Kaj lahko računovodski servis naredi za nemoteno poslovanje med epidemijo?

Anže Računovodje

17. 3. 2020 – Vlada je uslkadila besedilo predloga Zakona o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju s katerim med drugim ureja tudi zamik rokov za predložitev davčnega obračuna akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti in davčnega obračuna davka od dohodkov pravnih oseb ter za oddajo letnih poročil, in sicer iz 31. marca na 31. maj 2020. Več informacij.

Vsi skupaj bomo nekoliko lažje zadihali, a naj vam prilagojeni roki ne dajo lažnega občutka varnosti – situacija še vedno zahteva premislek o procesu dela in priložnostih, ki jih ponuja tehnologija. V nadaljevanju smo zbrali nekaj predlogov.

Časovnica novega koronavirusa in z njim povezani ukrepi so še posebej neugodni za posel računovodij. Medtem ko spremljamo novice glede širjenja virusa, števila okuženih ter zadnjih navodil in ukrepov s strani države, obenem odštevamo tudi dni do konca meseca maja in novega roka za oddajo letnih poročil.

In kako koronavirus vpliva na posel računovodij?

V času, ko imajo računovodje največ dela, se gospodarstvo srečuje z največjim izzivom (vsaj) zadnjega desetletja. Še bolj kot sicer, pa je ravno v času bilanc računovodsko delo najbolj vezano na izmenjavo dokumentacije, usklajevanje in sestanke. Vse to pomeni, da so računovodje v stiku z ljudmi (strankami) in predmeti (dokumentacijo), ki so lahko vir okužbe s koronavirusom.

Hkrati pa so računovodje tradicionalno vezani na delovno mesto – predvsem zato, ker imajo programe nameščene na namiznih računalnikih, dokumente pa v fasciklih v omari. Predlogi in navodila za preprečevanje virusa narekujejo predvsem socialno distanco, kar (v kolikor je to mogoče) vključuje tudi delo od doma.

Tehnologija kot ključ do nemotenega računovodskega dela

Preventivno vedenje vključuje izogibanje stiku z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni – čeprav previdnost ni odveč, saj obstajajo primeri, ki kažejo na možnost širjenja okužbe tudi, če oseba ne kaže simptomov.

Ker je v tovrstnih primerih torej bolje biti previdnejši, je potrebno poiskati načine in možnosti, ki nam to omogočajo. Tu se ponovno pokaže prednost moderne tehnologije, ki ponuja različna orodja, ki vam lahko pomagajo pri nemotenem opravljanju dela.

Komunikacija

Oseben stik je seveda nenadomestljiv. A v primeru, da to ni mogoče (oz. je odsvetovano), se lahko zanesemo na številna komunikacijska orodja, ki jih omogoča internet. Skype omogoča brezplačne klice, ponuja pa tudi deljenje zaslona (če bi morali s stranko na računalniku pregledati kakšen zapis, poročilo ali druge informacije). Zoom je super rešitev, če mora biti na sestanku prisotnih več ljudi.

Za “chat” sta pri nas najbolj popularni rešitvi Facebook Messenger in Viber. Uporabite jih za kratka sporočila – kot SMS, le z nekaj več funkcionalnostmi (in brezplačno).

Računovodska orodja

Spletni računovodski program vam omogoča dostop do podatkov kjerkoli in kadarkoli. Če isto rešitev uporabljajo tudi vaše stranke, to pomeni, da bodo vsi dokumenti, ki jih vnese podjetje, avtomatično na voljo tudi vam. Povsem objektivno priporočamo AccountingBox 🙂

Elektronski arhiv pomeni, da lahko tudi do vseh dokumentov (prejetih in izdanih računov, prilog, pogodb, ipd.) dostopate preko spleta. Varno, predvsem pa brez iskanja po fasciklih.

Ključen sestavni del za celovito mobilno poslovanje pa je tudi sistem, ki omogoča digitalno posredovanje prejetih dokumentov podjetja v računovodstvo. Na ta način odpravite potrebo po a) osebnem stiku, b) dotikanju dokumentov in c) ročnemu pretipkavanju.

Izkušnje in pomoč

V dani situaciji in v želji zmanjševanja tveganja okužbe se čutimo dolžne ponovno izpostaviti, da tehnologija torej že nekaj let omogoča optimizacijo različnih področij poslovanja. Kot ponudnik spletnih rešitev in digitalizacije poslovnih procesov se še kako zavedamo pomembnosti zagotavljanja nemotenosti poslovanja. Na vsakem odgovornem lastniku in vodji pa je, da naredi vse kar je v njegovi moči, da zagotovi obstoj podjetja tudi v situacijah, podobnih tokratni.

Čeprav se nam morda obetajo težki časi, nepripravljenost in nesprejemanje ustreznih ukrepov ne smejo biti razlogi za ogroženost obstoja podjetja. Epidemija koronavirusa, kot tudi ostali izzivi in težave, bodo enkrat za nami … neodgovorno pa bi bilo, če se iz njih ne bi nič naučili.

Tokrat vas za razliko ne bomo povabili na pogovor ob skodelici kave, saj upoštevamo navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Z veseljem pa se uskladimo za telefonski klic ali Skype pogovor glede načinov, kako vam lahko pomagamo pri pravočasni pripravi vse potrebne računovodske dokumentacije in poročil.

Dogovorimo se za klic in posvet

P.S.: V tem kriznem času smo pripravili digitalni paket solidarnosti in AccountingBox ter nekatere druge storitve ponudli brezplačno. Več informacij in prijavo najdete na tej povezavi.


Ker v tem času izzivov v gospodarstvu ne manjka, smo pri AccountingBox skupaj s partnerji oblikovali poseben imenik s ponudbo različnih ugodnosti. Upamo, da vam bomo na ta način vsaj malenkost pomagali in da boste katero od storitev tako dobili ugodneje, kot bi jo sicer.

Med ponudbami boste našli od računovodskih programov in storitev, do davčnega  svetovanja, spletnega trženja, učenja tujih jezikov, turistničnih nastanitev, in še mnogo drugega.

Več informacij in prijavo najdete na tej povezavi.

AccountingBox solidarnost