/Blog

Kako povečati vrednost, ki vam jo prinaša računovodski servis?

Hiter test - naštejte čim več svojih poslovnih partnerjev oz. dobaviteljev!

...

Kako visoko na seznamu se je znašel vaš računovodski servis?

Računovodje so izredno pomembni partnerji, vendar so se znašli v nehvaležnem položaju, da jih opazimo le v primeru, ko nekaj ni v redu. Podobno situacijo poznamo tudi v informatiki …

Če imate občutek, da računovodstvo ne opravičuje višje pozicije na seznamu partnerjev, potem najverjetneje ne izkoriščate celotnega potenciala partnerstva.

Da bi iz sodelovanja potegnili kar največ, lahko določene aktivnosti naredite tudi na vaši strani.

Oblikujte svoje želje in pričakovanja

… ter jih uskladite z računovodskim servisom

Najboljši trenutek, da svoja pričakovanja in obseg sodelovanja dogovorite z računovodjo, je ob začetku sodelovanja. Drugi najboljši trenutek pa je danes.

Kaj (poleg zakonsko obveznih storitev) potrebujete? Na katerem področju bi potrebovali največ podpore, finančnih nasvetov in usmeritev?

Bodite dosledni pri svojih obvezah

Računovodstvo ne obstaja v vakumu, ampak je odvisno od informacij, ki jih prejme – od vas. Kamen spotike je najpogosteje pravočasna dostava računov in ostale dokumentacije.

Če stvari namreč ne izvajamo sproti, opravilo iz dneva v dan postaja večje in bolj z njim odlašamo. Razumljivo. Najbolj elegantna rešitev je seveda v tem, da smo pri posredovanju dokumentacije ažurni. To lahko dosežete tako, da (sproti) gradite arhiv dokumentacije, do katerega lahko dostopa tudi računovodja. Elektronske račune preprosto posredujete na dogovorjeni e-mail, papirnate pa hitro poskenirate (ali slikajte s telefonom). Urejeno.

Ažurnost pri pošiljanju dokumentacije v računovodstvo pa bo imelo še en izjemno pozitiven učinek – tudi podatki o poslovanju, kazalniki in različna poročila bodo vsebovali sveže informacije. Tako pa veliko bolj uporabni pri sprejemanju pravih poslovnih odločitev. Dodatna korist je tudi v tem, da vam ne bo potrebno voditi lastnih evidenc dogodkov – ki jih nato nekaj dni (ali tednov) kasneje evidentira še računovodja.

Prisegajte na transparentnost

Zaupanje je temelj vsakega uspešnega odnosa. Vaša naloga je, da računovodstvo opozorite na razne posebnosti in izredne dogodke.

Transparentnost pa ima tudi kup drugih učinkov, ki so nekoliko bolj posredne narave – gradi dolgoročne odnose, vzpostavlja zaupanje in prispeva k zdravi organizacijski kulturi.

Zadeva ni kompleksna – v prvi vrsti bodite odkriti in priznajte lastne napake. To je najbolj neposreden primer vodenja z zgledom, saj podobno vedenje spodbuja tudi pri sodelavcih, strankah in ostalih poslovnih partnerjih.

Spoznajte osnovne računovodske pojme

Hočeš, nočeš – v poslu se računovodskim izrazom ne boste mogli izogniti. Če to sprejmete kot dejstvo in če se boste znašli med izrazoslovjem, bo tudi komunikacija z računovodskim servisom lažja, hitrejša in bolj poglobljena.

Tako boste lahko računovodji boljši sogovornik, tudi sami pa boste videli kakšno priložnost oz. znali postaviti boljša vprašanja.

Prav nič torej ne škodi, če investirate v osnove računovodskega znanja. Kratek uvod vam po vsej verjetnosti lahko pripravi izbrani računovodja, lahko pa pristopite tudi bolj sistematično in poiščete gradivo ali tečaje na to temo. Izbire je veliko.

Računovodstvo si zasluži vaše pozornosti

Za vsako partnerstvo velja, da zacveti le v primeru, če se vanj obojestransko vlaga. Odnos z računovodskim servisom je nedvomno dovolj pomemben za vaš posel, da poskušate narediti vse, kar je v vaši moči, da bi dosegli dolgoročno uspešno in poglobljeno partnerstvo.

Del formule za uspeh se skriva v orodjih, ki jih uporabljate pri delu. Vsaj tako pomemben del pa je odnos.

Morda pa boste ugotovili, da vaš trenutni računovodski servis ni sposoben zagotoviti informacij, ki jih od tovrstnega partnerja potrebujete. Ampak tudi to je podatek, ki ga lahko uporabite pri razvoju vašega posla in partnerstev v prihodnje …

Hitri vodič do učinkovitega uvajanja sprememb

“Spremembe so edina stalnica” – to še kako velja tudi v poslu. Preživijo namreč samo tista podjetja, ki so se sposobna hitro in neboleče prilagoditi spremenjenim zahtevam kupcev in trgu.

upravljanje-sprememb-civer

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox