/Blog

Pes na delovnem mestu

V zadnjih letih je vse pogostejša praksa, da so na delovnem mestu prisotni psi. Preden prakso vpeljemo v podjetje, si je seveda potrebno odgovoriti na par vprašanj.

Ključno je, da je zadovoljstvo prisotno tako s strani zaposlenih kot tudi psa. Ena od pomembnejših stvari pa je primernost okolja v katerem delamo, da se v njem pes počuti varno in sproščeno.

Da so psi naši spremljevalci v službi, je že dobro uveljavljena praksa v tujini, vse več pa tudi pri nas. Npr. Google ima psom prijazno politiko že od leta 1999. Raziskave kažejo, da psi na delovnem mestu prinašajo veliko prednosti, predvsem na področju dobrega počutja in motiviranosti zaposlenih.

V Pronetu smo v svoj kolektiv sprejeli psičko Appo, ki nam popestri dneve in prinese veliko pozitivne energije. Appa je štiri leta stara mešanka med Bordojsko dogo in ovčarjem. Kljub njeni velikosti je izredno nežna in prijazna. Najraje počiva in se crklja, nikoli pa se ne brani priboljškov.

Lastnosti okolja

Definitivno je ena od prvih stvari na katere moramo pomisliti preden psa pripeljemo v službo ta, ali je okolje v katerem delamo primerno zanj. Eno od primernejših je pisarniško delo. Takšno okolje je za psa varno (npr. ni nevarnih strojev, avtomobilov itd., s katerimi bi pes lahko prišel v stik). Okolje v večini ni preglasno. V pisarni je potrebno poskrbeti, da pes ne bi zgrizel kakšnih kablov ali podobnega.

Psu je potrebno zagotoviti prostor, kjer bo lahko počival, se igral in bil v splošnem sproščen, pri tem pa ne oviral dela. Iz naših izkušenj predlagamo posteljico v bližini lastnika, kjer se pes varno počuti. Primeren je tudi boks. Appa se pri nas pogosto kar samostojno sprehodi po ostalih pisarnah in pozdravi sodelavce ali pa se udeleži sestanka.

Poskrbeti je potrebno tudi, da se psu omogoči dovolj zunanjega gibanja, kjer lahko opravi svoje potrebe. Ne pozabite na vrečke za pobiranje kakcev. 😊 Seveda mora imeti pes na voljo tudi posodo s svežo vodo, kjer se lahko odžeja.

Da psu ni dolgčas, mu lahko prinesete tudi kakšno igračko, pri čemer bodite pozorni, da ne gre za piskajoče, ki bi motile sodelavce. Appa na primer včasih s seboj prinese plišastega medvedka.

Lastnosti psa

Pes mora biti v okolju, kjer se nahaja sproščen, miren in ne sme motiti zaposlenih pri opravljanju svojega dela npr. z lajanjem. Pes mora biti zdrav, čist in naučen sobne čistoče.

Pomembne so tudi karakterne lastnosti psa. Priporočljivo je, da gre za umirjen karakter, da pes rad poležava, ker bo v pisarni veliko lažje počakal. Za aktivnejše pse morda pisarna ni najprimernejše okolje. Pes mora biti socializiran. V primeru, da je v pisarni več psov, se morajo ti razumeti in z morebitnim igranjem ne motiti dela zaposlenih. Pes ne sme uničevati opreme.

Ker imajo nekateri ljudje večjo naklonjenost do psov kot drugi, je idealno, če pes ne sili v tiste, ki tega ne bi želeli, pozornost pa nameni sodelavcem, ki si to želijo. Naša Appa točno ve, kje bo dobila največ pozornosti in priboljškov. 😊

Sprejemanje s strani zaposlenih

Prvo se je potrebno pozanimati ali podjetje dovoljuje prisotnost psov. Definitivno je treba upoštevati morebitne strahove in zdravstveno stanje (alergija na dlako) sodelavcev. Smiselno je, da psa predhodno predstavimo sodelavcem za krajši čas, da vidimo ali so kompatibilni in se v družbi eden drugega vsi dobro počutijo.

Prednosti

Študije kažejo, da psi zmanjšujejo stres na delovnem mestu, spodbujajo komunikacijo med sodelavci, izboljšujejo splošno vzdušje v podjetju in odnose med zaposlenimi. Psi spodbujajo kreativnost, povečujejo zadovoljstvo delavcev in motivirajo, pri čemer se poveča produktivnost. Psi zmanjšujejo število bolniških odsotnosti in izgorelosti na delu. Za uspešno in manj stresno delo je pomembno, da si vzamemo tudi pavzo in psi nas na to opomnijo.

Iz naših izkušenj, vse prednosti več kot držijo. Appa že takoj zjutraj, ko prispe v podjetje, razveseli sodelavce in dvigne razpoloženje.

Prednosti opazimo tudi pri naših strankah, ki so povečini na začetku nekoliko presenečene, ko zagledajo Appo, vendar se zelo hitro sprostijo, nasmejijo in se ne morejo upreti, da ne bi Appe pocrkljale.

Slabosti

Ena od slabosti je puščanje dlake in slinjenje, včasih tudi spuščanje neprijetnih vonjav. Seveda je to odvisno od pasme psa. V takšnem primeru kot lastnik poskrbite, da se za psom pospravi. Velika prednost pa je, če se razumeta tudi čistilka in pes. Pri nas sta praktično najboljši prijateljici, tako da teh težav nimamo.

Ker so psi vedno lačni, se je potrebno s sodelavci dogovoriti, ali lahko psu dajejo priboljške, katere in v kolikšnih količinah. Človeška hrana za pse ni primerna, zato je to ena od stvari, ki jo s sodelavci skomunicirajte. Za našo Appo zaposleni pogosto prinesejo njene najljubše pasje priboljške z vanilijo. Vseeno pa se hitro izmuzne tudi do kuhinje, kjer preverja, če bi se zanjo našlo še kaj drugega.

Psi lahko motijo delo – npr. z lajanjem, smrčanjem.

Izkušnje sodelavcev v Pronetu

Maja:

“Pri nas v podjetju imamo dvakrat na teden priložnost, da je med nami prisotna kužika. 😊 Do njenega prihoda sem imela strah pred velikimi psi, zdaj pa je ta strah izginil in ne vem kdo je koga bolj vesel, ko se vidiva.

Res je prijetno, ko pride v podjetje in te pride pozdravit in na vsake toliko časa pride pogledat, če je kaj za pojest ali pa samo, da jo malo počohaš. 😊 Absolutno pa te vedno pospremi tudi do kuhinje in čaka, če bo kaj padlo na tla. 😉

Je res prijetna popestritev na delovnem mestu.”

Anže:

“Ko sem prvič prišel na razgovor za zaposlitev v prostore našega podjetja, je izza vogala pokukalo precej veliko kosmato bitje, po imenu Appa. Ne vem kdo je bil bolj začuden, jaz ali ona. Sodelavci so mi ‘kuža’ hitro predstavili in povedali, da je tudi ona del ekipe.

Z Appo sva najino prijateljstvo začela, ko sem si pri njenih lastnikih izboril pest priboljškov. Takrat je bila za pasji piškot pripravljena ubogati vse ukaze, dati tačko, mi slediti in se z mano poditi po hodnikih.

Sprva sem bil morda malce skeptičen, da imamo v ekipi tudi ‘kuža’, ampak Appa je prav prisrčno bitje, ki zna polepšati dan. Sploh, ko se zjutraj, ko pride v službo, sprehodi do naše pisarne, se prijazno usede pred vrata in me s svojim prisrčnim pogledom prepriča, da si je že samo s tem, ko je v službi, priborila priboljšek ali dva. Ko jo včasih več dni ni, jo že kar malo pogrešamo. Včasih so dnevi težki, ni prave motivacije za delo in takrat zna že samo s svojo prisotnostjo in sprehodom po naši pisarni pregnati slabo voljo stran.”

Kaj si o tem mislijo strokovnjaki

Katja Čadež, dr. vet. med. (Veterinarska bolnica Vipava):

“Kuža v pisarni je ob pravilni implementaciji vsekakor pozitivna obogatitev tako delovnega okolja zaposlenih, kot tudi življenja psa, ki bi drugače 8 ur ali več preživel sam zaprt doma. Vsekakor mora biti kuža primerno socializiran – torej vajen ljudi, potencialno drugih živali in mnogo drugih močnih zvokov in vonjav, ter seveda dobro negovan in preventivno tretiran proti parazitom in kužnim boleznim. Psu je potrebno zagotoviti dovolj pogoste sprehode in miren kotiček, kamor se lahko umakne, ko potrebuje mir in počitek. Zaposleni pa imajo odgovornost, da ne pozabljajo malic in potencialno toksičnih prigrizkov (čokolade, rozin, itd.) na dosegu gobčka in takoj poberejo žebljičke ali druge ostre predmete ter zagotovijo varno okolje za štirinožnega prijatelja.”

V Veterinarski bolnici Vipava prav tako pozdravljajo prakso Pes na delovnem mestu. Pri njih lahko v pisarni srečate živahnega mešančka Marsa, ki jim popestri dneve.

Ob upoštevanju vsega zgoraj navedenega, vseh prednosti, ki jih je veliko več kot slabosti, in naše direktne izkušnje, vas lahko brez pomisleka spodbudimo k ideji, da tudi vi pripeljete psa v svojo pisarno.

Skrivnosti motivirane ekipe

Motivirani zaposleni so eden bistvenih pogojev za uspešnost podjetja. Povzemamo 6 najpogostejših razlogov za nizko motiviranost in 8 pristopov za izboljšanje motivacije. Temu smo dodali še poglavje o team buildingu ter posebno poglavje o letnih razgovorih z zaposlenimi. Vse skupaj pa opremili s konkretnimi in praktičnimi predlogi.

skirvnosti-motivirane-ekipe-cover-2

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox