/Blog

Kako je dober računovodja drugačen od povprečnega?

Ljudi, ki so v samem vrhu svojega poklica, od ostalih loči marsikatera lastnost. Nekatere so pač prirojene (Danny DeVito ni nikoli imel resnih možnosti za profesionalno kariero v košarki), druge posledica trdega dela (Cristiano Ronaldo trenira več od ostalih). Kaj pa loči povprečne od vrhunskih računovodij?

Kdo je dober računovodja?

Dobro pozna panoge svojih strank: Sodeluje z več strankami iz iste panoge ter tako spozna njihove glavne izzive. Posledično nabira relevantne izkušnje in je sposoben ponuditi konkretne in uporabne nasvete.

Ima dobre reference: Njegove stranke so se pripravljene izpostaviti in javno izraziti svoje zadovoljstvo – to priča o dobrih odnosih, zaupanju in kvalitetni storitvi.

Je organiziran in urejen: V računovodstvu je (še bolj kot drugje) pomembno, da ne prihaja do napak. Delo s številkami ni enostavno, zato mora biti računovodja dobro organiziran – pri upoštevanju zakonskih določil in rokov, beleženju poslovnih dogodkov, arhiviranju dokumentacije.

Dobro upravlja s časom: Čas je dobrina, ki jo imamo vsi na svetu enako, jo pa nekateri znajo bistveno bolje izkoristiti. Če računovodja ne izgublja časa z rutinskimi opravili (npr. pretipkavanje prejetih računov), se lahko posveti aktivnostim, ki imajo za stranke večjo dodano vrednost.

Je zavezan h kvaliteti, sledi računovodskim standardom: Za opravljanje računovodskega poklica sicer ni predpisane obvezne izobrazbe (kot npr. pri zdravnikih), vseeno pa obstajajo nekateri kazalci, kot je npr. sprejetje slovenskih računovodskih standardov, članstvo v različnih organizacijah in združenjih, ipd.

Ima jasno vizijo, vrednote in poslanstvo: Kot se glasi stara slovenska modrost: “Če ne veste kje ste, ne veste kam boste prišli“. Vizija in poslanstvo povesta, kam je računovodstvo usmerjeno, vrednote pa ali boste tja lahko prišli skupaj.

Je osredotočen na stranko: Dober računovodja ne obvlada le dela s številkami, ampak zna delati tudi z ljudmi. Razmišlja o tem, kako bo stranka dosegla svoje cilje s čim manj truda in vloženih sredstev.

Ima oko za detajle: Včasih je za ključne informacije treba znati “brati med vrsticami“. Uspešen računovodja je sposoben ujeti nianse poslovanja in skrite grožnje, ki pretijo strankam.

Je kreativen: Ustvarjalnost ni lastnost, ki bi jo tradicionalno povezovali z računovodstvom – in morda je ravno zato ena izmed tistih, ki loči najboljše od ostalih. Pomembno je, da je računovodja sposoben razmišljati izven standardnih okvirov, saj bo tako lahko našel inovativne rešitve za različne situacije.

Razmišlja kot podjetnik: Ljudi s izrazito podjetniškim načinom razmišljanja je včasih težko razumeti in jim slediti. Naloga računovodje je, da se tega nauči. Ta lastnost je hitro prepoznavna po hitrem pogledu na računovodski servis – je aktivno na trgu, raste, inovira?

Ne zadovoljite se s povprečjem. V vsaki situaciji bodite najboljši. Ne glede ali uspete ali ne, vsaj vedeli boste, da ste se potrudili po najboljših močeh.

Angela Bassett

Je zaupanja vreden: Podatki o poslovanju podjetja so občutljiva stvar, zato je zaupanje in diskretnost ključnega pomena za uspešno sodelovanje s strankami.

Jasno in učinkovito komunicira: Podjetniki se lahko srečajo s situacijami, ki jih z računovodskega vidika ne razumejo. Računovodja jih mora zato razložiti na način, ki je za stranko razumljiv, čeprav nima ustreznih strokovnih znanj. Prav tako se mora zavedati pomembnosti ažurnih informacij.

Je etičen: Računovodje imajo obvezo, da ne le sledijo zakonskim predpisom, ampak to počnejo tudi na odgovoren in moralen način. Zavestno si napak (v prid ali škodo strankam) ne bodo privoščili, hkrati pa ne bodo dovolili, da bi to storili na strani podjetja.

Ima sposobnost timskega dela: Delo v ekipi je za računovodjo pomembna veščina. Uspešno mora sodelovati tako s strankami, kot tudi s sodelavci.

Zastavlja (težka) vprašanja: Marsikateri pogovor z računovodjo za podjetnika ne bo prijeten. A najboljši računovodja se tovrstnih soočenj ne bo ustrašil – še več, s pravimi vprašanji bo stranko vodil do uspeha.

Pozna trg: Ve, s čim stranke iščejo konkurenčni računovodski servisi. Pozna njihovo ponudbo, svojo pa gradi na aktivnostih, ki imajo večjo dodano vrednost.

Je vztrajen: Tako kot podjetnik, mora tudi računovodja z njim vztrajati skozi težke situacije. Stati mu mora ob strani, nuditi oporo in ponuditi koristen nasvet.

Je fleksibilen: Sprejme izzive, hitro in odločno se odzove na spremembe, ki se dogajajo na trgu.

Se nenehno uči: Sledi zakonskim spremembam in trendom na področju tehnologije – tako je v vsakem trenutku svojim strankam sposobna ponuditi najboljšo storitev.

Optimizacija poslovanja je torej eden od ključnih pogojev za uspešno računovodsko delo. Na srečo je to eno od področij, ki je doseganje konkurenčne prednosti dokaj enostavno. Če vas zanima kako, se oglasite na kavi.

Računovodstvo včeraj, danes, jutri

Računovodstvo je že skozi vso zgodovino močno odvisno od tehnologije in se skupaj z njo razvija. Če vam za vsakdanja opravila primanjkuje časa, je morda pravi trenutek, da začnete k delu pristopati drugače.

racunovodstvo-vceraj-danes-jutri

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox