Kako tudi v prihodnosti zagotoviti obstoj podjetja?

Anže Računovodje

Svet v katerem živimo, se spreminja izredno hitro. Marsikateri poklic, ki se je šele nedolgo nazaj pojavil, je danes že na seznamu ogroženih. Na tem istem seznamu pa lahko najdemo tudi marsikateri poklic, ki ga tam ne bi pričakovali – vključno z računovodstvom.

Številne napovedi ocenjujejo, da bo v naslednjih 10 letih med drugimi močno na udaru tudi knjigovodstvo in računovodstvo. To ni zgolj nepreverjena govorica, ki je zrasla na zelniku ljudi, ki slepo ugibajo in z navpovedmi streljajo vsepovprek – med viri najdemo ugledne publikacije, kot so Huffintgon Post, Business Insider, Thomas Frey, idr.

Tudi formalno izobraževanje na področju računovodstva ni povsem v koraku s časom in hitrimi spremembami, tako na področju tehnologije, kot tudi trga nasploh. Rutinska opravila (npr. pretipkavanje računov) prevzemajo programske rešitve in tega se morajo zavedati tudi študenti, ki se morajo posledično bolj osredotočiti na analitičnost.

Kot najpomembnejša kombinacija veščin se izkazuje poznavanje računovodstva, sodobne tehnologija ter spretnost pri delu s strankami. Ni potrebno posebej izpostavljati, da je tovrstna mešanica izredno redka.

A ni vse tako črno

Digitalizacija povzroča spremembe v storitvah, ki jih stranke iščejo. Pojavljajo se potrebe po zaposlenih z znanji in veščinami, ki v preteklosti niso bile tako poudarjene – vsebinsko in davčno svetovanje, poznavanje in priporočanje najustreznejše programske opreme, analiza podatkov in predstavitev na razumljiv način.

Tudi zato velja, da je dober kader drag. Kljub temu pa ugotavljamo, da se ga pogosto ne izkoristi dovolj – tudi zato, ker zaposleni čas izgubljajo z rutinskimi opravili z nizko dodano vrednostjo.

Rešitev je torej v sprejetju avtomatizacije, ki zaposlenim omogoča, da se osredotočijo na ključna opravila in naloge z večjo dodano vrednostjo. Hkrati pa ima še večjo težo iskanje kadrov, ki so se pripravljeni spreminjati in ne pričakujejo, da bo njihovo delo naslednje 30 let izgledalo enako.

Posledično je bolj pomembno tudi delovno okolje, ki zagotavlja možnost za rast in razvoj zaposlenih. Pojavlja se vprašanje, če je danes sploh še smiselno strmeti k temu, da bi obvladali vsa področja poslovanja. Vse več argumentov namreč obstaja za ciljno usmerjeno specializacijo znanj in veščin.

Specializacija namreč hkrati odpira vrata za konkurenčno prednost na trgu. O tem smo že pisali. Prednost ožje nišne usmerjenosti podjetja je tudi v tem, da je lažje vzpostaviti dialog s potencialnimi strankami. Te namreč iščejo zaupanja vredne strokovnjake, ki razumejo njihove specifične situacije in probleme.

Kako postati strokovnjak?

Pogoj in prvi korak je seveda pridobitev ustreznih znanj. Tudi o tem smo že govorili v zapisu o specializaciji.

A znanje samo po sebi še ni dovolj, da bi se stranke postavile v vrsto pred vrata vaše pisarne. Najprej vas morajo spoznati. Tega se lahko lotite na več načinov (ki pa se seboj dopolnjujejo in nikakor ne izključujejo):

1. Opazna spletna prisotnost

Urejena spletna stran z ažurnimi informacijami je jasen pokazatelj, da mislite resno. To še ne pomeni, da boste večkrat tedensko objavljali strokovne prispevke in članke. Spletna stran vam lahko služi tudi in predvsem za prikaz uspešnih projektov in zadovoljnih strank, s katerimi se obiskovalci lahko poistovetijo.

2. Aktivna vloga znotraj industrije

Prav v vsaki industriji obstajajo posebna združenja podjetij, strokovne revije in dogodki. Tako kot na poročju računovodstva obstajata Zbornica računovodskih servisov in Revija IKS, enako velja tudi za ostale panoge. Bodite proaktivni, včlanite se v društva, pišite prispevke (najprej na svojih platformah (blog), kasneje tudi za objavo v relevantnih publikacijah), vzpostavite odnose s pomembnimi in vidnimi igralci v industriji.

3. Izpostavite se medijem

Za marsikoga to ni najbolj privlačna ideja, a dejstvo je, da je medijska izpostavljenost še vedno najboljša reklama. V primeru dogodkov in sejmov v izbrani poslovni niši, bodo tudi mediji iskali strokovne sogovornike in različne poglede – naredite vse kar je v vaši moči, da boste to vi.


Glede na vseprisotno in hitro razvijajočo tehnologijo ter trende v spreminjanju trga, ki jih ta prinaša, je jasno, da se bodo spremembe odražale tudi v načinu poslovanja. Prihodnost je grozljiva samo za tiste, ki se (kljub jasnim in vse glasnejšim signalom s trga) ne bodo pripravljeni prilagoditi.

Mi smo tu zato, da vam pomagamo pri prvih korakih pri zagotavljanju varne prihodnosti. Izpolnite obrazec na spodnji povezavi in uskladili se bomo za neobvezujoč informativen pogovor.

Računovodstvo je že skozi vso zgodovino močno odvisno od tehnologije in se skupaj z njo razvija. Če vam za vsakdanja opravila primanjkuje časa, je morda pravi trenutek, da začnete k delu pristopati drugače.

Prenesite dokument

Najnovejši prispevki