Kako podjetje pripraviti na preživetje v negotovi prihodnosti

Anže Podjetja, Računovodje

Vsaka stvar ima svoj rok trajanja. Mleko v hladilniku, novi Golf, zadnji iPhone. In tudi vaše podjetje. Povprečna življenjska doba podjetij se nenehno krajša in danes znaša približno 10 let.

Najuspešnejša podjetja so tista, ki se jim uspe prilagoditi spremembam na trgu in ugoditi zahtevam kupcev. Podjetja kot so IBM, Apple, Netflix, LEGO, ipd. so v svoji zgodovini večkrat zamenjala svoj pristop in si tako zagotovila obstoj. A za vsako uspešno podjetje lahko najdemo še več primerov tistih, ki jih je odnesel odpor do sprememb in slabo prilagajanje. Kodak, Nokia, Compaq, Yahoo, Toys “R” Us, …

Padajo torej tudi velikani, a predvsem je ogrožen obstoj manjših podjetij. Ta so še posebej na udaru sprememb potrošniških navad, tehnološkega napredka in globalizacije.

Ukrepi in spremembe poslovanja za obstoj

Z vami delimo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri pripravljenosti na spremembe, ki prihajajo. Nastopijo lahko na različnih področjih, od tehnologije in kadrov, do procesov in varnosti.

Identificirajte in upravljajte največja tveganja, s katerimi se (lahko) sreča vaše podjetje

Seveda vsega ne morete zaznati ali preprečiti, kljub temu pa se lahko na marsikaj pripravite. Kje so vaše najšibkejše točke? Se preveč zanašate na posel, ki ga prinese ena stranka? Vam večino prihodkov predstavlja zgolj en produkt? Ste preveč odvisni od enega dobavitelja ali zaposlenega?

Tako kot pri investicijah ni pametno vse vložiti v delnice zgolj enega podjetja, tako je tudi v poslovanju potrebno razpršiti tveganja.

Kako optimizirani so vaši poslovni procesi? Kje izgubljate čas in kje ste neproduktivni?

Spremljajte in pričakujte potrebe strank

Poznanih je nemalo odmevnih izjav, da stranke sploh ne vedo, kaj želijo. Verjetno najprej pomislimo na Henrya Forda: “Če bi ljudi vprašal kaj želijo, bi mi odgovorili, da hočejo hitrejšega konja.

A vseeno velja, da boste ravno od strank dobili najbolj konkretne namige glede zahtev in pričakovanj v prihodnosti.

Pomembno vlogo igra predvsem napredek v tehnologiji. Nokia je zaspala na lovorikah in prepočasi inovirala, Kodak je podcenjeval digitalno fotografijo, Toys “R” Us ni dovolj vlagal v lastno spletno trgovino, … Zato opazujte vedenje svojih strank in poslušajte njihove komentarje. Pomembno je tudi opazovanje in spremljanje konkurence – ali so v zadnjem času pristopili k spremembam v poslovanju, ali uvajajo inovacije in kakšne. Tako boste v dobrem položaju, da boste lahko pravočasno reagirali.

Razmislite tudi o načinih pridobivanja strank, ki v prihodnosti ne bodo več delovali. Zavedajte se, da vas pristopi, ki so vas pripeljali do tam kjer ste, ne bodo nujno peljali tudi do tam, kjer bi želeli biti.

Kaj se dogaja drugod po svetu?

Čeprav je svet vse bolj povezan, pa vam spremljanje dogodkov na razvit(ejših) trgih lahko ponudi marsikateri namig glede prihajajočih sprememb. Opazujte kateri izdelki ali storitve so tam v ospredju, za kaj je največ zanimanja, katere inovacije vstopajo na trg, katere tehnologije prevladujejo, katera podjetja so vodilna. Na ta način si lahko s hitro reakcijo zagotovite konkurenčno prednost na lastnem trgu.

Preglejte svoje poslovne procese

Opravljanje nalog, ki niso poslanstvo vašega podjetja, preložite na zunanje izvajalce. Morda vam pri trženju lahko pomaga zunanja agencija, ki npr. bolje pozna spletno oglaševanje. Računovodstvo vam lahko opravlja sodobni računovodski servis, ki z uporabo modernih računovodskih aplikacij poenostavi vaše delo in vam zagotovi dostop do ažurnih informacij o poslovanju, ki vam bodo pomagale pri sprejemanju odločitev.

Ključno je torej, da svoje procese pregledate in popišete, potem pa razmislite glede vseh možnih optimizacij in pretehtate koristi, ki vam bi jih le-te prinesle. Vsekakor lahko avtomatizirate vsaj tista rutinska opravila in naloge, ki imajo nizko dodano vrednost (za vas oz. za vaše stranke).

Tu je nova generacija

V naslednjih letih bosta generaciji Y (“milenijci”) in Z predstavljali večji del delovne sile. S seboj prinašajo drugačne vrednote, način dela, tehnologijo, komunikacijske kanale, ipd. Fleksibilnost, socialna odgovornost, sodelovanje in inovativne tehnološke platforme bodo postali nov standard na delovnem mestu.

In mimogrede, do enakih sprememb prihaja tudi med potrošniki.

Gradite na kompetencah

Prav zaradi hitrih sprememb je torej bistvenega pomena, da svojega podjetja ne gradite na točno določeni storitvi ali izdelku, ampak da poudarite predvsem koristi, ki jih prinašate strankam. Te pa so najpogosteje posledica prav vaših znanj in veščin.

“Spremembe so v življenju edina stalnica.”Heraclitus

Prihodnost in z njo povezane spremembe, je torej v velikem delu odvisna od tehnološkega napredka. To področje je seveda izredno široko, zato je pomembno, da se ga lotite postopoma. V pogovoru s številnimi strankami ugotavljamo, da je eden najprimernejših prvih korakov vzpostavitev elektronskega arhiva dokumentacije. V svetu hitrega pretoka podatkov in ažurnih informacij, bo papir namreč vse manj primerna, predvsem pa draga “tehnologija”.

Pri tem predlagamo, da ste pozorni na to, da bo sistem omogočal:

  • Zajem in obdelavo podatkov: Omogoča obravnavo vseh dokumentov v podjetju na enak način – digitalno. Ne glede na to, ali dokumenti v podjetje pridejo kot kos papirja, PDF dokument, e-račun ali v drugi obliki. Brez kakršnegakoli pretipkavanja ali dodatnega dela.
  • Elektronsko potrjevanje – skupinsko delo: Elektronsko potrjevanje ali verifikacija dokumentov pomeni uvedbo brezpapirnega poslovanja pri preverjanju in (certificiranih) odobritvah dokumentov. Vsaka sprememba dokumenta ali komentar se beleži kot revizijska sled, kjer je razviden uporabnik, čas in vsebina spremembe.
  • Sistem opominjanja: Za zagotavljanje doslednosti pri delu z dokumenti je potreben tudi sistem opominjanja oz. obveščanja odgovornih uporabnikov. Uporabniki naj na e-mail prejmejo obvestilo, da čakajo dokumenti za potrditev/odobritev.
  • Delovno okolje: Zagotovite dostop kjerkoli in kadarkoli, ne glede na operacijski sistem in spletni brskalnik. To pomeni, da izvajanje poslovnega procesa ni več vezano na pisarno. Omogoča torej enostavno, prilagodljivo in varno izvajanje procesov.
  • Varnost: Ker vsi dokumenti niso namenjeni vsem v podjetju, je smiselno njihov dostop omejiti s pravicami za vpoglede v podatke in za izvajanje posameznih aktivnosti. Omogočena naj bo revizijska sled vseh dostopov in sprememb tako v sistemu, kot tudi na pripeti dokumentaciji.

Za začetek lahko brezplačno preizkusite AccountingBox in se spoznate s svetom, ki prihaja.

Brezplačni preizkus AccountingBox

Redko pomislimo na to, da na našo uspešnost vpliva tudi izbira strank, s katerimi sodelujemo. V kratkem vodiču ponujamo nekaj konkretnih korakov, ki vam bodo pomagali oceniti obstoječe partnerje in praktične nasvete, s katerimi lahko najdete več sanjskih strank.

Brezplačni prenos dokumenta

Najnovejši prispevki