/Blog

3 trendi na področju računovodstva

Zaključki leta so idealen čas, da se zazremo v dogodke, dosežke in nauke preteklih 12 mesecev. Hkrati pa je tudi čas, ko nam pogled uhaja v naslednje leto – sprašujemo se glede izzivov, ki nas čakajo in priložnosti, ki se ponujajo. Prihodnost je redko povsem določena in jasna, zato nam bo veliko lažje, če se z njo spopademo opremljeni s čim več koristnimi in uporabnimi informacijami in napotki.

Trendi, ki jih pričakujemo v 2018

1. Še naprej se bo vse več računovodskih programov selilo v oblak

Razvoji v tehnologiji neposredno vplivajo na naša pričakovanja. V informacijski dobi se vse dogaja hitreje. Odgovore na vprašanja pričakujemo takoj – dobimo jih v nekaj sekundah s pomočjo Google, ne z zamudnim obiskom knjižnice. Komuniciramo hitro, z elektronsko pošto, SMSi, socialnimi omrežji in ostalimi platformami, ne s pošiljanjem pisem po pošti.

In enaka pričakovanja imajo novodobni podjetniki tudi na področju poslovnih informacij – niso pripravljeni dolgo čakati na povratne informacije o finančnem stanju podjetja. Zato se vse več uporabnikov odloča za rešitve v oblaku, kjer imajo podatke dostopne kjerkoli in kadarkoli. Hkrati pa časa ne izgubljajo s skrbjo za strojno opremo, vzdrževanje in varnostne kopije podatkov. Če vas zanima, če je rešitev v oblaku prava za vas, smo pripravili kratek zapis na to temo.

2. Vse več procesov bo avtomatiziranih

Avtomatizacija je korak, ki logično sledi digitalizaciji. Trendi kažejo, da bo računovodstvo za manjša podjetja kmalu skoraj povsem avtomatizirano. Vas ne skrbi, da bi vam nek slabši računovodski servis (manjši, z manj znanja, ipd.) prevzel posel samo zato, ker lahko zaradi avtomatiziranih procesov ponudi nižjo ceno?

Navade, ki jih imamo in se jih oklepamo, bodo spremembe le upočasnile, ne pa tudi preprečile.

Premislite o svojih poslovnih procesih in se za vsako pomembno opravilo vprašajte »Zakaj delamo na ta način?« Ugotovili boste, da nas navade pogosto upočasnjujejo – avtomatizacija rutinskih opravil pa je pristop, ki omogoča osredotočenje na tista opravila, ki imajo za stranke največjo dodano vrednost.

Cene računovodskih storitev so že danes na ravni, ki je za marsikateri servis praktično nevzdržna. Prav zato morajo biti še bolj pozorni na to, kako porabijo čas. Ta ne more biti več namenjen raznim uvozom in izvozom, vsekakor pa ne ročnemu pretipkavanju podatkov.

Ste pripravljeni na to, da bo del vašega dela v naslednjih 5 letih izginil?

3. Računovodje bodo svetovalci

Vloga računovodstva je vse bolj v pogledu v prihodnost, ne zgolj analiziranju preteklih poslovnih dogodkov. S svetovanjem se povečuje dodana vrednost računovodskega servisa, kar zmanjša cenovne pritiske, ki so sicer prisotni na trgu.

Čeprav še vedno velja, da bi podjetnik moral poznati osnove računovodstva in znal prebrati poslovne izkaze, je to področje, ki mu del direktorjev ne posveča dovolj pozornosti. Tudi zato bodo z znanjem in vpogledom v poslovanje, ki ga imajo, računovodje predstavljali nepogrešljivo mnenje, ki bo podjetnikom pomagalo pri sprejemanju odločitev.

A časa že sedaj primanjkuje, kje ga bomo našli še za svetovanje? Odgovor se skriva v avtomatizaciji rutinskih opravil. Ta še vedno predstavljajo levji delež delovnika povprečnega računovodje, zato so lahko prihranki časa iz tega naslova zares ogromni.

Vpliv digitalizacije

Kot odogovor na vprašanje digitalizacije ne obstaja več izbira med »da« in »ne«. Spremembe se že dogajajo in vprašanje ni »Ali?«, ampak »Kdaj?«

Strokovnjaki ocenjujejo, da približno 70 % vpliva digitalizacije v praksi še ni vidnega. A to še ne pomeni, da se v ozadju ne dogajajo tektonski premiki, ki bodo korenito spremenili način dela v zelo bližnji prihodnosti…

Kljub vsemu pa je digitalna transformacija priložnost, ne grožnja. Pomaga ustvarjati sodobna delovna mesta – ne bo vas spravila ob delo, le rutinske naloge bodo bolj avtomatizirane, kar vam bo omogočilo dovolj časa, da boste svojim strankam ponudili bolj prilagojene storitve in svetovanje.

Razvoj v boljše računovodstvo v 2018

Lastnost, ki je skupna večini najuspešnejših poslovnežev je prilagodljivost. Zastavljenemu cilju vztrajno sledijo, a pri tem spreminjajočih se okoliščin ne spregledajo, pač pa jih izkoristijo, da hitreje, enostavneje in z manj truda dosežejo cilje. Pomembna je tudi redoljubnost, ki pa je računovodjem tradicionalno ne primanjkuje.

K uspehu torej vodi:

  • iskanje ravnovesja med najpomembnejšimi prizadevanji podjetja,
  • iskanje novih izzivov,
  • optimizacija obstoječih poslovnih procesov.

Sliši se zapleteno, a kljub temu ni. Dovolj je že, če vsak dan naredite droben korak naprej na enem izmed naštetih področij. Pri tem si lahko poiščete tudi pomoč strokovnjakov, ki vas bodo vodili v pravo smer. Leto je dolgo in opazen napredek ne bo izostal.

Izziv za 2018 – stopite iz cone udobja

Rastemo le v situacijah, ki nam do tedaj niso bile znane. Če se torej omejujemo le na situacije, kjer se počutimo varno in udobno, ne bomo pridobili novih znanj. Pomislite – ko ste poknjižili še 300. Telekomov račun, vas to ni naredilo boljšega računovodje. Ko pa ste prvič poknjižili kompleksen račun iz tujine, pa ste pridobili nova in koristna znanja.

Zato poskušajte v prihajajočem letu najti čim več »neudobnih položajev« in se prisilite iz ustaljene cone udobja. Tako ne boste zapadli v rutino in razvili odpora do sprememb. Nekaj idej:

  • Ne marate mreženja? V letu 2018 se udeležite vsaj ene konference.
  • Imate občutek, da morate imeti vse pod kontrolo? Poskušajte delegirati ali avtomatizirati določena opravila.

Računovodstvo včeraj, danes, jutri

Računovodstvo je že skozi vso zgodovino močno odvisno od tehnologije in se skupaj z njo razvija. Če vam za vsakdanja opravila primanjkuje časa, je morda pravi trenutek, da začnete k delu pristopati drugače.

racunovodstvo-vceraj-danes-jutri

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox