/Blog

4 načini plačevanja, za katere ste morda menili, da se ne štejejo med gotovinske

Davčno blagajno morate uvesti vsi zavezanci za izdajanje računov, ki omogočate gotovinsko poslovanje. Zalomi pa se pri razumevanju pojma “gotovinsko poslovanje”, saj si ga lahko vsi podjetniki razlagate drugače. Kaj šteje za gotovinsko plačevanje in ali ste davčne blagajne vendarle dolžni uvesti tudi sami?

Po pojasnilih finančne uprave za plačilo z gotovino ob uvedbi davčnih blagajn velja plačevanje z bankovci in kovanci, plačilno ali kreditno kartico, čekom in drugimi oblikami plačila, ki niso neposredna nakazila na transakcijski račun. Ker trgovci in podjetniki strankam omogočate različne načine plačevanja in ste vse bolj dejavni tudi pri prodaji na spletu, vas upravičeno zanima, katere so te oblike plačila, ki niso neposredna nakazila na transakcijski račun in ki jih davčni urad obravnava kot gotovinska. Poglejmo si, v katerih primerih je vseeno potrebno račune davčno potrditi.

 

Plačevanje s kartico

Iz vidika davčnih blagajn se vsako plačilo prek POS-terminala šteje za gotovinsko. Če torej v vašem podjetju omogočate kartično poslovanje, morate svoje naprave nadgraditi s FURS-ovim digitalnim potrdilom in račune tudi davčno potrjevati.

Plačilo s kartico se za negotovinsko šteje le v primerih, ko kupec račun poravna prek ponudnika plačilnih storitev. Sem sodi denimo plačevanje s pomočjo spletne storitve Paypal, pa tudi plačevanje z univerzalnim plačilnim nalogom oziroma položnico, če kupec na plačilnem okencu znesek poravna s kartico. V omenjenih primerih zavezancem računov ni treba pošiljati v potrditev na FURS.

Plačilo z Moneto ali bitcoini

Nasprotno pa finančna uprava tolmači plačevanje z Moneto, ki jo obravna kot plačilno kartico in plačevanje z njo uvršča v gotovinsko poslovanje. Vsak račun, plačan prek Monete, je zato treba davčno potrditi.

Enako velja tudi za bitcoine, virtualno valuto, ki jo FURS tolmači kot sredstvo za gotovinsko plačevanje.

Spletno poslovanje

Tudi spletni trgovci se davčnim blagajnam ne morete izogniti. Četudi s kupci nimate neposrednega stika in zato gotovine ne prejmete neposredno od kupca, FURS tudi takšen način prodaje oziroma plačila obravnava kot gotovinsko poslovanje, razen v že omenjenih primerih, ko je plačilo izvedeno prek ponudnika plačilnih storitev (Paypal, plačilo s predhodnim nakazilom prek obrazca UPN). V ostalih primerih, kot je na primer plačilo po povzetju, plačilo s kreditno kartico ali Moneto, morate spletni trgovci račun tudi davčno potrditi.

Rok izdaje računa je po Zakonu o davčnem potrjevanju računov določen, in sicer mora zavezanec račun izdati najpozneje takrat, ko sta izpolnjena dva pogoja: ko je prejeto gotovinsko plačilo in ko je opravljena dobava. To pomeni, da mora spletni trgovci račun davčno potrditi še pred odpremo blaga h kupcu.

Kartica z dobroimetjem in darilni boni

Nekoliko drugače je pri darilnih bonih, saj je potrditev računa potrebna le v primeru, ko se izda bon, ki je namenjen nakupu določenega blaga ali storitve. Če davčni zavezanec izda račun za darilni bon določene vrednosti, za katerega se še ne ve, za kaj bo porabljen, se takšna transakcija obravnava kot menjava plačilnih sredstev in računa ni treba davčno potrditi. Potrditev se izvede šele v trenutku, ko je bon uporabljen za nakup določenega izdelka ali storitve in je treba izdati nov račun.

V primeru, ko zavezanec svojemu zaposlenemu naloži dobroimetje na kartico, s katero lahko zaposleni plača nakup na dogovorjenih prodajnih mestih, se tudi takšen nakup obravnava za gotovinski in je izdani račun ob nakupu zato treba potrditi.

Kako dobiti stranke, ki si jih res želite

Redko pomislimo na to, da na našo uspešnost vpliva tudi izbira strank, s katerimi sodelujemo. V kratkem vodiču ponujamo nekaj konkretnih korakov, ki vam bodo pomagali oceniti obstoječe partnerje in praktične nasvete, s katerimi lahko najdete več sanjskih strank.

kako-dobiti-stranke-cover

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox