/Blog

Kaj naj računovodja počne (in česa ne)

Ne glede na to, v katerem poslu ste, obstajajo določene aktivnosti, ki prispevajo k uspehu in tiste, ki na uspeh nimajo vpliva (oz. ga oddaljujejo). Tudi uspešen računovodja mora ločiti med obema poloma.

Česa morajo računovodje početi manj

  • Optimizacija namesto avtomatizacije: Veliko računovodskega časa je namenjenega opravilom, ki ne pomenijo dodane vrednosti za stranke (npr. pretipkavanje računov). Pravi pristop ni, da povečate hitrost tipkanja in vnosa dokumenta v program – ampak, da se tega opravila povsem rešite in ga prepustite avtomatizaciji (svoj čas pa porabite za pomembnejše naloge).
  • Investiranje časa, energije in denarja v napačne stvari: Računovodja naj bo v prvi vrsti finančni strokovnjak. Svojo energijo morate investirati na način, da na tem področju postanete kar najboljši in v čim večji meri pomagate svojim strankam. To pomeni, da cenjenih resursov ne zapravljate za ukvarjanje s tehnologijo in vzdrževanjem sistemov. Računovodja ni informatik – in sodobna tehnologija omogoča, da je temu res tako.
  • Fokus na preteklost: Računovodstvo je sicer panoga, ki temelji na podatkih preteklih dogodkov, a najuspešnejše računovodje večino časa porabijo za razmislek o prihodnosti. O načinih, na katere lahko podjetjem pomagajo, da bi na podlagi zbranih podatkov sprejemali čim boljše odločitve. Manj torej fokusa na številke in več na poslovno vrednost informacij.

Čemu naj računovodje posvečajo več pozornosti

  • Avtomatizacija: Vsaka aktivnost, ki se pogosteje ponavlja (in posledično predstavlja večjo porabo časa) je dober kandidat za avtomatizacijo. Vsega seveda ni mogoče prepustiti tehnologiji, nedvomno pa sem spada pretipkavanje prejetih in izdanih računov, organiziranje fizičnega arhiva dokumentacije, opominjanje stranke na dostavo dokumentov in neplačane račune, ipd.
  • Poslovna vrednost: Podatki in poročila, ki jih podjetje mora pripraviti po zakonu, so zgolj osnova. Prava vrednost računovodstva se kaže v informacijah, ki podjetjem pomagajo pri sprejemanju pravih poslovnih odločitev. Številke so torej le sredstvo, ne cilj.
  • Svetovanje: Računovodje imate nekaj, s čimer se lahko pohvali le redkokateri podjetnik – izkušnje, ki segajo prek meja posamezne panoge. Pri svojem delu srečujete najrazličnejša podjetja, ki se spopadajo z različnimi izzivi, kar pa vas postavlja v edinstven položaj in omogoča svetovanje na podlagi izkušenj iz primerljivih situacij.
  • Optimizacija procesov svojih strank: Omenjene izkušnje pa pomenijo tudi, da lahko pomembno prispevate k boljši učinkovitosti podjetij, s katerimi sodelujete. Svetujete lahko (vsaj) pri delu z dokumenti, organizaciji, arhiviranju in s priporočilom glede programa za vodenje poslovanja. S pomočjo tehnologije jim lahko celo ponudite dodatne storitve, kot je avtomatično opominjanje njihovih strank na zapadle račune. Vse to so področja, ki bodo vašim strankam (in posledično tudi vam) olajšala delo in jih naredila tudi uspešnejše.

7 korakov do uvedbe e-poslovanja v podjetju

Digitalizacija, poslovanje v oblaku, spletna aplikacija ipd. so izrazi, ki jih dandanes slišimo praktično vsak dan. Strokovnjaki so si enaki v napovedih sprememb – te so pred vrati in bodo drastično vplivale na podjetja in gospodarstvo nasploh.

7-korakov-do-uvedbe-e-poslovanja-v-podjetju

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox