Kaj morate vedeti, preden poslovni program priporočite svoji stranki

Anže Računovodje

Že večkrat smo pisali o tem, da bo v prihodnosti ključ do uspeha v računovodskem poslu specializacija oz. ponujanje dodane vrednosti, ki presega »rutinska« računovodska opravila. Na to seveda že nekaj časa opozarjajo tudi različne raziskave. Primer: podjetje PwC se je oprlo na rezultate Oxfordske univerze in ocenilo, da bo v naslednjih 20 letih avtomatiziranega 97,5 % računovodskega poklica, kot ga poznamo danes.

Želimo poiskati krivca? Da, del zaslug gre pripisati tudi pojavu računovodskih programov v oblaku. A to je danes realnost, ki jo je potrebno sprejeti, predvsem pa izkoristiti številne prednosti, ki jih prinaša!

Zato je oblikovanje dodane vrednosti računovodskih servisov še toliko bolj pomembno. Del te »nove« partnerske vloge servisa je seveda tudi svetovanje na različnih področjih – optimizaciji poslovanja, poslovnih odločitvah, priporočenih orodjih za poslovanje.

Težko trdimo koliko računovodskih programov se v naslednjih letih NE bo preselilo v oblak – na podlagi obstoječih trendov na tem področju pa je jasno, da bodo v manjšini. Tudi zato, ker bodo mobilnost in dostopnost zahtevali podjetniki.

Ker pa se bodo oni za nasvete o programski opremi za vodenje poslovanja obračali tudi (predvsem?) na svoje računovodje, je koristno, da jim bodo le-ti znali predstaviti glavne prednosti uporabe rešitev v oblaku.

Kaj morate vedeti, preden določeno programsko rešitev priporočite svoji stranki?

Sodelovanje

Računovodski program v oblaku omogoča veliko lažjo izmenjavo podatkov, tako znotraj podjetja (možen dostop večih uporabnikov z različnimi pravicami), kot tudi z računovodskim servisom (vsi podatki o izdanih računih so nemudoma na voljo tudi računovodji, odpravi pa se tudi fizično  prenašanje in ročno pretipkavanje prejetih računov).

Mobilnost

Če so vaše stranke veliko na terenu, potem bo rešitev v oblaku edina prava izbira. Ta jim namreč omogoča dostop do podatkov kjerkoli in kadarkoli – ne glede na napravo, ki jo za dostop uporabljajo. Na ta način bodo lahko vedno na tekočem s stanjem poslovanja, ažurnost in dostopnost informacij pa bosta v prihodnosti zgolj še pridobivali na svoji vrednosti in pomembnosti.

Cena

Če se stranka želi izogniti začetnim stroškom uporabe in ceni predvidljivost stroškov poslovanja, potem ji bo poslovni model najema spletnih rešitev zelo všeč. Pomeni namreč, da plačuje zgolj mesečni strošek najema, v katerem je vključena tehnična podpora in vse nadgradnje aplikacije. Tovrstni poslovni model omogoča tudi večjo fleksibilnost, saj se ne zaveže k dolgoročni uporabi rešitve (kot bi se z nakupom drage programske opreme).

Varnost

Podatki so v oblaku mnogo bolj varni kot v primeru, da jih stranka hrani na osebnem računalniku ali strežniku v podjetju.

Z uporabo spletnih rešitev se tudi bistveno izboljša varnost podatkov. Malokdo se namreč zaveda, da so podatki v oblaku mnogo bolj varni kot v primeru, da jih stranka hrani na osebnem računalniku ali strežniku v podjetju. Ponudniki rešitev v oblaku morajo namreč zadostiti številnim varnostnim standardom na nivoju, ki si ga samo lahko zagotovi le malokatero podjetje. Hkrati v primeru naravnih nesreč, poplav, požarov, kraje opreme, ipd. podatki ostanejo na varnem, saj se neprestano ustvarjajo varnostne kopije, ki se lahko hranijo na več (oddaljenih) lokacijah.

Enostavnost uporabe

Mnogi ponudniki rešitev v oblaku izredno veliko pozornosti namenjajo oblikovanju in preprostosti uporabe. Zavedajo se namreč, da stranke niso pripravljene vlagati veliko časa v učenje dela z aplikacijami. Zato mnogi ponujajo enostavna video navodila in dostopno tehnično podporo, ki strankam povsem približajo uporabo. Nekatere rešitve vključujejo celo virtualne asistente, ki uporabnikom omogočajo komunikacijo v naravnem jeziku – tako lahko do želenih informacij in ukazov pridejo takoj in kadarkoli, brez iskanja po menijih.


Pri priporočilu rešitve za vodenje poslovanja za vsako stranko torej ocenite vse zgornje kriterije. Če imate kakršnakoli vprašanja (glede navodil, podpore, varnosti, ipd.), se brez obotavljanja obrnite neposredno na ponudnika rešitve.

Mi vam bomo z veseljem pomagali, ter vas za novega uporabnika nadgradili tudi s provizijo.

Dogovorimo se za termin srečanja