Računovodski nasvet – elektronski bolniški list – eBOL

gost Podjetja

S 1. 2. 2020 se bolniški listi pri zdravnikih ne bodo več tiskali. Delodajalci bodo eBOL za svoje zaposlene prejemali le še preko portala SPOT (eVem) in nič več v papirnati obliki. Poleg elektronskega bolniškega lista se uvaja tudi elektronska oddaja zahtevka za refundacijo nadomestila plače – eNDM.

Za dostop do portala SPOT oz. eBOL mora delodajalec:

  • pridobiti ustrezno kvalificirano digitalno potrdilo ali
  • pooblastiti osebo v kadrovski službi ali drugo osebo, ki že ima ustrezno digitalno potrdilo.

Ukinitev papirnate listine za delodajalce pomeni poenostavitev pri vlaganju zahtevkov za refundacijo nadomestil, saj zraven ne bo več treba prilagati originalnega bolniškega lista. Delodajalcu tudi ne bo več treba čakati, da mu bo delavec dostavil bolniški list. Z omenjeno spremembo bodo imeli delodajalci celosten pregled nad bolniškimi odsotnostmi svojih zaposlenih kot tudi vsemi danimi zahtevki za refundacijo nadomestil plač.

Dostop do eBOL za zaposlene
Vsak zavarovanec bo lahko do izdanih eBOL, ki se glasijo na njegovo ime, dostopal tudi preko spletnega portala ZZZS na naslovu https://moj.zzzs.si. Za dostop do portala bo potreboval ustrezno digitalno potrdilo, saj se podatki eBOL štejejo za občutljive osebne podatke.

S 1. 1. 2020 dalje bodo na voljo tudi vsa potrebna navodila za uporabo spletne aplikacije v sistemu SPOT.


Prispevek je prispevalo podjetje Vizija računovodstvo d.d. Potrebujete še kakšen računovodski nasvet ali pomoč? Obrnite se na njih in z veseljem vam bodo pomagali.

Prispevek je prispevalo podjetje

V kolikor želite nasvet ali pa bi se odločili za prenos vašega računovodstva, jih kontaktirajte in z veseljem vam bodo pomagali ali pripravili ponudbo.