/Blog

Računovodski nasvet – spremembe in dopolnitve Zakona o davku na dodano vrednost v 2022

V UL RS št. 3/2022 z dne 7. 1. 2022 je bil objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1M), ki se uporablja od 22. 1. 2022 dalje.

Pomembnejše novosti

Odbitek DDV od motornih vozil brez izpusta ogljikovega dioksida

DDV se lahko odbije pri nakupu motornih vozil brez izpustov CO2 ob uporabi za poslovne namene pod pogojem, da vrednost vozila skupaj z DDV in drugimi dajatvami ne presega 80.000,00 eur. Odbitek DDV se sme upoštevati tudi pri nabavi goriv, maziv, nadomestnih delov ter storitev za ta motorna vozila (npr. od najema teh vozil). Na Ministrstvu za finance bodo podali natančnejša pojasnila o pogojih in načinu uveljavljanja pravice do odbitka DDV pri tovrstnih nakupih.


Obveznost izročitve računa v papirni obliki (podrobnosti: Vir)

Z novelo zakona se ukinja obveznost izročitve računa v papirni obliki kupcu, razen če kupec zahteva papirni račun. To sicer ne pomeni, da računa za opravljeno dobavo blaga ali storitev ni več potrebno izdati.

Ukinja se obveznost identifikacije za DDV tujih davčnih zavezancev

Za davčnega zavezanca brez sedeža v Sloveniji, se ukinja obveznost identifikacije za namene DDV kadar ta opravlja le dobave, za katere mora DDV plačati prejemnik blaga ali storitev.

Pravica do odbitka DDV že v obdobju v katerem je nastala obveznost za obračun DDV

Davčni zavezanec lahko uveljavlja pravico do odbitka DDV že v tistem davčnem obdobju, ko je nastala obveznost za obračun DDV, če bo pravočasno razpolagal z dokumenti.

Ukinitev praga za obvezen vstop kmetov v sistem DDV

Do sedaj je bil prag 7.500,00 eur.

Zapis je prispevalo Vizija računovodstvo d.d. V kolikor želite nasvet ali pa bi se odločili za prenos vašega računovodstva k njim, jih kontaktirajte in z veseljem vam bodo pomagali ali pripravili ponudbo.

Več na www.vizija-racunovodstvo.si

Hitri vodič do učinkovitega uvajanja sprememb

“Spremembe so edina stalnica” – to še kako velja tudi v poslu. Preživijo namreč samo tista podjetja, ki so se sposobna hitro in neboleče prilagoditi spremenjenim zahtevam kupcev in trgu. Vemo pa, da to ni enostavno in da dolgoročno uspe le najboljšim.

upravljanje-sprememb-civer

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox