Računovodski nasvet – uporaba plačilnih kartic pri poslovanju podjetij

gost Podjetja

Podjetja imajo pri svojem poslovanju več možnih načinov plačila za opravljene storitve ali dobavo blaga kot so gotovina, transakcijski računi, pay pal. Stalna praksa je plačilo kupca s kreditno kartico. Z več vidikov je treba presoditi pravilno poslovno obnašanje pri prejemu plačila s plačilno kartico.

Z vidika izvajanja Pravilnika zakona o davčnem postopku na FURS straneh zasledimo dve razlagi. Pri odgovorih na vprašanja glede obveznosti nakazovanja plačil na transakcijske račune se plačilo s kartico ne smatra kot gotovinsko poslovanje, saj je pri omenjenem plačilu denarni tok sledljiv in zabeležen. Med odgovori na vprašana v povezavi z vezanimi knjigami računov pa moramo biti previdni, saj je tu plačilo s kartico tretirano kot gotovinsko poslovanje.

Torej je v primeru, da podjetje ne uporablja ustreznega računalniškega programa z revizijsko sledjo in prejme plačilo kupca s kartico, zavezan k izdaji računa z vezane knjige računov. Omeniti je treba še sprejet Zakon o davčnem potrjevanju računov, po katerem naj bi bilo plačilo s kartico prav tako tretirano kot gotovinsko plačilo.


Želite izvedeti še več? Nasvet je prispevalo podjetje Vizija računovodstvo d.d.. Za več koristnih nasvetov jih lahko najdete na kontaktih, ki so navedeni na tej spletni strani. Naj vam Vizija svetuje naprej.

Večji del računovodskih opravil je danes le bežno povezan s financami. Računovodje se morajo ukvarjati z zamudnimi opravili, kot sta obdelovanje podatkov in pretipkavanje informacij z računov, ki nimajo za podjetnike nobene dodane vrednost.

Prenesite dokument