/Blog

Digitalizacija je pogoj za uspeh – znate o tem prepričati tudi vodstvo podjetja?

Digitalnost postaja del našega vsakdana in njene vseprisotnosti se le redko zavemo. Ponavadi takrat, ko jo pogrešamo.

Najobsežnejši (in krut) eksperiment se nam je zgodil kot posledica CoVID-19, ko je marsikdo ugotovil, da je za opravljanje dela vezan na svoje delovno mesto. Pri fizičnih delavcih (angl. manual workers) je to sicer pričakovano in neizogibno, pri znanjskih delavcih (angl. knowledge workers) pa je izgovor za to bistveno težje najti. Dobesedno čez noč smo bili vsi primorani delati od doma in bili tako tudi v praksi priča pomembnosti mobilnosti in fleksibilnosti, ki jo omogoča digitalno poslovanje.

A koristi digitalizacije sežejo še veliko dlje – zmanjšujejo tudi število napak pri delu, nižajo stroške, omogočajo hitrejši pretok informacij, prihranek časa, lažjo in boljšo analizo podatkov ter izboljšano varnost.

Kako o prednostih digitalizacije prepričati vodstvo podjetja?

Sklepajmo torej, da so vam prednosti elektronskega poslovanja povsem jasne. Veste tudi, da v vašem podjetju obstaja še nekaj rezerv in da bi bili lahko bolj uspešni, če bi nekatere delovne procese nekoliko optimizirali in posodobili. Predpostavimo pa tudi, da vodstvo podjetja na to gleda drugače in prednosti digitalizacije ne vidi.

Naloga vsakega dobrega zaposlenega pa je, da naredi vse kar je v njegovi moči, da je podjetje karseda uspešno in učinkovito. Zato smo v nadaljevanju zbrali nekaj idej in pristopov, ki vam bodo pomagali oblikovati logične in močne argumente v prid digitalizacije.

Ključno je vzbuditi interes

Naloga vodstva je ustrezno razpolagati z viri, ki jih ima na voljo. Dokazati torej morate, da je digitalizacija pravi korak na poti proti ciljem podjetja.

A najprej mora osebo tematika zanimati, šele nato bo pripravljena na prepričevanje. Kako lahko ditigalizacijo predstavite na način, da vas bodo poslušali?

Naredite svojo domačo nalogo

Na eni strani morate dobro razumeti stvari, ki jih želite doseči, na drugi pa tudi delovanje podjetja in področij, na katere bi novost vplivala.

Poznati morate cilje vsakega od svojih sogovornikov. Npr.:

  • direktorji (CEO): učinkovita poraba razpoložljivih virov in zagotavljanje dolgoročnega obstoja podjetja
  • lastniki: maksimizacija dobička podjetja
  • vodje informatike (CIO): zagotavljanje delovanja podpornih sistemov

To mora biti osnova za predstavitev konkretnih koristi vašega predloga. Naučite se govoriti jezik, ki je najbolj domač vašemu sogovorniku in svoj predlog predstavite v luči, ki jim bo kar najbolj olajšala breme.

Osredotočite se na reševanje problema

Pokažite torej vpliv na prihranke, produktivnost in učinkovitost. Svoje trditve pa podprite z objektivnimi ugotovitvami, različnimi raziskavami ali s primerljivimi študijami primerov.

Vključite tudi posredne koristi, kot so vpliv na motivacijo in zadovoljstvo zaposlenih, manjšo fluktuacijo kadra, osredotočenje na pomembna opravila, izobraževanje, ipd.

Pripravite se na ugovore

Še pred pogovorom se poskusite postaviti v čevlje vodje in razmislite, kako lahko odgovorite na pomisleke, ki se jim bodo najverjetneje pojavili. Tako jih boste lahko proaktivno izpostavili sami in jih nagovorili, še preden jih omeni sogovornik.

Razmislite, kdaj predlog izpostaviti

Kdaj bo vodstvo najbolj dovzetno za vašo idejo je odvisno od konkretne situacije v podjetju. Načeloma je najbolje:

  • Debato sprožiti v trenutku, ko je težava aktualna in dobro izpostavljena – situacija s karanteno in ostalimi ukrepi v povezavi z novim koronavirusom je nedvomno marsikateri vodji dala misliti …
  • Lahko pa je primeren tudi čas, ko je več priložnosti za razmislek – torej izven sezone, ko imate največ dela. Za marsikatero podjetje je to poleti ali pa takoj po začetku novega leta.

Pomembna pa je tudi vztrajnost. Marsikdo na kratek rok ne bo spremenil svojega mnenja, zato ne odnehajte, če vam ne uspe v prvem poskusu. Postopno sestavljajte celotno sliko, gradite in zbirajte argumente.
Predvsem pa delajte na tem, da boste svoj predlog znali razložiti na enostaven način. V kompleksnosti se pogosto izgubi bistvo.

Konkretni in uporabni argumenti za digitalizacijo

Če povzamemo: z digitalizacijo boste podjetju povečali profitabilnost, izboljšali prilagodljivost, povečali zadovoljstvo strank in pohitrili svoj odziv na spremembe na trgu.

Lahko pa prepričevanje vodstva o koristih in prednostih digitalizacije prepustite nam. Izpolnite obrazec in dogovorili se bomo za pogovor ob skodelici kave ali čaja.

Hitri vodič do učinkovitega uvajanja sprememb

“Spremembe so edina stalnica” – to še kako velja tudi v poslu. Preživijo namreč samo tista podjetja, ki so se sposobna hitro in neboleče prilagoditi spremenjenim zahtevam kupcev in trgu.

upravljanje-sprememb-civer

Koristne vsebine AccountingBox

Zagotovite si najnovejše novice, nasvete in hitre vodiče s področja optimizacije poslovanja.

Najsodobnejši sistem za vodenje poslovanja in vaš novi računovodski servis v enem.

/REŠITEV

Spoznaj AccountingBox