/Blog

Računovodski nasvet – nepremičnine v Sloveniji (nakup, prodaja, gradnja, adaptacija, najem)

Tokrat bi vas radi seznanili s problematiko pri poslovanju z nepremičninami. Davčna zakonodaja na tem področju je zelo zahtevna, saj se pogosto srečujemo z različnimi davčnimi obremenitvami ob navidezno enakih poslovnih dogodkih. DDV posledice nas lahko bremenijo tudi za obdobje 20 let.

Nepremičnino lahko zgradimo, kupimo kot novogradnjo ali kot star objekt, za lastne potrebe ali dajanje v najem oz. nadaljnjo prodajo. Nemalokrat se odločimo tudi za adaptacijo starega objekta.

Tu moramo biti pozorni na naslednje davke:

  • DDV, odvisno od statusa objekta, ki je lahko 22 % ali 9,5 %;
  • davek na promet nepremičnin znaša 2 %, (DDV in davek na promet nepremičnin se med seboj izključujeta);
  • pri najemnih razmerjih gre za oproščeno dejavnost, torej brez DDV (20 letna posledica za vračilo davka, če smo si DDV pri nakupu ali adaptaciji priznali kot vstopni);
  • najemnine se lahko zaračunavajo tudi z DDV-jem, če se pogodbenika tako pisno dogovorita (pisni dogovor je možen le ob izpolnjevanju določenih zakonskih pogojev);
  • pri gradnjah in vzdrževanju se pogosto srečujemo s t. i. samoobdavčitvijo po splošni ali nižji stopnji (postopek izveden po 76. a členu ZDDV-1);
  • pri gradbincih se najpogosteje sklicujemo na 76. a člen, če gre za prevalitev po nižji ali splošni stopnji DDV pa ni odvisno le od statusa objekta, ampak tudi od verige pogodbenikov (izvajalec–podizvajalci).

Primer:
Praviloma velja, da se pri gradnji in prodaji novih stanovanj uporablja nižja stopnja DDV (9,5 %). V kolikor ima stanovanje več kot 120 m2 uporabne površine, se uporablja splošna stopnja DDV (22 %).

Ali si bo kupec (podjetje) pri nakupu lahko upošteval vstopni DDV, pa je odvisno tudi od njegovega statusa in nadaljnje rabe takšnega objekta.

Kot že omenjeno, je poslovanje z nepremičninami zelo zahtevno davčno področje, zato svetujemo, da se pri tovrstnih poslih predhodno posvetujete z računovodskim servisom. Le na ta način vas bodo lahko pravočasno seznanili s posebnostmi ter opozorili na morebitne posledice.

Potrebujete še kakšen računovodski nasvet ali pomoč? Obrnite se na Vizija računovodstvo d.d. in z veseljem vam bodo pomagali.

7 vprašanj pred izbiro poslovno-računovodskega programa

Kako izbrati dober poslovni sistem in na katera vprašanja si morate odgovoriti, da boste izbrali primerno in celovito poslovno rešitev za svoje podjetje?

7-vprasanj-ki-si-jih-morate-zastaviti-cover

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox