/Blog

! NAGRADNA IGRA !

Kolikrat na dan srečamo takšno objavo? Kjerkoli na spletu, ne samo na socialnih omrežjih. Vstopamo v najbolj čaroben čas in mesec številnih obdarovanj, veseli december. Tudi nagradne igre so v tem času še bolj aktualne.

Ste kdaj razmišljali o tem, da bi sami skušali pritegniti nove stranke na tak način? Pa veste, kaj vse je potrebno “urediti” iz vidika davkov, računovodstva, marketinga, varstva podatkov ipd.?!

Vem, mislil ste, da je to pač samo ena reklamna poteza in to je to. Pa ni tako enostavno.

Nagradna igra – kaj ima to veze z računovodstvom?!

Z izvedbo nagradne igre na socialnih omrežjih, kot sta Facebook in Instagram, je podjetniku na enostaven način zagotovljena precejšnja množica novih strank. Če pa z minimalnim vložkom promovira objavo o nagradni igri, pa je domet potencialnih novih strank toliko večji. Učinek se torej kaže v tem, da ljudje opazijo objavo, kar pa samo po sebi še ne pomeni realiziranega nakupa. In seveda, večja kot je nagrada, večji je domet novega tržišča.

Zveni enostavno, a zdaj se srečamo še z računovodskim vidikom prirejanja nagradne igre. Ste presenečeni?! Še niste slišali za to plat pri oglaševanju? Redki strokovnjaki za marketing poznajo tudi davčno-računovodski vidik nagradnih iger.

Nagradna igra po definiciji ni igra na srečo, saj je za nagradno igro potrebno določeno znanje, spretnost ali naključje. Tudi dobitek v nagradni igri je obdavčen kot drugi dohodki, če njegova vrednost presega 42,00 EUR (v tem primeru se obračuna akontacija dohodnine in plača po stopnji 25% od vrednosti dobitka). Izračun in plačilo akontacije dohodnine je za davčnega zavezanca dolžan opraviti plačnik davka izplačevalec dohodka – podeljevalec nagrade.

Nekaj pomembnih dejstev v zvezi s postopkom podeljevanja nagrade

Ko organizirate nagradno igro, je dobro na vidno mesto (na vašo spletno stran ali v sklopu objave na socialnem omrežju), objaviti pravila nagradne igre, rok trajanja in način, kako bo nagrajenec določen.

Od nagrajenca (fizične osebe, ki je rezident Slovenije), je potrebno pred izplačilom ali javno podelitvijo nagrade, pridobiti naslednje podatke: ime in priimek, davčna številka, številka TRR in naslov bivališča. V kolikor davčne številke ne pridobite (ki je pogoj za poročanje FURS-u), nagrade ne smete podeliti oz. izplačati.

Da bomo lažje razumeli, si poglejmo resnični primer iz prakse: podjetnik-hotelir se je odločil, da v nagradni igri podeli nočitev za 2 osebi, vrednost nočitve po ceniku je 110,00 eur in zato je tudi takšna vrednost nagrade.

Davčna osnova od dobitkov pri nagradnih igrah je »dosežen dohodek« in je lahko izplačan v denarju ali v naravi. V primeru, ko je dobitek izplačan v denarju, predstavlja ta znesek davčno osnovo. Kadar je nagrada izplačana v naravi, pa se mora nagrada preračunati na pravo vrednost s koeficientom davčnega odtegljaja, ki znaša 1,3333. To pomeni, da bi za nočitev iz primera, ki je vredna 110,00 EUR, znašala davčna osnova 110,00 EUR *1,3333= 146,67 EUR. Dohodnina 25% znaša 36,67 eur.

Ugodnejša varianta za podeljevalca nagrade je vsekakor dejstvo, da vrednost dobitka ne presega 42,00 EUR (z vključenim DDV). V tem primeru je dobitek v nagradni igri oproščen plačila dohodnine, zato podeljevalec od nagrade ne odmeri in ne odtegne akontacije dohodnine. Prav tako ni potrebno ob podelitvi/izplačilu nagrade v vrednosti, nižji od 42,00 EUR, na FURS poročati podatkov na obrazcu REK-2.

Kompleksnejša varianta za podeljevalca nagrade pa je seveda takrat, če vrednost nagrade presega 42,00 EUR (z vključenim DDV). Pri tej opciji se izračuna in plača davčni odtegljaj po stopnji 25% od davčne osnove – o pravilni določitvi davčne osnove sem govorila par odstavkov višje. Ob podelitvi nagrade mora podatke na obrazcu REK-2 podeljevalec nagrade poročati FURS-u. Obrazec REK-2 se predloži v elektronski obliki preko sistema eDavki.

V primeru, ko izračunan znesek akontacije dohodnine za rezidenta ne preseže 20,00 EUR, se davčni odtegljaj ne odtegne in ne plača – ta znesek bo namreč dobitnik nagrade plačal pri letni napovedi dohodnine. Kljub temu mora podeljevalec nagrade poročati FURS-u podatke na obrazcu REK-2.

Podeljevanje nagrad ima tako več pomembnih vidikov, ki jih je potrebno poznati in tudi upoštevati

  • Davčni vidik: namen nagradnih iger je povečati prepoznavnost podjetja, krepiti ugled, povečanje promocijskih aktivnosti in posledično povečanje prodaje, zato bi lahko rekli, da je to strošek oglaševanja (»reklame«), ki je povezan s poslovnimi prihodki – in je v celoti davčno priznan.
  • Računovodski vidik: podeljene nagrade se lahko obravnavajo kot strošek oglaševanja (»reklame«). Podeljeno nagrado je treba računovodsko pravilno evidentirati v poslovnih knjigah in razbremeniti morebitno zalogo. Pri tem vam naj pomaga vaše računovodstvo!
  • Obdavčitve z DDV: podelitev nagrade ni obdavčena z DDV, če podeljevalec nagrade ob nakupu blaga ne uveljavlja pravice do odbitka vstopnega DDV ali pa v nagradni igri podari darilo, katerega vrednost ne presega 20,00 EUR.

Avtorica prispevka je ga. Doroteja Burlak, direktorica Agencije 5ka, ki nudi celovite knjigovodske in računovodske storitve, svetovanje, ureditev registracijskih postopkov in dokumentacije, ipd. Več na LinkedIn in Instagram-u.

Kako dobiti stranke, ki si jih res želite

Redko pomislimo na to, da na našo uspešnost vpliva tudi izbira strank, s katerimi sodelujemo. V kratkem vodiču ponujamo nekaj konkretnih korakov, ki vam bodo pomagali oceniti obstoječe partnerje in praktične nasvete, s katerimi lahko najdete več sanjskih strank.

kako-dobiti-stranke-cover-2

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox