/Blog

Kako si manjši računovodski servis lahko zagotovi dolgoročen obstoj?

S streljanjem vsepovprek bomo tarčo zadeli le po naključju. Tudi v poslu. Obstaja torej jasen argument za sistematičen in strateški pristop pri iskanju strank in nastopu na trgu.

Kako najti poslovno nišo

Pri načrtovanju nam seveda koristi pogled na trenutno stanje. V splošnem lahko opazimo določene trende oz. polarizacijo prisotnih podjetij:

 • velika podjetja še naprej rastejo, tako da prevzemajo ali izpodrivajo manjše igralce,
 • povprečna podjetja stagnirajo oz. bijejo trd boj za stranke in spuščajo cene,
 • na drugi strani pa je prisoten razcvet manjših, specializiranih podjetij.

Iz situacije se lahko tudi marsikaj naučimo, saj je dejavnike uspeha mogoče prepoznati iz določenih vzorcev, ki se pojavljajo v praksi – identificiramo lahko tiste strategije, ki se na trgu najbolj obnesejo.

Različne študije so pokazale, da najuspešnejšim podjetjem bistven vir novih poslov predstavljajo priporočila. Drugi najpomembnejši dejavnik uspeha je specializiranost (oz. ozka usmerjenost v določeno področje), sledi pa uporaba spletnih orodij.

Verjeli ali ne, vsi trije viri so tesno povezani in najdemo lahko določene vzročno-posledične povezave med njimi.

Želja po splošnem ugajanju je nevarna past

Če se slučajno kdaj ujamete, da na vprašanje “Kdo so vaše stranke?” odgovorite z “vsi”, potem se zavedajte, da ste v težavah. Če boste namreč s svojimi storitvami poskušali ugajati vsem, se bo na koncu pripetilo, da ne boste ugajali nikomur. Zato je kot del poslovne strategije ključno natančno definirati ciljno publiko.

S splošno ponudbo je namreč težko nagovoriti specifične težave. Pomembno je torej, da svojo ponudbo prilagodite ciljni skupini.

Bolj kot se boste osredotočili na določen del trga, bolje boste lahko pokrili njihove specifične zahteve in pričakovanja.

Rast prihaja iz tržnih niš

Najhitreje rastoča (in uspešna podjetja) svoje storitve oblikujejo na podlagi konkretnih in specifičnih potreb določenih strank. Pomislite – vsa nova podjetja so načeloma zelo nišno usmerjena. Splošni oz. širši trg poskušajo pokrivati zgolj uveljavljena in večja podjetja, ki si to lahko privoščijo. A tudi večja podjetja, ki si želijo rasti, rast iščejo z vstopom na specializirana področja.

Računovodski servisi se pri iskanju rasti pogosto ujamejo v past, da poskušajo pridobiti:

 • manjše stranke z velikim potencialom rasti (pri tem pa upajo, da se z rastjo ne bo spremenila tudi zahtevnost vodenja računovodskih storitev),
 • “popolno stranko”, večje podjetje, ki bi jim praktično samo zagotovilo obstoj.

Zakaj je nišna usmerjenost dobra poteza?

Le malokdo pa se na sistematičen in premišljen način loteva 90 % preostalega trga. Kakšne priložnosti se tu še skrivajo? Morda referenčne izjave in priporočila svojih strank že zbirate. Vprašajte se, iz katerih panog prihajajo ta podjetja. Ali ponujajo možnost specializacije, usmeritve v njihovo področje dela? Kdo danes vodi računovodstvo fitnesom, turističnim agencijam, samostojnim podjetnikom, ki ponujajo oskrbo na domu, ipd.?

Več vrednosti (in strateškega svetovanja), kot ponudite, bolj nepogrešljiv partner boste postali. Pogoj za to pa je dobro poznavanje in razumevanje specifičnih izzivov, s katerimi se srečujejo – poznati morate torej njihovo panogo oz. tržno nišo, v kateri delujejo.

Kot računovodje imate namreč edinstven vpogled, ki je za stranke lahko neprecenljiv. Kdo drug jim lahko tako natančno pove, kako se njihovo poslovanje primerja z ostalimi igralci na trgu?

Kako najti pravo nišo na trgu?

Sodelovanje s katerimi izmed vaših strank vas najbolj veseli? To je morda najpomembnejši kriterij pri izbiri poslovne niše. Ne iščite torej poti, ki se zdi najlažja – o izbrani niši/panogi se boste morali veliko naučiti in jih posvetiti veliko časa – če vas področje ne zanima, bo to neprijetno delo in tudi motivacije bo posledično manj.

Vprašajte se: “Katere so tiste od mojih strank, s katerimi najraje sodelujem? Kaj imajo skupnega?”

Tržno nišo lahko definirate z različnimi kriteriji. Lahko se posvetite:

 • panogi (odvetniki, lekarne, fitnesi, kmetje, …)
 • zrelosti podjetja (startupi, uveljavljena mednarodna podjetja, …)
 • organizacijski strukturi (javni zavodi, normirani s.p., …)
 • lokaciji (regija v kateri se spodbuja razvoj in je posledično na voljo veliko javnih razpisov, center Ljubljane, podjetja vključena v lokalni podjetniški inkubator, …)
 • vsebinskemu področju (veleprodaja v tujino, kriptovalute, …)

Če gradite svoje kompetence znotraj tržne niše, boste svojim strankam lahko ponudili boljšo in bolj prilagojeno storitev.

Specializacija v 2 bistvenih korakih

Odločite se za področje

Imate torej stranko, ki deluje v zanimivi panogi, v katero bi se morda radi usmerili? Povabite jih na pogovor ob kavi. Pozanimajte se o področju, kjer delujejo – koliko konkurentov srečujejo, kje so njihove prednosti, kako se v poslovanju razlikujejo od ostalih podjetij, ipd. Če jih v zahvalo nagradite z mesecem brezplačnega vodenja računovodstva, pa boste istočasno še okrepili poslovni odnos.

Razmislite tudi, kdo ima enake stranke oz. streže podjetja v isti branži. To so lahko pomembni partnerji, s katerimi lahko zgradite produktivno sodelovanje. Ne le to, preko sodelovanja z različnimi strokovnjaki lahko dopolnite tudi svojo ponudbo. Tako lahko strankam ponudite zares celovito storitev, ki vključuje različne elemente, od računovodenja, finančnega in davčnega svetovanja, pa vse do zakonskih nasvetov in usmeritev, trženja, IKT podpore in pomoči pri administraciji.

Pri izbiri področja naj ne bo edini kriterij to, da obstaja velik potencial strank, ali pa da si vas lahko privoščijo. Selektivnost je kratkoročno morda ovira, a dolgoročno tak pristop prinaša ogromne koristi.

Sprejmite vlogo, ki je širša zgolj od knjigovodske, računovodske in celo svetovalne – svojim strankam poskušajte pomagati na nivoju strateških odločitev.

Vzpostavite se kot avtoriteta na izbranem področju

Specializacija pomeni bistveno več priporočil znotraj izbrane panoge. Na ta način bo vaš posel najhitreje rasel, istočasno pa bodo vaše kompetence na trgu še bolj prepoznavne.

Proces lahko še pohitrite s pojavljanjem na primernih dogodkih, saj boste tako na tekočem s trendi in aktualno problematiko, hkrati pa boste še pobližje spoznali delovne procese in način dela v panogi. To vam bo pomagalo, da boste “govorili jezik svojih strank” in se jim tako še bolj približali.

Pomaga tudi pisanje prispevkov (npr. za specializirane publikacije) in močna prisotnost na spletu (s kvalitetno in informativno spletno stranjo) ter socialnih omrežjih.

Preko izvrstnega poznavanja tržne niše boste lahko za svoje stranke oblikovali tudi najbolj relevantne računovodske kazalnike in poročila (ki jih vaša konkurenca, ki področja ne pozna dovolj dobro, ne bo sposobna predlagati).

Tako boste gradili svojo dodano vrednost preko kredibilnosti, ki izhaja iz izkušenj iz branže stranke.

Investicija v določeno tržno nišo bo torej prinesla marsikatero korist. Hkrati pa se v tovrstni usmeritvi skriva tudi nekaj nevarnosti. Katere so in kako jih premagati?

Argumenti proti specializaciji

Ne ciljajte na to, da bi izbrana niša predstavljala 100 % posla. Tveganje boste razpršili, če se osredotočite na več področij oz. da specializacija predstavlja omejen delež vseh strank.

Predpostavimo, da smo pred 10 leti identificirali trg gostinskih lokalov kot zanimivo in obetavno področje, kjer bi lahko našli svoje stranke. Raziskali smo njihove potrebe, pridobili potrebna znanja in nekaj let kasneje so podjetja iz branže predstavljala večji del naših strank. Začetek leta 2020 pa nastopijo ukrepi za zajezitev epidemije Covid, ki pokoplje marsikatero stranko in kar naenkrat je ogrožen tudi obstoj našega lastnega podjetja. V tem primeru bi lahko dejali, da smo se ujeli v past specializacije.

Zato velja že pred tem sprejeti nekaj ukrepov:

 • svojo tržno nišo in podjetja, ki v njej delujejo, spoznajte tako dobro, da boste pravočasno zaznali tveganje (še posebej, če je panoga nagnjena k nihanjem),
 • če do recesije pride, ocenite situacijo in razmislite o razlogih – svoja znanja boste lahko (z nekaj prilagoditvami) uporabili tudi v prihodnosti. Posel namreč ni kar izginil, ampak se je najverjetneje preselil v sorodno/alternativno panogo.

V dobro nišo ni enostavno priti. Potrebna so določena znanja, kar pomeni nezanemarljivo investicijo (predvsem časa) v izobraževanje na samem začetku. A to dejstvo pomeni tudi dve pomembni prednosti:

 • ker specializacija ni enostavna, se jo bo lotilo manj računovodij, kar pomeni manjšo konkurenco in manj težav z nevzdržnim nižanjem cen storitev,
 • če se bodo pojavili novi konkurenti, boste pred njimi v bistveni prednosti, saj bodo že pridobljeno znanje in obstoječe reference vaša najboljša obramba.

Povezava med priporočili, specializacijo in tehnologijo

Kot smo videli, je specializacija na ožjem področju oz. določeni panogi pogoj za rast in dolgoročno uspešnost računovodske prakse. Če gradite svoje kompetence znotraj tržne niše, boste svojim strankam lahko ponudili boljšo in bolj prilagojeno storitev – posledično boste lažje prišli do priporočil (in referenčnih zgodb oz. študij primerov), ki bodo glavni vir novih strank.

Če strankam torej želite ponuditi večjo dodano vrednost, morate za tovrstno svetovanje nameniti potreben čas. Ki pa ga seveda ni dovolj. Vse to pretipkavanje računov, klici in poročila … Rešitev se skriva v tehnologiji. Z uporabo računovodskih programov v oblaku in avtomatizacijo rutinskih opravil, boste omogočili učinkovitejše in bolj poglobljeno sodelovanje – česar se zavedajo tudi stranke. Te namreč vse pogosteje namensko iščejo računovodske servise, ki uporabljajo najmodernejše računovodske programe.

V dokumentu Kako povečati število strank in dobiček smo zbrali še nekaj nasvetov in razmislekov, ki lahko vašemu računovodskemu servisu zagotovijo dolgoročen obstoj in rast, vam pa miren spanec.

Kako povečati število strank in dobiček?

Zakaj bi sploh želeli zrasti? »Zakaj bi si sploh želeli več strank in prihodkov? Saj je vse v redu, lačni nismo, več strank pa prinese samo več dela. Nimam časa, da bi se ukvarjal še z njimi.« S takim odgovorom ni prav nič narobe, razen enega samega dejstva – tovrstno razmišljanje je najhitrejša pot do propada.

kako-povecati-stevilo-strank-in-dobicek-2

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox