/Blog

Računovodski nasvet – elektronski bolniški list – eBOL

S 1. 2. 2020 se bolniški listi pri zdravnikih ne bodo več tiskali. Delodajalci bodo eBOL za svoje zaposlene prejemali le še preko portala SPOT (eVem) in nič več v papirnati obliki. Poleg elektronskega bolniškega lista se uvaja tudi elektronska oddaja zahtevka za refundacijo nadomestila plače – eNDM.

Za dostop do portala SPOT oz. eBOL mora delodajalec:

  • pridobiti ustrezno kvalificirano digitalno potrdilo ali
  • pooblastiti osebo v kadrovski službi ali drugo osebo, ki že ima ustrezno digitalno potrdilo.

Ukinitev papirnate listine za delodajalce pomeni poenostavitev pri vlaganju zahtevkov za refundacijo nadomestil, saj zraven ne bo več treba prilagati originalnega bolniškega lista. Delodajalcu tudi ne bo več treba čakati, da mu bo delavec dostavil bolniški list. Z omenjeno spremembo bodo imeli delodajalci celosten pregled nad bolniškimi odsotnostmi svojih zaposlenih kot tudi vsemi danimi zahtevki za refundacijo nadomestil plač.

Dostop do eBOL za zaposlene

Vsak zavarovanec bo lahko do izdanih eBOL, ki se glasijo na njegovo ime, dostopal tudi preko spletnega portala ZZZS na naslovu https://moj.zzzs.si. Za dostop do portala bo potreboval ustrezno digitalno potrdilo, saj se podatki eBOL štejejo za občutljive osebne podatke.

S 1. 1. 2020 dalje bodo na voljo tudi vsa potrebna navodila za uporabo spletne aplikacije v sistemu SPOT.

Prispevek je prispevalo podjetje Vizija računovodstvo d.d. Potrebujete še kakšen računovodski nasvet ali pomoč? Obrnite se na njih in z veseljem vam bodo pomagali.

Produktivno delo od doma

Raziskave kažejo, da delo od doma lahko produktivnost poveča za do 13 %, zadovoljstvo s službo pa za 24 %. Kar 61 % pravi, da so glasni sodelavci najbolj moteč dejavnik pri delu in velika večina zaposlenih raje dela samih. A ta korak ni tako enostaven, kot se najprej zdi. Zato smo zbrali nekaj koristnih nasvetov, ki vam bodo pri tem pomagali.

produktivno-delo-od-doma-cover

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox