/Blog

6 največjih izzivov v računovodstvu, ki jih izpostavlja AI

Umetna inteligenca (AI) ni nova novica. Pisci znanstvene fantastike se z njo ukvarjajo že več kot 150 let. Na nekoliko bolj “oprijemljiv” način pa je vstopila v kolektivno zavest s splošno dostopnostjo ChatGPT, klepetalnega robota (angl. chatbot), ki nas je vse navdušil s sposobnostjo smiselnih pogovorov, pa tudi pisanja pesmi, govorov in celo kodiranja programov.

Smo še daleč od tega, da bi AI lahko smatrali kot vsevedno in vsemogočno entiteto, zato je (ne glede na to, kako impresivna se zdi) kot take ne smemo obravnavati.

Vseeno pa predstavlja odlično odskočno točko za interakcijo z ogromno količino podatkov, za “pogovor z internetom”. ChatGPT smo vprašali, kaj misli o največjih izzivih, s katerimi se trenutno sooča področje računovodstva. Vsaki točki pa smo dodali še kratko interpretacijo in nekaj predlogov, kako se z izzivom spopasti.

1. Držanje koraka s hitro razvijajočo tehnologijo

Tehnologija se hitro spreminja (AI je dober dokaz za to) in računovodje bodo morali ostati na tekočem z najnovejšo ponudbo programske opreme in orodij, če bodo želeli ostati konkurenčni in zagotoviti najboljše storitve za svoje stranke.

Izberite ponudnika računovodskega programa, ki aktivno vlaga v njegov razvoj, uporablja moderne tehnologije ter nudi strokovno in hitro tehnično podporo. Na ta način boste bistveno zmanjšali verjetnost, da vas razvoj tehnologije prehiti – hkrati pa dovolj poznali področje, da boste znali ustrezno rešitev priporočiti tudi svojim strankam.

2. Skrb za varnost podatkov

Podatki o poslovanju podjetij so občutljive narave in naloga računovodskih servisov je, da zagotovi njihovo varnost. V času vse bolj prefinjenih hekerskih napadov in izsiljevalskih virusov (angl. ransomware) je ta odgovornost še večja.

Morda najbolj pametna poteza je, da računovodski servis skrb za varnost prepusti strokovnjakom. Ponudniki računovodskih programov v oblaku moramo namreč poskrbeti za vse varnostne ukrepe in standarde za preprečevanje zlorab podatkov – na veliko višjem nivoju, kot za to lahko poskrbite sami. Razmislek v tej smeri je torej lahko dober prvi korak v pravo smer.

3. Sledenje in upoštevanje spreminjajočih zakonov in predpisov

V računovodstvu obstaja kup smernic, pravil in zakonov, ki jih morajo računovodje pri delu upoštevati. Da pa je delo še nekoliko bolj pestro, se vse našteto nenehno spreminja in za računovodje predstavlja sledenje sprememb svojevrsten izziv.

Najboljši recept za boj z omenjeno težavo je ažurno spremljanje uradnih objav (npr. Uradnega lista) ter ostalih publikacij. Obstaja kar nekaj dogodkov in seminarjev, ki so namenjeni izobraževanju in predstavljajo izredno koristno orodje za spoznavanje s spremembami. Najbolj robustne zakonske spremembe pa se odražajo tudi v prilagoditvah v računovodskih programih (tako lahko orodje “prisili” v pravilno delo, kar predstavlja še eno varnostno mrežo).

4. Pridobivanje in zadrževanje strank

Na področju računovodstva že tradicionalno velja izredno huda konkurenca. Na trgu je veliko več ponudnikov, kot potrebe, posledično pa velik pritisk na zniževanje cen. Računovodski servisi se posledično srečujejo z izzivom pridobivanja novih strank (in spogledovanja obstoječih z drugimi, cenejšimi ponudniki).

Poleg kvalitetne storitve je zato treba pozornost namenjati tudi (iz)gradnji dolgoročnega partnerskega odnosa in pa učinkovitemu trženju. O tem smo že veliko pisali, učinkovit kanal za pridobivanje strank pa so lahko tudi partnerji (npr. AccountingBox, ki svoje uporabnike posloivnih modulov povezuje z računovodji).

5. Upravljanje z obremenitvijo in stresom

Vsako delo, ki je po svoji naravi povezano z upoštevanjem časovnih rokov, neizogibno prinaša pritiske in stres. Ob daljših obdobjih stresa pa je realna tudi grožnja izgorelosti.

Učinkovito planiranje, komunikacija in usklajevanje pričakovanj s strankami ter optimizacija (oz. avtomatizacija) delovnih procesov je le nekaj pristopov, ki pri tem lahko pomagajo. Ne pozabite niti na občasne premore tekom delovnika. Tudi na to temo smo napisali že nekaj nasvetov:

6. Vse večje potrebe po analizi podatkov

V informacijski in digitalizirani družbi imamo na voljo vse več podatkov. Tudi pri poslovanju. Stranke zato pričakujejo pomoč pri pregledu in analizi svojih poslovnih podatkov – posledično pa se računovodje vse pogosteje znajdejo v situaciji, ko se od njih pričakuje njihova interpretacija na način, ki bo podjetjem pomagal pri sprejemanju odločitev. Sem šteje pravočasna identifikacija trendov, nasveti za zmanjšanje stroškov, primerjavo s standardi panoge, ideje in priložnosti za rast, ipd.

Poleg izobraževanja in pridobivanja veščin s področja analize podatkov pa se lahko računovodje za pomoč obrnete tudi na tehnologijo. Prvi pomembni dejavnik je, da imate vse podatke na enem mestu (v računovodskem programu). Nato pa se pokaže moč poročilnega in analitičnega sistema – marsikatero koristno informacijo lahko svojim strankam posredujete že na podlagi kazalnikov in poročil.

 

To so torej zaključki, ki jih na podlagi informacij, dostopnih na internetu poda najpopularnejši pogovorni robot na spletu. Ne jemljimo teh šestih točk kot sveto resnico… na drugi strani pa si moramo priznati, da niso povsem iz trte zvite.

Vsak izziv zahteva svoj pristop k reševanju, ne moremo pa si pomagati, da ne bi opazili, da prav uporaba sodobnega računovodskega programa prispeva prav na vseh omenjenih področjih – od uporabe najmodernejše tehnologije, zagotavljanja varnosti podatkov in ažurnih nadgradenj ob zakonskih spremembah, do prihranka časa in avtomatizacije zamudnih opravil.

Če bi želeli sami preveriti, na kakšen način vam tovrstna rešitev lahko pomaga v praksi, se lahko prijavite na brezplačni 30 dnevni test AccountingBox na tej povezavi.

Računovodstvo včeraj, danes, jutri

Računovodstvo je že skozi vso zgodovino močno odvisno od tehnologije in se skupaj z njo razvija. Če vam za vsakdanja opravila primanjkuje časa, je morda pravi trenutek, da začnete k delu pristopati drugače.

racunovodstvo-vceraj-danes-jutri

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox