Kaj pomeni pomagati strankam?

Anže Računovodje

V zadnjem času so ponudniki električne energije dober primer, kako stranke hitro zbežijo k drugemu ponudniku, če ta ponudi nižjo ceno. Tako lahko opažamo, da ponudniki spreminjajo svojo ponudbo in jo širijo z ostalimi energenti, hkrati pa poskušajo razvijati tudi svetovalno vejo svoje dejavnosti.

Kaj namreč pomeni pomagati stranki? Je pomoč zagotavljanje električne energije? Ali je to zgolj osnovna storitev, minimum, ki ga stranka pričakuje (in plačuje)? In ali bi lahko enako veljalo tudi v računovodstvu za obračun DDV in pripravo bilance?

O pomembnosti izbire posebnega področja specializacije smo že pisali. Tokrat želimo pozornost nameniti drugačni vrsti dodane vrednosti, ki jo lahko ponudite strankam – da postanete zaupanja vreden svetovalec.

Za dobrega svetovalca je značilno, da:

  • ve zakaj njegove stranke ne morejo spati;
  • ve, kje želijo njegove stranke biti čez 5 let;
  • namesto zagotavljanja minimalne zakonske skladnosti stremi k svetovanju;
  • poskuša biti dober poslušalec.
Če sem videl dlje od drugih, je to zato, ker sem stal na ramenih velikanov.Isaac Newton

Svetovalec je tisti, ki ga stranka prvega pokliče, ko potrebuje nasvet. Nima vseh odgovorov, zna pa usmeriti v pravo smer.

Računovodstvo lahko razdelimo na več stopenj in pogosto ugotavljamo, da najuspešnejši računovodski servisi delujejo na višji stopnji kot njihova konkurenca. Bistvena razlika med posameznimi stopnjami je v glavnem cilju računovodskega servisa – je to samo enostavno beleženje preteklih dogodkov ali napovedovanje prihodnosti?

Glede na stopnjo storitve lahko računovodstvo razdelimo na tri stopnje:

1. Pregled

Računovodski servisi na tej stopnji razvoja so osredotočeni na pregled preteklih dogodkov, njihova glavna skrb pa je izpolnjevanje zakonskih zahtev. Računovodje morajo biti dobro organizirani in natančni, slediti morajo tudi zakonskim spremembam.

2. Vpogled

Bolj poudarjena svetovalna vloga ter iskanje in oblikovanje rešitev za konkretne primere naročnika. Za uspešno delo na ravni vpogleda so potrebni dobre komunikacijske sposobnosti, vodenje sestankov, poznavanje poslovanja podjetij in vodenje projektov.

3. Napoved

Tesno sodelovanje, ki vključuje oblikovanje dolgoročnih načrtov, vizij in zmožnosti. Računovodja postane mentor, ki z dobrim poznavanjem poslovanja podjetja prevzame aktivno vlogo pri zagotavljanju nadaljnjega uspešnega poslovanja naročnika.


Zgornji okvir predstavlja dobre smernice za računovodski servis, ki se lahko na podlagi tega samooceni in ugotovi, kam lahko v danem trenutku umesti svoje storitve in kakšni so naslednji koraki za doseganje naslednje stopnje v razvoju.

Ali ni najlepši del računovodstva ravno to, da resnično pomagate podjetjem pri doseganju njihovih ciljev? Da se vam podjetnik iz srca zahvali in vam morda celo pripiše del zaslug za uspeh?

Hkrati pa se kar samo od sebe zastavlja vprašanje, kako najti čas, da bi se sploh lahko ukvarjali z napredovanjem in razvojem storitev. Kar je seveda povsem razumljivo, še zlasti če upoštevamo, koliko časa se porabi za komunikacijo med računovodjo in podjetnikom (vključno s prošnjami za posredovanje dokumentacije), za ročno knjiženje neskončnega števila dokumentov ipd.

Večina sodobnih podjetnikov veliko dodano vrednost vidi v tem, da lahko proaktivno spremljajo stanje svojega podjetja. Da podjetje z zahtevami po tovrstnih poročilih ne obremenjuje računovodstva, lahko dandanes poročila o vseh ključnih kazalnikih preprosto prejema  po e-pošti (dnevno, tedensko ali mesečno). Primer takega poročila si lahko ogledate tukaj.

Želim videti primer dnevnega poročila