Strokovnjak na vseh področjih, mojster na nobenem?

Anže Računovodje

Ena od največjih težav računovodskih servisov (ne samo pri nas, tudi širše) je, da jih večina podjetnikov dojema kot “nujno zlo”. Malokdo se zaveda dodane vrednosti, ki jo lahko prinese dober računovodja. Zakaj je temu tako?

Ljudje te ocenjujejo po izobrazbi, če jim nisi dal drugih kriterijev, po katerih bi te merili. Chris Sacca

Delno se razlog skriva v tem, da je računovodstvo ena izmed panog, ki jo večina ljudi pojmuje kot zelo splošno. Temu se ne gre čuditi, saj računovodske storitve potrebuje praktično vsako podjetje. In tudi obratno, računovodski servisi se lahko hitro ujamejo v zanko, da posledično vsa podjetja obravnavajo na enak način. Vendar s tem izpuščajo odlično priložnost. Podjetja se namreč med seboj razlikujejo. Delujejo na različnih trgih, imajo različne stranke in različne načine poslovanja. Uporabljajo različne izraze in tudi razmišljajo različno.

Podjetniki pa niso najbolj pozorni pri izbiri računovodskega servisa zato, ker ne vidijo njihove dodane vrednosti. Opazijo samo (najnižjo) ceno. Če pa računovodja govori njihov jezik, pozna njihovo panogo in posebnosti, je v bistveno boljšem položaju, da pridobi njihov posel.

Katere so prednosti specializiranosti za posamezna področja oziroma panoge?
  1. Pomeni konkurenčno prednost: računovodski servis, ki poudarja, da je specializiran za določeno področje (npr. trgovino, kmetijstvo ipd.), bo v bistveno boljšem položaju kot konkurent, ki tovrstne specializacije ne bo omenil.
  2. Dobite status strokovnjaka na določenem področju: veliko bolj zaupamo ljudem, ki jih štejemo za strokovnjake na njihovem področju delovanja. Na koga pomislite, če bi potrebovali nasvet na področju prodaje? Trženja? Računovodstva za turistično kmetijo?…
  3. Stranke vas bodo lažje našle: ko podjetja iščejo novega ponudnika računovodskih storitev, bodo veliko bolj pozorna na tiste računovodske servise, ki delujejo v njihovi panogi.
Kako naj vem, v katero smer se je smiselno usmeriti?

Zastavite si naslednja 3 vprašanja:

  1. Kakšno je vaše ozadje?

Ste pred kariero v računovodstvu opravljali delo na kakšnem drugem področju? Verjemite, če računovodske storitve išče odvetnik, bo veliko raje svoj posel zaupal (bivšemu) stanovskemu kolegu, ki ga je pot zanesla v računovodske vode. Je vaš brat zavarovalniški agent? Mama zdravnica? Izkoristite posredno seznanjenost z različnimi področji…

  1. Kdo so vaše stranke?

Začnite z analizo obstoječih strank. Je katera od panog bolje zastopana? Izvozna podjetja? Tehnološka podjetja? Zdravstvo?

  1. V čem ste dobri in kaj vas zanima?

Za katero področje dela oziroma storitev vas stranke najpogosteje pohvalijo? Jim pogosto pomagate pri optimizaciji stroškov? Rešujete zagate z davki? In ne nazadnje, pri katerem delu najbolj uživate? Za področje, ki vas zanima, vam ne bo težko vložiti truda, da res postanete strokovnjak.

Kako naj izkoristim strokovnost na izbranem področju? Kje začeti?

Ugotavljamo, da veliko računovodskih servisov še vedno nima vzpostavljene spletne strani. V dobi, ko kupec 67 % nakupnega procesa opravi pred prvim neposrednim stikom s ponudnikom, je to nerazumljivo in nedopustno. Še veliko bolj boste prepoznavni, če boste (ločeno) spletno stran vzpostavili samo za izbrano področje. Spletno stran uporabite za objavo koristnih informacij in nasvetov za (potencialne) stranke; tako boste gradili svoje kompetence. Izkoristite družbena omrežja, ki so primerna tudi za oglaševanje računovodskih storitev, pri čemer se pristopi na posameznih omrežjih razlikujejo. Več o komuniciranju na družbenih omrežjih bomo spregovorili tudi v naših prihodnjih zapisih.
Prisluhnite svojim obstoječim strankam. Navdušite jih s svojo storitvijo (bolj kot samega knjiženja bodo verjetno  veseli koristnega nasveta) in prepričani ste lahko, da se bo dober glas o vas razširil. Še več, neposredno jih prosite za priporočilo, s katerim boste ostalim podjetjem v panogi dokazali svojo strokovnost.

Ohranjajte stik s trendi in novostmi. Tako na področju zakonskih sprememb kot pri tehnologiji. Pozanimajte se, kakšne prednosti prinašajo poslovno-računovodski sistemi v oblaku in kakšne prednosti to prinaša za vaše stranke.

Zavedajte se, da specializacija na ožjem področju računovodstva ne prinaša koristi samo vam. Na boljšem bodo tudi stranke − bolj kot boste poznali njihovo specifično poslovanje, bolj kakovostno storitev jim boste lahko ponudili. Včasih se je treba osredotočiti na manjši del trga, da lahko postanemo večji in boljši.


Za vas smo pripravili kratek vodič, ki vam bo pomagal pri razmisleku o svojem poslovanju ter prijemih, ki vam bodo pomagali pri razvoju in rasti. Brezplačno ga lahko prenesete na spodnji povezavi.

Prenos dokumenta
Priporočeno branje

Zakaj bi sploh želeli zrasti? »Zakaj bi si sploh želeli več strank in prihodkov? Saj je vse v redu, lačni nismo, več strank pa prinese samo več dela. Nimam časa, da bi se ukvarjal še z njimi.« S takim odgovorom ni prav nič narobe, razen enega samega dejstva – tovrstno razmišljanje je najhitrejša pot do propada.

Prenos brezplačnega dokumenta
Najnovejši prispevki