prihraniti nekje drugje – tehnologija vam omogoča, da npr. avtomatizirate vnos podatkov oz. pretipkavanje računov v računovodski program, vzpostavite avtomatično opozarjanje strank na dostavo dokumentov, s strankami poslujete brezpapirno in izkoristite prednosti, ki jih ponujajo spletne poslovne rešitve..
  2. Izboljšanje analize in vizualizacije podatkov: Vsako poslovanje ustvari kup podatkov. Pomembno pa je ločiti med tistimi, na podlagi katerih se lahko podjetje nekaj nauči in tistimi, ki služijo zgolj zakonskim zahtevam in predpisom. Računovodstvo je v edinstvenem položaju, da postavi to ločnico, s pomočjo ustreznih orodij obdela večje količine podatkov, išče povezave med njimi in jih prikaže na način, ki je podjetnikom zanimiv in koristen.
  3. Boljše sodelovanje in komunikacija s strankami: Pri uporabi spletnih rešitev računovodja in podjetnik delata na isti bazi podatkov. To pomeni manj izmenjave, usklajevanja in medsebojnega lovljenja, posledično pa bolj ažurne informacije za sprejemanje odločitev – tako za računovodjo, kot tudi podjetnika.
  4. Upoštevanje zakonskih predpisov: Ponudniki računovodskih programov (najpogosteje) hitro zagotovijo, da se zakonske spremembe odražajo tudi v njihovih rešitvah. Na ta način bistveno zmanjšate možnost, da pri delu ne bi bili skladni s predpisi, saj delate v programu, ki jih upošteva. Poleg tega so zakonsko zahtevana poročila na voljo na klik, torej brez, da bi jih morali sami sestavljati iz razpoložljivih podatkov.
  5. Večja fleksibilnost: Rešitve v oblaku in dostop do podatkov preko spleta omogočata tako časovno, kot tudi lokacijsko neodvisnost. Tovrstne prednosti so se še posebej pokazale v času Covid epidemije, omejenega gibanja, ipd. Pri delu na ta način niste vezani na en računalnik in tudi v primeru okvare strojne opreme svojih podatkov (in podatkov svojih strank) ne izgubite.
  6. Izboljšana varnost: Sodobna tehnologija omogoča shranjevanje podatkov na več oddaljenih lokacij, kar zagotavlja varnost tudi v primeru večjih naravnih nesreč. Varnostne kopije, revizijska sled in dvostopenjska avtentikacija so le nekateri od ukrepov, ki jih ponujajo ponudniki spletnih rešitev.

Uvajanje sprememb pa je zahtevno delo. A le v primeru, če se postopka lotite nepremišljeno. Zato predlagamo prvi korak, ki vas ničesar ne stane (razen približno uro vašega časa) – spoznajte se s tehnologijo, ki vam je na voljo.

Prijavite se na brezplačne preizkuse sodobnih računovodskih rešitev, ali pa vsaj raziščite, katere tehnologije se lahko povežejo s programom, ki ga trenutno uporabljate.

Hitri vodič do učinkovitega uvajanja sprememb

“Spremembe so edina stalnica” – to še kako velja tudi v poslu. Preživijo namreč samo tista podjetja, ki so se sposobna hitro in neboleče prilagoditi spremenjenim zahtevam kupcev in trgu. Vemo pa, da to ni enostavno in da dolgoročno uspe le najboljšim.

upravljanje-sprememb-civer

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox