/Blog

Izzivi sodobnega računovodje

Ljudje smo predvsem vizualna bitja in si prizore jasno predstavljamo. Čez leta si oblikujemo predstave o tem, kakšni ljudje so zaposleni v nekem podjetju, kakšno je vzdušje v posameznem oddelku itd. Verjetno se strinjate, da v nekatere pisarne ali podjetja raje vstopamo kot v druge.

Kako si vi predstavljate podjetje, ki se ukvarja s trženjem? Zelo verjetno kot prostor, poln ustvarjalnih ljudi s svežimi idejami in pozitivno energijo.

Kaj pa prodajni oddelek? Morda kot veliko pisarno, ki jo preveva moška energija, z ljudmi na telefonih, v strogih suknjičih in kravatah.

Računovodstvo? Senčni reženj nam prikaže gospo, srednjih let, s trajno, ki nervozno trpinči tipkovnico in nikoli nima časa. Razen za kavo in cigareto.

Še dobro, da predstave, ki si jih ustvarimo, niso vedno resnične; gre za predsodke, ki vzbujajo močno čustveno reakcijo, vendar temeljijo na napačnih informacijah. Še zdaleč ne drži, da so računovodje le gospe s slabo pričesko.

In prav v zadnjih letih se zdi, da se računovodstvo prebuja in razbija okove starih predsodkov. Računovodje vse bolj postajajo sogovorniki poslovodstvom in ključni členi pri načrtovanju prihodnosti podjetja. Ključna naloga računovodstva je prav to: na podlagi preteklih podatkov oblikovati prave informacije za podjetnika, na podlagi katerih lahko oblikuje načrt za prihodnost, ki je usklajen z željami, vizijo in strategijo.

Da bi se računovodstvo lahko spreminjalo skladno z željami in potrebami poslovodstva, mora oblikovati kakovostne informacije, uporabljati sodobna orodja ter ustvarjati dodano vrednost za svoje storitve.

Računovodstvo gleda naprej in ne nazaj

Vsako podjetje se med sledenjem toku časa neprestano spreminja. Ključne odločitve morajo temeljiti na pravih in realnih informacijah, zato nad vsemi spremembami bdijo ljudje iz financ in računovodstva. Poslovodstvo mora izvajati koristne in dobre projekte, saj so vanj uprte oči zaposlenih, bank in drugih javnosti. Prav zato potrebuje ob sebi sodobnega računovodjo. Tak računovodja sledi jasnemu cilju: oblikovati kakovostne informacije za odločanje ter postati nepogrešljiv člen v fazi načrtovanja, predračunavanja in analiziranja.

Spremenjeni ukrepi in nova orodja

Poslovodstvo se zaveda, da kakovostne notranje informacije o poslovanju zagotavljajo konkurenčno prednost podjetju, ki lahko le tako izboljšuje svoje poslovanje in aktivira notranje rezerve. Poslovodstva so spremenila tudi odnos do informacij, saj zdaj iščejo načine, kako podatke pretovoriti v koristne informacije, s pomočjo katerih lahko zaznajo priložnost ali nevarnost ter tako povečujejo svojo konkurenčno prednost. Hitro pripravo in razlago informacij pa omogočajo tudi nova orodja za samodejni zajem podatkov, ki olajšajo marsikatero rutinsko delo.

Hitrejša dostava informacij, dodana vrednost storitve

Računovodje, ki so doslej pripravljali natančno predpisana in časovno določena poročila, so postavljeni pred nov izziv – pripraviti poročila, ki so v koraku s časom. Za to pa morajo razumeti pomen podatkov, njihovo ozadje in sporočilno vrednost. Pravočasno zagotavljanje koristnih finančnih informacij podjetniku je postal nov izziv sodobnih računovodij.

Zmanjšajte logistične stroške

Ažurno pripravo poročil in analiz olajšujejo sodobni sistemi in avtomatizirani procesi, ki omogočajo hiter, učinkovit in natančen zajem podatkov (neposredno z dokumentov).

Ali se zavedate, da bo tehnologija spremenila način delovanja računovodskih servisov, ki bodo s pomočjo umetne inteligence opustili določena rutinska dela in se bolj posvetili svetovanju?

Podjetja danes razmišljajo predvsem o tem, kako utrditi tržni položaj, kako rasti in zaposlovati, precej manj pozornosti pa posvečajo tekočemu poslovanju in njegovemu financiranju. To jih že ob najmanjšem presenečenju lahko pahne v nezavidljiv položaj.

Kaj storiti, če je prihodkov v podjetju naenkrat premalo, da bi poplačali vse stroške? Kako se izogniti odpisovanju dragih zalog materiala? In kako se ne nazadnje izogniti bankrotu? Poslovni kazalniki uspešnosti so vam lahko dragocena pomoč, zato priporočamo, da se jih naučite spremljati.

Računovodstvo včeraj, danes, jutri

Računovodstvo je že skozi vso zgodovino močno odvisno od tehnologije in se skupaj z njo razvija. Če vam za vsakdanja opravila primanjkuje časa, je morda pravi trenutek, da začnete k delu pristopati drugače.

racunovodstvo-vceraj-danes-jutri

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox