Kako izbrati kakovostnega izvajalca računovodskih storitev, 2. del

Anže Podjetja

O tem “Kako izbrati kakovostnega izvajalca računovodskih storitev”, smo že pisali. Čeprav je zapis nastal pred nekaj časa, vsi nasveti še vedno zelo držijo. Kljub temu pa se nam je čas zdel pravi, da dodamo še nekaj nasvetov. Nenazadnje je obdobje bilanc čas, ko se marsikatero podjetje odloča o menjavi računovodskega servisa.

Upamo, da vam bodo spodnji nasveti pomagali pri pravi odločitvi (oz. izboljšanju odnosa z obstoječim računovodjem).

1. Kaj vaše podjetje potrebuje?

Ne pozabite na prvo in najbolj pomembno vprašanje. Iščete knjigovodjo? Nekoga, da preprosto poknjiži pretekle dogodke? Odda poročila državi? Obračuna plače? Deli z vami kakšen davčni nasvet? Na trgu je veliko računovodstev, ki ponujajo različne nivoje storitve. Dobro je, da najprej pri sebi razčistite, kaj od računovodskega servisa pričakujete.

2. Ali so strokovnjaki za storitve, ki jih iščete?

Nekateri računovodski servisi se specializirajo za določena področja ali celo panoge. Sodelovanje z njimi vam lahko prinese številne koristi, saj lahko tovrstni partnerji s svojim poznavanjem in relevantnimi nasveti in napotki bistveno pripomorejo k sprejemanju pravilnih poslovnih odločitev v vašem podjetju.

3. Kako izkušeni so?

In predvsem, kako pomembno vam je, da imajo izkušnje dela z vam podobnim podjetjem? Je mogoče, da so se v sodelovanju s primerljivo organizacijo naučili kakšne pomembne lekcije, ki bo pomagala tudi vam?

4. Kje se nahajajo? Vam je lokacija pomembna?

S pojavom sodobnih tehnologij (predvsem računalništva v oblaku) je lokacija računovodskega servisa postala veliko manj pomembna. Nekatere programske rešitve omogočajo celo digitalno dostavo prejetih dokumentov (npr. računov) v servis, kar pomeni nič več mesečnih izletov in osebne dostave.

5. Kakšno računovodsko rešitev uporabljajo?

Koliko se zanašajo na strojno opremo? Ali odpoved njihovega lastnega strežnika pomeni ogroženost vaših podatkov? Ali pa uporabljajo spletno rešitev? Vam na ta način omogočajo tudi dostop in vpogled v vaše podatke?

6. Kako ugledni so?

Jih priporoča kdo od prijateljev? Kaj vam lahko povejo o njih? Kaj si o računovodskem servisu mislijo drugi? Koliko strank in koliko referenc imajo? Kakšna je njihova spletna prisotnost? 

7. Kakšen prvi vtis so naredili na sestanku?

So profesionalni? So zastavljali dovolj vprašanj in vas poskušali bolje spoznati? So v vas vzbudili občutek zaupanja? 

8. Na kakšen način in kako pogosto bo potekala komunikacija?

Ali jim boste morali prejete račune dostavljati v fizični obliki, ali vam omogočajo, da jim pošljete elektronsko? Ali vam omogočajo dostop do (ažurnih) podatkov o poslovanju vašega podjetja? So vam na voljo za morebitna vprašanja, pojasnila in nasvete?

9. Kakšno ekipo imajo?

Je zaposlenih več ljudi? Boste imeli svojega skrbnika? Ali pa je zaposlena samo ena oseba? Koliko časa vam bodo lahko namenili? Kako proaktivni so? Se bodo potrudili in naredili kaj več kot zgolj nujno potrebno? 

10. Kaj veste o njih?

Kako dolgo se ukvarjajo z računovodstvom? Zakaj so začeli? Kakšne so njihove poslovne ambicije? Želijo rasti? Kakšna je struktura njihovih strank? Kakšne certifikate imajo? Ali se aktivno in nenehno izobražujejo?

In nenazadnje…

11. Koliko bodo računali?

Se v njihovi ponudbi skrivajo kakšni nepričakovani stroški? Ali fakture izdajajo na podlagi ur dela, ki so ga porabili za vas? Morda računajo celo po opravljeni knjižbi? Ali pa mesečno obračunajo fiksni znesek (ki ga lahko točno pričakujete)? 


Naredite svojo domačo nalogo, pozanimajte se o svojih bodočih partnerjih, zastavljajte dovolj vprašanj, hkrati pa zaupajte tudi svoji intuiciji.

Dobri računovodje vam bodo pomagali pri rasti podjetja in doseganju vaših poslovnih ciljev!

Vas zanima kako bi vam lahko pomagali pri optimizaciji poslovanja? Kliknite na gumb spodaj in kmalu vas pokličemo za kratek in neobvezujoč pogovor!

Večji del računovodskih opravil je danes le bežno povezan s financami. Računovodje se morajo ukvarjati z zamudnimi opravili, kot sta obdelovanje podatkov in pretipkavanje informacij z računov, ki nimajo za podjetnike nobene dodane vrednost.

Prenesite dokument

Najnovejši prispevki