/Blog

Kaj imata skupnega AccountingBox in jadralno padalstvo?

Ne le programerji, vodje projektov in svetovalci - člani AccountingBox ekipe so odlični tudi izven pisarn. Nekateri celo visoko v zraku.

Prvi med takimi je Tomaž Eržen, ki med delovnikom piše kodo, v prostem času pa z jadralnim padalom premaguje gravitacijo.

Že sam hobi se zdi občudovanja vreden, še bolj pa smo lahko ponosni, ker Tomaž v njem res blesti. Dokaz za to je svetovni rekord najdaljšega poleta s povratkom na vzletišče, pa tudi naslov državnega prvaka v XC (cross country) preletih.

Vsi smo na nebu že videli padalce, a ob tem redko pomislimo na vse, kar spada zraven. Podelitev nagrade za najboljši prelet leta 2021 (od hrvaške do italijanske meje, skoraj čez celotno Slovenijo) je bila odličen izgovor, da smo o tem s Tomažem na kratko poklepetali.

Koliko časa se ukvarjaš z jadralnim padalstvom?

Od leta 1992, se pravi 30 let.

Ali je strah še vedno prisoten?
Nekaj strahu je ob določenih pogojih še vedno prisotnega. To je tisti “zdravi” strah, zaradi katerega si še bolj pozoren na dogajanje okoli sebe in dogajanje glede vremena. Če je ravnodušnosti preveč, gre lahko hitro kaj narobe.

Najlepši spomin povezan s padalstvom?
Težko je določiti prav najlepši spomin. Vsak polet je nekaj posebnega in en let ni enak drugemu. Najlepše je po navadi v kakšnih visokih hribih kadar so lepi, mirni vremenskimi pogoji s prečudovitimi razgledi.

 

Koliko priprave gre v posamezen polet?
Odvisno za kakšen polet gre in kakšni so cilji. Če greš popoldan na kratek polet, posebnih priprav ni. Razen tega, da pogledaš generalno vremensko situacijo in lokalne vetrovne razmere. V primeru pa, da gre to za kakšen daljši polet in da trasa poleta predvideva letenje tudi preko meje (Avstrija, Italija), pa so priprave malo daljše. Potrebno je preveriti napoved vremena po celotni trasi predvidenega preleta, preveriti morebitne omejitve letenja v kakšnem predelu na trasi, izbira vzletnega mesta, logistika prevoza na štart. Potrebno je tudi računati, da poleta ne boš zaključil na željenem mestu ampak kje daleč stran, kar pomeni, da je nekako potrebno priti še nazaj do avtomobila, ki je lahko včasih več kot 100km stran.

Kako veš da so dobri/slabi pogoji?

Precej se vidi že z vremenske napovedi. Realno se pa da oceniti šele v zraku ali je res tako, kot je bilo napovedano. Dobri pogoji za jadralno padalstvo so prava jakost in smer vetra ter močna in visoka dviganja.

Katere so tiste sposobnosti, ki ločijo dobrega jadralnega padalca od povprečnega?

Dobro poznavanje vremena in ocenjevanje razmer. Sprejemanje hitrih in pravilnih odločitev.

Kaj je (poleg padala) najpomembnejši kos opreme?

Poleg padala potrebuješ še letalni sedež, rezervno padalo, inštrumenti, čelada. Najpomembnejši bi bil sedež, ker brez njega letenje ni mogoče.

Kaj se zgodi, če kakšen del opreme odpove? Ste je to že kdaj pripetilo?
Jadralno padalo je “mehko krilo”, se pravi nima trdne konstrukcije, zato je občutljivo na vremenske vplive. Turbulenca in veter lahko pripeljeta do različnih zapiranj padala, ki pa jih izkušeni pilot mora znati rešiti. V skrajnem primeru imamo tudi rezervno padalo, ki ga odpremo v primeru, da glavno padalo ni več formirano in vodljivo.

Katera osebnostna lastnost je najpomembnejša pri padalstvu?

Rekel bi, da vztrajnost in potrpežljivost. Da predčasno ne zaključiš poleta, je včasih potrebno biti zelo vztrajen in potrpežljiv, da se pogoji izboljšajo.

Katera veščina iz padalstva pride najbolj prav v vsakodnevnem življenju?
Pri letenju je zelo pomembno vreme. Poglobljeno znanje o vremenu pride kar prav v vsakdanjem življenju.

Ali med padalci v zraku obstajajo kakšna nenapisana pravila? Npr. kako se uskladijo, če jih je na istem področju več (recimo pri pristajanju)?
Takšna pravila so kar zapisana in se jih jadralni padalci naučimo v tečaju/šoli. Poznavanje le teh je potrebno tudi izkazati pri opravljanju izpita za jadralno padalo. Pri pristajanju je pravilo, da ima prednost nižji padalec. Pri srečevanju na isti višini pa velja desno pravilo, podobno kot pri vožnji avtomobila.

Ali imaš med letom kakšno povezavo s tlemi oz. drugi letalci?
Jadralni padalci uporabljamo UKV radijske postaje, tako, da smo med seboj v kontaktu.

Kaj delaš v zraku 9+ ur? Kaj razmišljaš?
Letenje z jadralnim padalom od pilota zahteva aktivno letenje, kar pomeni, da mora pilot ves čas skrbeti, da se padalo nahaja v pravi poziciji glede na položaj pilota. Zato dolgčas v zraku ni. V večini pa razmišljam o odločitvah kam naprej, kako visoko, katera pot je boljša glede na vreme,…

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox