/Blog

8 predlogov za podjetniške zaobljube (tudi po januarju)

Novoletne zaobljube so smešna stvar. Decembra si, spočiti in motivirani, zadamo velikopotezne cilje za naslednje leto. Pogosto pa vse skupaj pade v vodo še pred koncem januarja ...

Za to lahko obstaja več razlogov:

  • morda smo si zadali preveč naenkrat, obseg naloge pa nam pobere zanos,
  • osredotočamo se na cilje, ne na proces – če si kot cilj zadamo “shujšal bom 5 kg do konca meseca” in nam po 14 dneh ne kaže dobro, bomo verjetno obupali; če pa si obljubimo, da bomo jedli manj kruha in šli 3x na teden teči, pa obstaja večja verjetnost, da bomo dosegli vidne rezultate,
  • lahko smo si cilje postavili previsoko (ko se zavemo, da niso realni in da so nedosegljivi, jih opustimo), ali pa prenizko (in jih prelahko dosežemo, ne prinesejo pa dejanske spremembe v naše življenje),
  • ne planiramo dovolj dobro in si ne ustvarimo okolja, ki bi nas spodbujalo – nova navada mora biti očitna, privlačna, enostavna in prinašati zadovoljstvo.

Januar je za nami in ciljev nam ni več treba klasificirati kot “zaobljub”. Kljub temu pa ni prepozno, da si za preostanek leta (in dlje) postavimo nekaj smernic. V nadaljevanju ponujamo nekaj predlogov, ki v podjetništvu prinašajo največje koristi.

Več pozornosti bom namenil promociji posla

  • spletna prisotnost: minimum, ki ga morate izpolniti je lastna spletna stran, ki pa jo lahko za večjo vidnost nagradite še z blogom (kjer zbirate kvalitetno vsebino in nasvete), optimizacijo za spletne iskalnike (angl. SEO) in plačljivem oglaševanjem (na Google, Facebooku in drugih portalih, ki jih obiskujejo vaše stranke),
  • mreženje in iskanje potencialnih partnerjev: vsak človek, ki ga srečate, vam morda lahko pomaga na podjetniški poti – zavestno širjenje kroga poznanstev in spoznavanje komplementarnih podjetij (s katerimi najdete obojestranske koristi sodelovanja) je izredno pomemben sestavni del promocije posla,
  • email marketing: gre za kanal z najboljšim ROI – tudi zato, ker ga za komunikacijo najraje uporabljajo stranke same; poleg tega ni platforma, ki je odvisna od drugih ponudnikov (kot npr. Facebook, Instagram, TikTok, ipd.), kjer vam lahko ukinejo račun ali pa spremenijo algoritem na način, da izgubite stik s svojo bazo.

Naučil se bom delegiranja nalog

Ponavadi pogledamo seznam opravil, se primemo za glavo, zavzdihnemo, potem pa se lotimo dela. Ne pomislimo pa, da morda obstajajo osebe, ki so bolj primerne za izvedbo nekaterih nalog. Prav z delegiranjem (in avtomatizacijo) nalog si pridobite čas za stvari, ki vam gredo najbolje od rok in kjer prinašate največjo dodano vrednost.

Pomembno se je zavedati, da morata imeti obe strani (torej tisti, ki delegira in tisti, ki mu je delegirano) enake informacije in ideje glede izvedbe, sicer delegiranje naloge ne bo uspešno.

Čeprav ste opravilo predali v izvedbo nekomu drugemu, se nikoli se ne morete povsem distancirati od aktivnosti. Tudi, če nalogo delegirate, ste še vedno odgovorni za njeno končanje – in spremljanje izvajanja je najbolj zanesljiv način, da zagotovite rezultat.

Še to – kako pogosto preverjate stanje in nadzirate izvajanje naj ne bo odvisno od tega, kaj si mislite o izvajalcu, ampak naj temelji na njegovih izkušnjah in preteklemu delu s podobnimi nalogami v preteklosti.

Spremljal in nadziral bom denarni tok podjetja

Velika večina manjših podjetij propade, ker premalo pozornosti namenjajo denarnemu toku – zato se lahko hitro znajdejo v situaciji, ko jim zmanjka denarja za operativno delovanje. Z vestnim spremljanjem prilivov in odlivov (ter trenutnega stanja) lahko sprejemate boljše poslovne odločitve. Pogoj za to pa je vzpostavljen sistem za spremljanje poslovanja, ki mu lahko zaupate.

Izboljšal bom skrb za obstoječe stranke

Pogosto podpis pogodbe smatramo kot zaključek oz. sklenitev posla. Pri tem pa pozabljamo, da se tu delo šele zares začne – in pa dejstvo, da so prav obstoječe stranke največji zaklad vsakega podjetja. Ne le, da se fokus na obstoječe stranke splača finančno (za podjetje je pridobitev nove stranke do 5x dražje od prodaje obstoječim), vzpostavljeni odnosi in zaupanje z njimi je lahko tudi vaš najboljši prodajalec.

Zaračunal bom pošteno ceno

Naj to ne bo leto, ko se boste ujeli v dirko proti dnu z nižanjem cen – cena je za stranke pomemben indikator kvalitete. Če svoje izdelke oz. storitve ponujate prepoceni, lahko zato izgubljate posle. Tudi sami ne bi šli k zobozdravniku, ki je 50 % cenejši od ostalih ponudnikov (in nenehno poudarja kako poceni je).

Ponujanje popustov ima svoje mesto v poslu, naj pa ne postane glavni vzvod za pridobivanje strank.

Dovolj pozornosti bom namenil zadovoljstvu ekipe in vzpostavitvi močne organizacijske kulture

Zadovoljni zaposleni so motivirani zaposleni. Obstaja kar nekaj napak, ki jih podjetja (nezavedno) ponavljajo pri delu z ljudmi. Najpogostejših 6 smo zbrali v posebnem dokumentu, dodali pa še 8 pristopov za izboljšanje motivacije, poglavje o teambuildingu ter letnih razgovorih z zaposlenimi. Brezplačno je na voljo na tej povezavi.

Izkoristil bom prednosti, ki jih ponuja tehnologija

Kar je danes konkurenčna prednost, bo jutri industrijski standard. To pomeni, da se tehnološkim spremembam in napredku ne morete izogniti – lahko pa se odločite ali jih boste sprejeli, ko še predstavljajo prednost … ali pa potem, ko bodo pogoj za obstoj.

Tehnologija omogoča optimizacijo in avtomatizacijo opravil, ki so nekoč zahtevale ure in ure časa (in energije). Z AccountingBox lahko avtomatizirate izdajo računov, izmenjavo dokumentov z računovodskim servisom, poslovna poročila, terjanje zapadlih računov, ipd. Sami pa se pri delu osredotočite na aktivnosti, ki pripomorejo k rasti in razvoju podjetja.

Vzel si bom čas zase

Vsi ostali prijemi in cilji ne štejejo nič, če vas pripeljejo na rob vaših zmožnosti (in čez njega). Življenje ni tekma in ne pozabite si vzeti časa zase, za napolnitev baterij, razmislek in zalet za nove zmage. Stres in delo preko samega sebe dolgoročno ne bo koristilo ne podjetju, niti vam osebno.

Cilji naj ne bodo nekaj, o čemur razmišljate samo v začetku leta. K njim se redno vračajte in spremljate svoj napredek – kaj gre po načrtu, kje ne dosegate začrtanega in kdo/kaj vam lahko pri tem pomaga?

Mimogrede, če ste se najbolj našli pri poglavju o sledenju tehnološkega napredka, vam pri tem lahko pomagamo. Izpolnite ta obrazec, pišite nam na info@accbox.net ali pa brezplačno preizkusite AccountingBox.

Vse o AccountingBox

V poslu niste, ker bi vas veselila birokracija. Pa vendar ta predstavlja sestavni del podjetniškega vsakdana. Kaj, če bi se lahko administracije rešili? Kako lahko rešitev za vodenje poslovanja pri tem pomaga in kako to uspeva AccountingBox?

vse-o-accountingbox-cover

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox