/Blog

Poznavanje pasti: kako se izogniti napakam pri financah?

Na podjetniški poti se skriva veliko pasti. Od nezanesljivih dobaviteljev, nestabilnih trgov in škodoželjnih konkurentov, pa vse do birokratskih ovir in koristolovskih strank. Marsikatero nevšečnost pa si lahko ustvarimo tudi z lastnimi dejanji.

Tudi te je mogoče preprečiti, če ustvarite pogoje za to – predvsem z izbiro zanesljivih in strokovnih partnerjev. V nadaljevanju si bomo pogledali nekaj pogostih napak na računovodskem področju, ki pa jih ni težko preprečiti.

Neustrezno beleženje dogodkov

Za računovodske evidence je ključno, da se pravilno in pravočasno zabeleži poslovne dogodke – to pomeni sproti in z uporabo ustreznih namenskih rešitev.

Pri tem lahko bistveno pomagajo orodja, ki omogočajo hitrejšo izmenjavo podatkov in dokumentov.

  • Če tako podjetnik kot računovodja delata v istem programu in na isti bazi podatkov, to pomeni, da imata oba v vsakem trenutku vpogled v ažurno stanje – brez dodatnih izpisov, poročil in čakanja.
  • Če pa poleg tega uporabljata še rešitev za digitalizacijo papirnih dokumentov in odpravo ročnega pretipkavanja, pa s tem poskrbita tudi za takojšno dostavo dokumentacije v računovodski servis.

Mešanje osebnih in poslovnih financ

Poslovni račun za samostojne podjetnike v Sloveniji sicer ni obvezen, je pa dobra praksa. Omogoča namreč boljše spremljanje poslovanja in manj možnosti za napake.

Drži, ločen poslovni račun pomeni dodatne stroške, vendar ti hitro odtehtajo potencialno zmedo in izgubo časa – do katerega lahko pride, če na enem transakcijskem računu združujete osebne in poslovne prihodke in odhodke …

Nepoznavanje pravilnikov in davčnih zakonov

Do kršitev in kazni lahko pride namerno (npr. ko “davčna optimizacija” ne gre po načrtu), ali pa ponesreči (ker ne poznamo pravil in omejitev). V vsakem primeru pa je naloga podjetnika, da se seznani s pravili igre, ali pa se obrne na strokovnjaka, ki mu bo pri tem pomagal.

Odličen naslov za podjetniška vprašanja so kvalitetni računovodski servisi in/ali davčni svetovalci. Lahko pa prevzamete proaktivno vlogo in se udeležite kakšnega od številnih tečajev in izobraževanj, ki so na voljo.

Brez planiranja za prihodnost

Problem se začne pri tekočem poslovanju, torej pri nespremljanju stanja in kazalnikov poslovanja, denarnega toka, ipd. Nadaljuje pa se z nejasno prihodnostjo in ogroženem dolgoročnem obstoju podjetja.

Ključna je pripravljenost na različne scenarije, ki nas lahko doletijo. Nedolgo nazaj smo zbrali nekaj pomembnejših trendov in ocenjujemo, da vseh 11 omenjenih smernic drži še danes.

Varčevanje, kjer to ni smiselno

Pravilno in odgovorno je, da poskušate omejiti stroške. A pri tem morate biti previdni. Rek “malo denarja, malo muzike” ni povsem iz trte zvit. Kvalitetne storitve in izdelki stanejo, prepogoste pa so zgodbe, ko je varčevanje podjetje spravilo na rob propada.

Pri katerih stroških podjetje ne bi smelo varčevati?

  • dober računovodski servis,
  • kvalitetna orodja, ki jih potrebujete delo,
  • orodja, ki prihranijo čas in optimizirajo procese.

7 korakov do uvedbe e-poslovanja v podjetju

Digitalizacija, poslovanje v oblaku, spletna aplikacija ipd. so izrazi, ki jih dandanes slišimo praktično vsak dan. Strokovnjaki so si enaki v napovedih sprememb – te so pred vrati in bodo drastično vplivale na podjetja in gospodarstvo nasploh.

7-korakov-do-uvedbe-e-poslovanja-v-podjetju

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox