/Blog

Kako resnična je grožnja tehnologije za računovodstvo?

Spremembe so edina stalnica v našem življenju. Razumljivo je, da se včasih čutimo ogrožene, saj se spreminjajo okoliščine in situacije, ki smo jih vajeni in nas silijo izven naše cone udobja.

A niso vse spremembe slabe. Napredki v medicini podaljšujejo življenjsko dobo, s spremembami v tehnologiji pa zmanjšujemo obseg škodljivega in nevarnega dela.

V pozitivni luči pa je potrebno gledati tudi na spremembe, ki jih tehnologija prinaša na področje računovodstva. Čeprav se včasih zdi, da avtomatizacija “ubija” računovodstvo, pa temu še zdaleč ni tako. Tovrstni napredki predvsem omogočajo, da računovodstvo lahko izpolni svoje pravo poslanstvo – pogled v prihodnost in pomoč pri sprejemanju poslovnih odločitev.

računovódstvo -a s (ọ̑) dejavnost, ki se ukvarja z vrednostnim izražanjem poslovnih dogodkov in njihovo analizo: imajo dobro organizirano računovodstvo ♦ ekon. finančno, stroškovno računovodstvo // oddelek v delovni organizaciji, ki opravlja to dejavnost: več let je delal v računovodstvu ♪

Definicija računovodstva po SSKJ se ukvarja predvsem z odgovorom na vprašanje “kaj?”, ne pa s še pomembnejšim “zakaj?”. Posledično je skoraj razumljivo, da marsikateri podjetnik na računovodstvo gleda kot na “nujno zlo”.

Dostopnost koristnih informacij

Zavedati se je potrebno, da je mlajša generacija (t.i. Generacija Y) navajena na takojšnje povratne informacije. Podatke o praktično vsem imajo vedno na dosegu, preko različnih storitev kot so Google, TripAdvisor, Yelp, ipd. Enako ažurnost seveda pričakujejo tudi pri informacijah o poslovanju svojega podjetja. “Kadarkoli”, “kjerkoli”, “enostavnost” in “razumljivost” razumejo kot pogoje, ne nadstandardne storitve.

Predstavljajte si, da vašemu podjetju računovodstvo vodi zunanji servis – kaj bi od njih pričakovali? Samo informacije o preteklem poslovanju, ali tudi kakšno interpretacijo in nasvet?

Zato se vprašajte:

  • “Ali poskušam razumeti sprejemanje odločitev svojih strank?”
  • “Ali dovolj razumem ozadje njihovega posla, da lahko koristno svetujem pri njihovih poslovnih odločitvah v prihodnosti?”

Hkrati pa je razumljivo, da se je težko do take mere poglobiti v poslovanje vsake od strank. Za kaj podobnega v vsakodnevnem vrvežu preprosto zmanjka časa… A ravno tu nastopi tehnologija!

Računovodski programi vam danes z avtomatizacijami, umetno inteligenco in prepoznavanjem znakov (t.i. OCR) omogočajo, da zamudno rutinsko delo z nizko dodano vrednostjo skoraj povsem odpravite. Tako si osvobodite dovolj časa, da lahko svojim strankam svetujete. Verjemite, vesele bodo vaših vpogledov in nasvetov, svojo hvaležnost pa bodo izkazale tudi z zvestobo (in verjetno tudi z nižjo cenovno občutljivostjo…).

Zakaj so za podjetnike tovrstni nasveti tako pomembni?

Posel je sprejemanje odločitev na podlagi nepopolnih informacij. Na drugi strani pa se računovodstvo tradicionalno ukvarja s preteklostjo in znanimi dejstvi. S takim pristopom težko pomaga podjetniku, da bo sprejel pravo odločitev.

Podjetnikov namreč ne zanima zgolj analiza preteklosti. Zanimajo jih nauki, ki jih bodo lahko uporabili pri sprejemanju poslovnih odločitev v prihodnosti.

Dobra novica je, da ima računovodja vse potrebne veščine in znanja, da iz podatkov o preteklem poslovanju izlušči konkretne nasvete, ki so za njihove stranke neprecenljivi.

Tehnologija (npr. z odpravo pretipkavanja prejetih računov) torej ne trga kruha od ust računovodij, ampak jim podaja roko, da bodo lahko bolj uspešni, koristni in osredotočeni. Delo z nizko dodano vrednostjo bo tako bolj učinkovito, hitrejše, cenejše in avtomatizirano.

Zaradi vseh teh razlogov obstaja jasen svetoven (in slovenski) trend prehajanja na moderne računovodske programe, s tem pa odmik od ročnega dela proti poglobljenemu sodelovanju med računovodjo in podjetnikom.

Sprejemanje sprememb in napredek v računovodstvu

Namesto, da računovodje poskušajo racionalizirati pretekle odločitve, naj poskušajo zagotavljati informacije, ki so ključne za sprejemanje pravih odločitev podjetnikov. Tehnologija lahko računovodje razbremeni pretipkavanja, posredovanja podatkov podjetnikom (o odprtih in zapadlih terjatvah, ipd.), priprave poročil in vmesnih bilanc, itd. Tako ne predstavlja razlog za strah, ampak osvobaja računovodje, da izpolnijo svoje poslanstvo, uresničijo potencial in upravičijo svojo ključno vlogo v vsakem podjetju.

Spremembe pa tudi niso težke, če se jih loti na pravi način. Do marsikatere koristi moderne tehnologije lahko pridete tudi brez menjave svojega računovodskega programa. Oblikovali smo kratek vodič imenovan 7 korakov do uvedbe e-poslovanja, ki vam je brezplačno na voljo na tej povezavi.

7 korakov do uvedbe e-poslovanja v podjetju

Digitalizacija, poslovanje v oblaku, spletna aplikacija ipd. so izrazi, ki jih dandanes slišimo praktično vsak dan. Strokovnjaki so si enaki v napovedih sprememb – te so pred vrati in bodo drastično vplivale na podjetja in gospodarstvo nasploh.

7-korakov-do-uvedbe-e-poslovanja-v-podjetju

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox