Kako učinkovito začeti delo z novo stranko?

Anže Računovodje

Pri menjavi računovodskega servisa oz. začetku dela z novim, vedno nastopi prehodno obdobje, ko se partnerja spoznavata, si izmenjujeta potrebno dokumentacijo in se navajata na način dela ter navade drug drugega. Obe strani to sprejmeta kot nekaj nujno potrebnega in se zavedata, da bo do začetka nemotenega in tekočega sodelovanja minilo nekaj tednov.

Za uspešno in učinkovito poslovanje pa je pomembno, da nove stranke hitro vključite v delovni proces in prehodno obdobje karseda skrajšate.

Pomemben dejavnik pri standardizaciji procesa je izbira tržne niše. Če večina vaših strank posluje na podoben način in na sorodnem področju, boste lahko hitreje začeli delo z njimi, manj bo začetnega spoznavanja, ipd., saj boste njihov način dela in procese že poznali. O izbiri tržne niše za računovodske servise smo že pisali.

Komu želite voditi računovodstvo?

Čeprav bo izbor niše pomagal, pa je možno narediti še korak več. Definirate namreč lahko t.i. profil idealnega kupca (angl. buyer persona). Gre za podroben in konkreten profil stranke – kakšen letni promet dosega, koliko zaposlenih ima podjetje, kje se nahaja, ipd. Mimogrede, pomembno je tudi, da idealni stranki določite ime, saj jo to poosebi in v nadaljevanju boste lažje razmišljali o tem, kako jo nagovarjati.

Pri oblikovanju persone si pomagajte z analizo obiska na svoji spletni strani – katere ključne besede so vpisali v iskalnik, da so vas našli? Od kod prihajajo? Katerega spola so in koliko so stari? Katere vsebine na spletni strani so jih najbolj zanimale in koliko časa so se zadržali tam?

Za začetek lahko izpolnite spodnji seznam in imeli boste bistveno boljšo predstavo o tem, koga zares želite med strankami. Ne pozabite, pomembno je, da pri oblikovanju profila idealnega kupca ne ugibate, pač pa izhajate iz empiričnih podatkov (analize obstoječih strank, pogovorov z njimi, pregleda statistike spletne strani, ipd.)!

  • delovno mesto:
  • spol:
  • starost:
  • kraj:
  • letni prihodek:
  • cilji:
  • izzivi:
  • vrednote:
  • strahovi:

Na podlagi oblikovanega profila boste lažje ugotovili, s kakšnim sporočilom nagovarjati svoje potencialne stranke. Predvsem pa boste ugotovili, če pri izbranem podjetju dejansko gre za stranko, ki si jo želite.

Kako poteka prvi teden sodelovanja?

Naslednji korak je, da dokumentirate svoj proces začetka dela z novo stranko ter oblikujete seznam nalog in opravil (“checklist”), ki jih opravite z vsako. Seznam naj vključuje predstavitev skrbnika nove stranke, gradiva, ki jih potrebujete od njih, določitev kontaktne osebe, itd. Učite se iz vsake situacije in proces nenehno izpopolnjujte.

Izkoristite priložnosti, ki jih ponuja moderna tehnologija

Poznavanje moderne tehnologije je vse pomembnejše znanje, ki ga mora imeti računovodski servis. Ko dobite novo stranko, jo opremite z vso tehnologijo in aplikacijami, ki bodo obema stranema olajšale poslovanje in sodelovanje. Priporočite jim program za izdajo računov, pripravo potnih nalogov, ipd. Omogočite jim tudi možnost, da vam svoje prejete račune posredujejo v elektronski obliki (obenem lahko odpravite pretipkavanje v svoj program).

Preden stranki priporočite določeno programsko rešitev pa je pomembno, da dobro poznate njene lastnosti, saj ji le na ta način lahko kvalificirano svetujete. Več si lahko preberete v enem od naših prejšnjih zapisov.

Če se stranka priporočilom upira, je to morda znak, da se ne boste najbolje ujeli in da bo do zapletov lahko prihajalo tudi na drugih področjih.

Bolj verjetno pa je, da bo stranka vesela priporočil, ki ji bodo olajšala poslovanje. Hkrati pa boste dokazali svoje poznavanje trga tehnologije in sledenje trendov na tem področju – tako pa še povečali svoje kompetence v očeh stranke.

Kako hitro vzpostaviti učinkovito operativno delo z novo stranko?

Na podlagi analize obstoječih strank in lastnih znanj ter veščin, definirajte tržno nišo, kjer lahko strankam ponudite največjo dodano vrednost. Vnaprej si ustvarite idejo o vaši idealni stranki in njene lastnosti tudi povsem konkretno opredelite – ter jih zapišite.

Ko stranko prepričate o svojih kvalitetah in se dogovorite za sodelovanje, se poslužite vnaprej definiranega seznama opravil, ki jih morate uspešno zaključiti za začetek dela. Seznam naj vključuje tudi nasvete za uporabo programske opreme.

Če želite, da vam pomagamo pri oblikovanju procesa za učinkovit začetek dela z novimi strankami, skupaj z vsemi orodji, ki vam to omogočajo, se oglasite na kavi.

Redko pomislimo na to, da na našo uspešnost vpliva tudi izbira strank, s katerimi sodelujemo. V kratkem vodiču ponujamo nekaj konkretnih korakov, ki vam bodo pomagali oceniti obstoječe partnerje in praktične nasvete, s katerimi lahko najdete več sanjskih strank.

Prenesite dokument

Najnovejši prispevki