/Blog

4 ključna vprašanja za posel v luči koronavirusa

V zanimivi situaciji smo se znašli … Vse okrog nas se zapirajo šole, odpovedujejo koncerti in tekme, prepovedujejo obiski, zato vsi s strahom gledamo v nadaljevanje leta 2020. In šele, ko smo sprejeli ustrezne ukrepe za lastno zdravje, je čas, da svojo pozornost namenimo tudi finančni varnosti in obstoju.

Ne gre si namreč zatiskati oči pred dejstvom, da bo novi koronavirus vplival tudi na gospodarstvo in se (če ne drugače) vsaj na ta način dotaknil vsakega izmed nas.

Podjetje si namreč ne more redno umivati rok ob prepevanju “vse najboljše”, vseeno pa lahko sprejmemo določene ukrepe, ki bodo pomagali pri zdravju organizacije.

Najbolj so na udaru podjetja, ki niso povezana z zdravjem in prodajajo “luksuzne” dobrine in storitve. Ljudje smo trenutno namreč bistveno bolj osredotočeni na zdravje, kot na klasično potrošništvo – to je začutila predvsem turistična panoga (letalske družbe, hoteli, restavracije, ipd.) in ostala podjetja z nediverzificirano ponudbo.

Čas je, da si zastavite nekaj ključnih vprašanj

Redka so tista podjetja, ki danes lahko z optimizmom gledajo v prihodnost. Če se vaši izdelki ali storitve zanašajo na to, da ljudje ostajajo doma, potem vam kaže dobro – kot npr. Netflix, Slack in Zoom. Tudi, če proizvajate razkužila ali zaščitne maske vam povpraševanj ne manjka.

Če ne, pa se splača nekoliko razmisliti ter si zastaviti (vsaj) naslednja 4 vprašanja.

Kdo so vaši dobavitelji?

Posledice bodo seveda nekoliko odvisne od panoge, v kateri podjetje deluje. Kitajska je namreč močno zmanjšala svojo proizvodnjo in izvoz v zadnjih mesecih, zato bo za marsikatero podjetje ključno vprašanje dobavne verige (in stanja zalog).

Kdo povprašuje po vaših storitvah ali izdelkih?

Tudi, če izvajanje vaše dejavnosti ne bo neposredno prizadeto, se lahko naredi, da bo nastala kriza vplivala na izpad prihodkov vaših strank – ki posledično ne bodo mogle plačati vaših računov.

Kakšen je naš denarni tok?

Pomembno je, da veste kako kot podjetje porabite svoj denar. Kje so prioritete in katera od plačil lahko vsaj za določeno obdobje odložite? V primeru, da se torej ustavijo vaši prilivi (odlivi pa ne), bo denarni tok še večjega pomena kot sicer.

Tudi, če se do danes niste srečali z nezmožnostjo plačevanja računov, pa bo v prihodnosti lahko prišlo do situacije, ko se bodo s tem morala soočiti tudi najbolj vestna podjetja.

Ali lahko delate od doma?

Vsako podjetje bo moralo razmisliti, kako bi preživelo brez približno 25 % zaposlenih, ki jih iz pogona lahko odstrani pohod takih in drugačnih bolezni – ne le novega koronavirusa, tudi ostalih vsakoletnih grip in prehladov. Za ostale pa bi (tudi zaradi zmanjšanja tveganja okužbe) veljalo preveriti možnost dela od doma. Za to morajo biti izpolnjeni nekateri pogoji, predvsem na področju komunikacije in pretoka podatkov.

Nasveti za učinkovito delo od doma

  • Tehnologija je ključna. Poleg osnov kot so osebni računalnik, internet, elektronska pošta in telefon, pa pomembno vlogo igrajo tudi konferenčni sistemi, takojšnje sporočanje (ang. instant messaging), spletne ERP in CRM rešitve.
  • Vsako delovno mesto preučite posebej, saj imajo različne zahteve (npr. glede fizične prisotnosti). Razmislite pa tudi o primernosti vsakega zaposlenega za delo od doma. Še vedno velja, da ne zaposlujte ljudi, ki jim ne zaupate (in ne delajte za šefa, ki vam ne zaupa).
  • Določite pričakovanja in cilje ter sistem za spremljanje. Dogovorite urnik dela, čas in način razpoložljivosti zaposlenega, pogoje in lastnosti, ki opredeljujejo sprejemljivo delovno okolje doma, pa tudi osebne cilje in KPI (ključne dejavnike uspeha, ang. Key Performance Indicator).
  • Oblikujte navodila. Ta vključujejo osebno urejenost (brez dela v pižami), poznavanje učinkovitega dela z elektronsko pošto (ki je bo ob delu od doma še več), pristope za omejitev motečih dejavnikov in skušnjav, poudarjajo pomembnost premorov in gibanja.
  • Poslušajte povratne informacije. Ali se znajdejo ob takem načinu dela, imajo vsa potrebna orodja, kakšne so njihove izkušnje, občutki in predlogi? Ne izpustite priložnosti, da izboljšate njihovo zadovoljstvo.
  • Ponudite možnost neformalnega druženja. Zaposleni, ki delajo od doma ne bodo deležni pogovorov o včerajšnjih tekmah ob kavnem avtomatu in ostalih debat o aktualnih dogodkih na malici. Zato jim ponudite možnost za bolj sproščene pogovore, npr. preko posebnih klepetalnic, ki naj bodo rezervirane za šport, šale ter smešne slike in posnetke.

Luč na koncu tunela

Preživeli smo špansko, ptičjo in prašičjo gripo. Preživeli smo tudi zlom borze 1929, dot-com mehurček v 90ih letih in gospodarsko krizo leta 2008.

Vsaka tovrstna situacija predstavlja izziv, prinaša pa tudi številne priložnosti in spremembe v načinu razmišljanja in dela. Ko se bomo čez nekaj let spominjali začetka leta 2020, bo to morda čas, ko se nas je večina zavedala pomembnosti fleksibilnega dela, dostopnosti podatkov in … kulture kašljanja.

P.S.: Mobilna delovna mesta bomo uvajali tudi v našem podjetju – kar pa ne pomeni, da ne bomo na voljo za pomoč, svetovanje in reševanje dodatnih izzivov. Če vas zanimajo naše izkušnje, jih z veseljem in brez zadržkov delimo z vami.

Vse o poslovanju v oblaku

Zadnje čase velikokrat slišimo, da je poslovanje v oblaku prihodnost, ki nam jo prinaša nova tehnologija. Z oblakom se srečamo vsakič, ko prejmemo davčno potrjen račun, ko se povežemo s Facebook računom ali pa ko pregledamo svojo Gmail pošto.

vse-o-poslovanju-v-oblaku-cover

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox