Koristne vsebine

“Spremembe so edina stalnica” – to še kako velja tudi v poslu. Preživijo namreč samo tista podjetja, ki so se sposobna hitro in neboleče prilagoditi spremenjenim zahtevam kupcev in trgu. Vemo pa, da to ni enostavno in da dolgoročno uspe le najboljšim.

Raziskave kažejo, da delo od doma lahko produktivnost poveča za do 13 %, zadovoljstvo s službo pa za 24 %. Kar 61 % pravi, da so glasni sodelavci najbolj moteč dejavnik pri delu in velika večina zaposlenih raje dela samih. A ta korak ni tako enostaven, kot se najprej zdi. Zato smo zbrali nekaj koristnih nasvetov, ki vam bodo pri tem pomagali.

Že tradicionalno smo zbrali najpopularnejše zapise, ki smo jih spisali v zadnjih 12 mesecih. Vključili smo 3 članke na različne teme, tako da bo vsak našel nekaj zase. Dodali smo še najpopularnejši zapis gostujočega avtorja v preteklem letu in povezavo do najboljšega hitrega vodiča iz leta 2019.

Motivirani zaposleni so eden bistvenih pogojev za uspešnost podjetja. Povzemamo 6 najpogostejših razlogov za nizko motiviranost in 8 pristopov za izboljšanje motivacije. Temu smo dodali še poglavje o team buildingu ter posebno poglavje o letnih razgovorih z zaposlenimi. Vse skupaj pa opremili s konkretnimi in praktičnimi predlogi.

Veliko časa in energije namenimo pripravi zanimivih in relevantnih vsebin. Konec koledarskega leta se nam zdi dobra priložnost, da pregledamo in na enem mestu zberemo tiste zapise, ki so v zadnjih 12 mesecih pri bralcih naleteli na najbolj pozitiven odziv. V dokumentu, ki je pred vami, smo zbrali 4 najbolj popularne članke.

Elektronska sporočila so od svojega pojava leta 1971 postala eden najpogostejših načinov komunikacije. Skupaj vsak dan pošljemo 112,5 MILIJARD poslovnih emailov. V povprečju vsak uporabnik prejme 88 sporočil, pošlje pa jih 34. Ni čudno, da je ena najpogostejših pritožb v moderni pisarni vezana na količino čakajočih neprebranih sporočil.

Konec 90. let prejšnjega stoletja je bil internet za povprečnega človeka novost. Danes je sestavni del praktično slehernega dela našega življenja – drugače komuniciramo, nakupujemo, iščemo informacije in poslujemo.

Spremenilo pa se je tudi področje računovodstva. V dokumentu A do Ž spletnega računovodstva raziskujemo 25 vplivov interneta na računovodski vsakdan in koristi, ki jih prinaša.


Slaba plačilna disciplina ni nič novega, s tem pojavom se srečuje praktično vsako podjetje. A ko naši računi niso plačani pravočasno, si težko pomagamo z dejstvom, da so tudi ostali v podobni situaciji oz. da se je kar 91,4 % podjetij v preteklem letu srečalo z zapoznelimi plačili računov. Naša skrb je zgolj, da bodo naši računi plačani pravočasno…

Med vsemi zapisi preteklega leta smo na enem mestu zbrali tiste, ki so bili najbolj brani in so pri naših bralcih naleteli na najbolj pozitiven odziv. O prodajnih predstavitvah, povečanju vrednosti vašega podjetja in digitalizaciji papirnatih dokumentov.

V sodelovanju z Visoko šolo za računovodstvo in finance objavljamo dokument, s pomočjo katerega se boste lahko seznanili s problematiko pranja denarja, obenem pa spoznali razmišljanje avtorice Darinke Meško o tem kaj je pranje denarja, zakaj je pranje denarja nelegalno, kako se denar »opere«, ipd.

Zbirka vseh zapisov, člankov in nasvetov, ki smo jih z vami delili v letu 2017. Razdelili smo jih v tri kategorije – digitalizacija, nasveti za poslovanje, in računovodstvo. Predlagamo, da si ogledate kazalo in najdete tiste članke, za katere ocenjujete, da vam bodo najbolj koristili.

Redko pomislimo na to, da na našo uspešnost vpliva tudi izbira strank, s katerimi sodelujemo. V kratkem vodiču ponujamo nekaj konkretnih korakov, ki vam bodo pomagali oceniti obstoječe partnerje in praktične nasvete, s katerimi lahko najdete več sanjskih strank.

Zadnje čase velikokrat slišimo, da je poslovanje v oblaku prihodnost, ki nam jo prinaša nova tehnologija. Z oblakom se srečamo vsakič, ko prejmemo davčno potrjen račun, ko se povežemo s Facebook računom ali pa ko pregledamo svojo Gmail pošto.

Digitalizacija, poslovanje v oblaku, spletna aplikacija ipd. so izrazi, ki jih dandanes slišimo praktično vsak dan. Strokovnjaki so si enaki v napovedih sprememb – te so pred vrati in bodo drastično vplivale na podjetja in gospodarstvo nasploh.

Zakaj bi sploh želeli zrasti? »Zakaj bi si sploh želeli več strank in prihodkov? Saj je vse v redu, lačni nismo, več strank pa prinese samo več dela. Nimam časa, da bi se ukvarjal še z njimi.« S takim odgovorom ni prav nič narobe, razen enega samega dejstva – tovrstno razmišljanje je najhitrejša pot do propada.

Računovodstvo je že skozi vso zgodovino močno odvisno od tehnologije in se skupaj z njo razvija. Če vam za vsakdanja opravila primanjkuje časa, je morda pravi trenutek, da začnete k delu pristopati drugače.

Kakšna pa je realnost in kakšne nepričakovane prednosti so presenetile uporabnike računalništva v oblaku, pa lahko preberete v dokumentu Zaupajte oblaku in drugi bodo zaupali vam.

Mala in srednje velika podjetja si ne morejo privoščiti opravil velike razsežnosti. Nimajo namenskih sredstev za vsak izziv ali strokovnjaka za vsako vlogo. Zaposleni v tovrstnih podjetjih so pod velikim pritiskom, saj imajo običajno veliko različnih vlog.

Kako izbrati dober poslovni sistem in na katera vprašanja si morate odgovoriti, da boste izbrali primerno in celovito poslovno rešitev za svoje podjetje?

Večji del računovodskih opravil je danes le bežno povezan s financami. Računovodje se morajo ukvarjati z zamudnimi opravili, kot sta obdelovanje podatkov in pretipkavanje informacij z računov, ki nimajo za podjetnike nobene dodane vrednost.

Seznam nalog, ki jih morajo podjetniki opraviti pred 2. januarjem 2016.
Vsak račun, ki ga bomo izdali, bomo morali predhodno potrditi na FURS-u, za takšno potrjevanje pa bomo potrebovali davčno blagajno. 

Pri tržni komunikaciji marsikatero dejstvo ostane zamolčano, mnoga pa so (morda tudi namenoma) napačno interpretirana. Zato smo zbrali 4 dejstva, ki jih večina ponudnikov davčnih blagajn največkrat zamolči. Za katera gre, preverite v dokumentu.

Včasih, dolgo časa pred sodobno Slovenijo, so nam račun napisali na košček, odtrgan od zavijalnega papirja; takrat smo šteli dinarje, blagajna pa je bila bolj sef in le redkokateri račun je zares prišel ven.