/Blog

4 prednosti spletne prodaje pred klasičnimi trgovinami

Če je koronavirus marsikatero panogo pahnil na rob propada, pa je na drugih področjih dosegel leta počasnega razvoja v zgolj nekaj mesecih. Kdo je pred marcem 2020 živila naročal preko spleta? Danes je tega nedvomno več in večdnevne čakalne vrste v začetku epidemije so pričale o tem, da se obeta sprememba v navadah potrošnikov.

In če kje, smo spremembe videli ravno pri trgovinah – poslovne enote so (kljub svojemu blišču in privlačnosti) postale nedostopne in neuporabne. Praktično čez noč so se nakupi preselili na splet in kdor tja ni preselil tudi svoje ponudbe (ali jo tam že imel), je v trenutku izgubil bitko za kupčevo pozornost.

Spletne trgovine imajo številne koristi

Dostopnost kjerkoli in kadarkoli

Ne le v času epidemij, ampak tudi zato, ker se nakupni procesi pri strankah razlikujejo. Pomembno pa je, da smo jim s ponudbo na voljo, ko se odločijo, da je čas pravi – to pa seveda ni vedno med 8. in 16. uro. Ali ne bi bilo idealno, če bi bili stranki vedno dosegljivi? Spletne trgovine to omogočajo.

Statistika kaže, da je največ nakupov na spletu opravljenih med 20. in 21. uro (najpopularnejša dneva pa sta ponedeljek in četrtek).

Brez omejitve prostora

Ponudba večine trgovin se sčasoma povečuje, kar zahteva tudi več prostora – ki pa ga lahko hitro zmanjka. Spletne trgovine pri tem nimajo omejitve, saj lahko dodate neomejeno število izdelkov, ne glede na to, ali imate za njih prostor na policah.

Pa tudi drug tip prostora igra vlogo – ljudje se (vse bolj) neradi zadržujemo v gneči, neradi čakamo v vrstah in iščemo parkirna mesta. Če lahko ob tem prihranimo tudi pri času za prevoz to trgovine, pa še toliko bolje.

Boljši pregled nad kupci

Pri fizični trgovini lastnik nima dobrega vpogleda nad tem, kdo je prestopil prag in kaj si je ogledal. Na spletu je to drugače – poleg splošne analitike (kateri izdelki so najbolj obiskani, katere strani je stranka obiskala pred zaključenim nakupom), vidi tudi demografske podatke kupcev in celotno zgodovino nakupov – brez posebnih kartic zvestobe, ipd. Spletna trgovina tako ni le kanal za obstoječe stranke, ampak odpira pot do novih strank.

Ker pa vemo, da je bistveno lažje prodati obstoječim strankam (v primerjavi s pridobivanjem novih), je ključno tudi zbiranje kontaktnih podatkov strank. Tako si lastnik trgovine omogoči možnost, da jih kadarkoli v prihodnosti kontaktira z novo ponudbo, ali pa jih opomni na nezaključen nakup.

Pri vzpostavitvi spletne trgovine bodite še posebej pozorni na nekatere ključne dejavnike

  • Spletna platforma: Spletno trgovino lahko oblikujete s pomočjo različnih orodij. Med najbolj razširjenimi (in cenovno ugodnimi) v Sloveniji je nedvomno kombinacija WordPress (spletna stran) in WooCommerce (spletna trgovina).
  • Kvalitetne slike in opise izdelkov: Na spletu kupec izdelka ne more prijeti v roke, otipati materialov, preveriti kvaliteto izdelave, velikost, ipd. Zato so privlačne slike in opisi ključnega pomena za uspešno spletno prodajo.
  • Različne oblike varnih plačil: Na spletu je mogoče plačevati z različnimi plačilnimi sredstvi in vsaka stranka ima svoj priljubljeni način. Kot ponudnik jim morate stopiti nasproti in jim ponuditi obliko plačila, ki jim je najbližje – različne kreditne kartice, PayPal, po povzetju, ipd. Hkrati pa zagotoviti, da je t.i. plačilni prehod vaše spletne trgovine povsem varen.
  • Sistem za izdajo računov: Spletna stran ne sme biti administrativno breme, kar pomeni, da mora biti čim večji del procesa avtomatiziran – vključno z izdajo (davčno potrjenih) računov. Iščite torej programsko rešitev, ki bo povezljiva z vašo izbrano spletno platformo.
  • Ujemanje zalog: Marsikateri neprijetnosti se lahko izognete, če na spletni strani prikazujete točno in ažurno stanje zalog. Pa tudi vaša lastna evidenca mora odražati realno stanje v skladišču.

Ne spreglejte torej pomembnosti dobre (dvosmerne!) integracije spletne trgovine s kakovostnim materialno-knjigovodskim ERP sistemom. Zakaj dvosmerne? Podatki morajo med obema rešitvama potekati brez zapletov, saj boste le tako imeli ažurno in točno sliko stanja trgovine, hkrati pa bo celoten prodajni proces lahko tekel avtomatizirano.

V ERP vnesete zaloge in cene, ki se bodo videle v spletni trgovini – ob izvedenem naročilu se bo le-to preneslo v ERP, kjer se bo kreiral (in davčno potrdil) račun, nato pa avtomatično po elektronski pošti poslal tudi stranki.

Izdelava splente strani in postavitev spletne trgovine je torej šele začetek in ne zaključena zgodba. Sledi razmislek o zagotovitvi varnih transakcij in izdajo zakonsko ustreznih računov. Na srečo smo skozi leta na tem področju pridobili številne izkušnje in z veseljem vam pomagamo.

Če vas zanima več, vas vabimo, da nam to sporočite preko obrazca na spletni strani in uskladili se bomo za pogovor o vaši specifični situaciji.

Hitri vodič do učinkovitega uvajanja sprememb

“Spremembe so edina stalnica” – to še kako velja tudi v poslu. Preživijo namreč samo tista podjetja, ki so se sposobna hitro in neboleče prilagoditi spremenjenim zahtevam kupcev in trgu.

upravljanje-sprememb-civer

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox