Vam ukvarjanje s finančnimi papirji jemlje čas za posel?

kristina Podjetja, Računovodje

Kljub temu, da večina podjetnikov za vodenje računovodstva najema zunanje servise, jim ukvarjanje z računovodstvom še vedno pomeni breme. Tempo, ki mu mora slediti podjetnik za svoj obstoj na trgu, je na povsem drugi ravni, kot je bil pred leti, večina računovodskih servisov pa ohranja enaka orodja in enak način dela. Za podjetnika to pomeni, da se danes še vedno odloča na osnovi podatkov, ki so stari vsaj en mesec, obenem pa se mora ukvarjati še z različnimi aktivnostmi za podporo svojemu računovodskemu servisu, da slednji sploh lahko izvaja svoj posel.

Del računovodskih postopkov se da poenostaviti in pri tem še bistveno prihraniti. Prenašanje papirjev in skrb za papirni arhiv zato bremeni samo še tiste podjetnike, ki so se skupaj s svojim računovodskim servisom zataknili v času.

Avtomatizirano računovodstvo prihrani čas in podjetniku omogoči, da se končno ukvarja s poslom

Če je bilo mogoče včasih večino opravil opraviti s pomočjo telefona in pisemskih ovojnic, si danes poslovanja brez pametnih mobilnih naprav, elektronske pošte in interneta sploh ni mogoče predstavljati. Ne glede na to, da tehnologija vse bolj vpliva na poslovno uspešnost podjetij, pa se način vodenja računov za večino podjetij v vseh teh letih ni bistveno spremenil, kaj šele posodobil. Podjetniki skupaj s svojimi računovodji še vedno zaupajo zastarelim in pogosto tudi dražjim metodam, ki brez prave dodane vrednosti le otežujejo njihovo delovanje in podvajajo njihova opravila.

Sodelovanje z računovodjo pa lahko poteka tudi drugače. Zaradi računovodskih sistemov je večina opravil danes avtomatiziranih. Podjetniki tako ne prihranijo zgolj veliko časa, ampak se lahko v celoti posvetijo poslovanju.

Poglejmo, kako lahko mala podjetja z naprednimi računovodskimi sistemi poenostavite vodenje računov:

  • Računov in drugih knjigovodskih listin ni več treba fizično prinašati v računovodstvo, saj se vsak dan samodejno shranjujejo.
  • Avtomatizirano osveževanje podatkov prinaša večjo preglednost nad poslovanjem in spodbuja hitrejše odločanje.
  • Na poročilo o poslovanju ni treba več čakati en mesec, vsak dan sproti lahko avtomatizirano poročilo prejmete na e-naslov.
  • Vsi poslovni podatki so arhivirani in zavarovani. Do njih je mogoče iz katerekoli naprave dostopati že z nekaj kliki, kjerkoli in kadarkoli. To lahko storite tako vi kot vsi, ki ste jih za to pooblastili.
  • Povezovanje s svetovalci in računovodji je poenostavljeno in ne zahteva fizične prisotnosti.
  • Vsi procesi so vodeni na spletu, kar pomeni, da na računalnik ni treba nameščati dragih licenčnih programov.
  • Stroški vodenja so občutno nižji — sistemska administracija, nadgradnje in druge rešitve postanejo obveza ponudnikov, zato jih podjetjem ni več treba posebej plačevati.

Ključ prihranka je v času, ki ga podjetnik in računovodja porabita za opravljanje nalog. In to ne samo pri tekočem poslu, pač pa tudi pri kasnejšem dostopu do informacij in dokumentov. Koliko časa porabite za iskanje računa in dobavnice za nek posel v lanskem letu? Če imate v fasciklih papirje, je 10 minut hitro porabljenih, če se le nahajajo v istem prostoru in ne v kakšnem oddaljenem skladišču. Če je vse skupaj digitalizirano, porabite do 5 sekund. Od koderkoli in kadarkoli.

Avtomatizirano računovodstvo lahko razbremeni tudi vašega računovodjo in poceni storitev

Ker računovodski sistemi spodbujajo avtomatizacijo nekaterih nalog, kot denimo pripravo poročil, pretipkavanje podatkov z računov ali njihovo prepošiljanje, lahko računovodski servisi čas, namenjen ukvarjanju z administrativnimi deli, veliko koristneje uporabijo in posvetijo pomembnejšim aktivnostim, s tem pa svojim strankam zagotovijo kakovostnejše storitve.

Nekateri računovodski servisi, ki so skupaj s svojimi strankami, vpeljali takšne spremembe, so uspeli prihraniti do 60% časa ter tako precej povečati svojo konkurenčnost na trgu.

Digitalizacija poslovanja, poslovanje v oblaku in sprememba načina dela prinašata prihranke za vse.

Nobena stvar ne naredi človeka srečnejšega kot njegovo lastno prepričanje, da je naredil najboljše, kar je mogel.Mihailo Pupin

Avtomatizirano računovodstvo prihrani čas in podjetniku omogoči, da se končno ukvarja s poslom

Prenesite dokument “4 stvari, ki vam in vašemu računovodstvu zmanjšajo stroške poslovanja” in si tudi vi pocenite poslovanje:

Preberite kratek vodič, ki vam bo pomagal znižati stroške poslovanja

Deli to vsebino