/Blog

Kakšen “način plačila” so turistični boni?

Končno smo dočakali turistične bone … A tudi to dejstvo odpira marsikatero vprašanje. Npr. za kakše tip plačila gre pri bonih, kako se to zavede na izdanem računu oz. v davčni blagajni, kako poroča FURS, ali boni pokrivajo tudi turistično takso, ipd.

Ker se s takimi in podobnimi vprašanji na nas obračajo tudi uporabniki AccountingBox modula za sobodajalce, smo tudi sami naslovili vprašanje na FURS. Zato z vami delimo nekaj glavnih poudarkov.

Boni v praksi

Uporabniki morajo na računu navesti nov način plačila “Turistični bon”, ki je vezan na tip plačila “Boni”. Plačilo s turističnim bonom se torej ne navaja kot gotovina.

Pozorni morate biti tudi v primeru, da na računu v eni postavki združujete storitev (npr. nastanitev in zajtrk) in turistično takso, na računu pa navedete, da je taksa vključena v ceno nastanitve. Če obiskovalec plača s turističnim bonom, se namreč ne sme vključiti tudi taksa.

Na primer: Če bi za nastanitev in takso zaračunate 200 €, stranka pa želi znesek poravnati s turističnim bonom, potem mora kupec takso poravnati z drugim plačilnim sredstvom (npr. 195 € z bonom, 5 € v gotovini).

Turistični bon tudi ni oblika popusta za vašo storitev. Je plačilno sredstvo. Če torej stranka z bonom poravna nastanitev v višini 200 €, na računu to ne navedete kot 200 € s 100 % popustom. To bi pomenilo, da niste prikazali prometa svojega podjetja, kar pa seveda ni prav … in vodi tudi do davčne utaje.

Kot bi to naredili sicer, tudi v primeru plačila s turističnimi boni izdajte račun, potem pa (če vam to program za izdajo računov omogoča) razčlenite plačilo po plačilnih sredstvih, npr. 200 € turistični bon, 5 € gotovina.

Sodobno orodje za vodenje posla

Marsikatero birokratsko oviro pa vam pomaga preskočiti tudi sodobno orodje za vodenje poslovanja, “knjige gostov” in izdaje računov.

AccountingBox vam ponuja 30 dneven brezplačen preizkus programa brez omejitev funkcionalnosti. Izkorisite ga s klikom tukaj.

Dodatne informacije

Več informacij o turističnih bonih najdete na portallu FURS.

Priporočamo predvsem ogled video navodil, ki so namenjena ponudnikom turističnih nastanitev, in sicer:

Navedene informacije so informativne narave in PRONET, Kranj, d.o.o. ne odgovarja za točnost navedb. Najustreznejši vir ažurnih informacij na tem področju je Finančna uprava Republike Slovenije.

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox