Kaj je CRM sistem?

gost Podjetja, Računovodje

Vsako podjetje na nek način spremlja svoje stranke. Nekateri imajo podatke o strankah v glavi, drugi v zvezku ali pa elektronskih preglednicah. Vse našteto je že neke vrste sistem CRM oziroma slovensko – upravljanje odnosov s strankami.

Ker ima vsak izmed prej naštetih pristopov spremljanja strank precej pomanjkljivosti, je nastal računalniški program CRM, ki je specifično namenjen za delo s strankami in aktivnostmi s strankami. CRM program nam pomaga pri pridobivanju novih strank ter pri tem, da iz obstoječih stikov naredimo zadovoljne stranke, ki se bodo z veseljem vračale v poslovalnice ali naročale naše storitve.

Zakaj potrebujemo program CRM?

Če se vrnemo na začetek in vam postavimo nekaj vprašanj, bo hitro jasno, zakaj je CRM potreben. Kako veste, kaj se je vaš sodelavec s stranko pogovarjal pred enim letom? Kaj se je sodelavec s stranko pogovarjal včeraj preko telefona? Koliko časa potrebujete za pošiljanje novoletne voščilnice poslovnim partnerjem? Ali imate pregled nad povpraševanji in v vsakem trenutku vidite stanje vsakega povpraševanja? V programu CRM so odgovori na ta vprašanja na dlani.

5 razlogov za zamenjavo vaših Excelovih preglednic s sistemom CRM

Je tudi vaše podjetje med tistimi, ki svoje stranke in prodajne aktivnosti še zmeraj spremljajo v Excelovih preglednicah? Običajno Excel na široko uporabljajo v večini podjetij, zaposleni pa ga imajo radi, ker ga poznajo in je enostaven za uporabo.

Žal pa se preglednice zraven njihovega osnovnega namena pogosto “zlorabljajo” tudi za potrebe spremljanja strank in njihovih aktivnosti. To se kot slabost izkaže takrat, ko želimo iz tega skupka izluščiti ključne informacije ali vsakodnevna opravila. Danes, ko nam vsakodnevna opravila lajšajo pametni telefoni in tablice, pa se pogosto zgodi tudi to, da ga nimamo pri roki ravno takrat, ko potrebujemo informacije o strankah.

Ko začnemo postavljati svojo bazo strank v preglednicah, bodisi so to naše stranke, ki jih obveščamo preko rednih e-novic (mailingov) ali vsi naročniki naših izdelkov, je baza v Excelu še v ustrezni obliki. Kaj hitro pa se začne dogajati, da bazo prekopiramo na drugo lokacijo, kjer jo osvežimo, drug zaposleni doda še nov stolpec za sledenje načrtovanim aktivnostim, spet tretji k lastni kopiji na svojem računalniku doda še spremljanje potencialnih strank in baza je naenkrat na treh različnih mestih z različnimi podatki.

Glavno opravilo prodajalcev je prodaja in ne urejanje preglednic!

Štejejo torej klici, obiski in druge aktivnosti pri potencialnih in obstoječih kupcih. Običajno se tu soočimo s skrajnimi zmožnostmi Excela, ki nam ne omogoča enostavnega načrtovanja teh aktivnosti. Tako se v praksi dogaja, da k stranki v vrstici Excela enostavno dopišemo datum zadnje aktivnosti in tako načrtujemo naslednjo aktivnost. A kaj se zgodi, ko nastopi dan naslednje aktivnosti? Vas bo Excel opozoril, da morate poklicati stranko, če ste v okvirček za naslednjo aktivnost pri tej stranki zapisali “Pokliči 15. maja ob 9. uri”? Prav gotovo ne. Zato pridemo običajno do drugega sistema za planiranje aktivnosti, od Google ali Outlook koledarja pa vse do zvezkov ali namiznih koledarjev. Tako se podatki znajdejo na dveh koncih oziroma, bolje povedano, jih razpršimo na različna mesta brez centralnega pregleda in medsebojne povezanosti. Tako kaj hitro ugotovimo, da je centralni pregled aktivnosti vseh zaposlenih s strankami misija nemogoče.

Svetujemo vam, da razmislite o uvedbi sistema CRM, ki vam bo omogočil:

  1. Vse podatke zbrane na enem mestu z natančno krvno sliko vsake (potencialne) stranke.
  2. Dostop do podatkov neodvisen od lokacije.
  3. Enostavno načrtovanje in sledenje izvajanju aktivnosti (obiski pri strankah, klici,…) in pregled na organizatorju za vse zaposlene.
  4. Opominjanje na pomembnejše aktivnosti.
  5. Zaščita pred izgubo in zlorabo podatkov.

Seveda pa podatki, ki ste jih zbrali v Excelu do sedaj, niso izgubljeni – enostavno jih lahko uvozite v sistem CRM. To bo velik korak k temu, da boste lahko začeli prodajati pametneje.

Kaj torej lahko pridobimo s programom CRM?

V programu CRM boste imeli urejeno bazo strank in kontaktnih podatkov na enem mestu, priprava in izvajanje marketinških akcij (pošiljanje kataloga, pošte, mailinga) pa bo zelo enostavno. V CRM-ju boste lahko spremljali tudi vsa povpraševanja in poskrbeli, da bodo tudi realizirana z nakupom. Vse aktivnosti, ki jih opravljate s svojimi strankami, bodo organizirane, pregledne in dostopne vsem vašim sodelavcem. Če CRM aplikacija deluje v oblaku, boste lahko do vseh teh podatkov prišli kjerkoli in kadarkoli, na računalniku, mobilnem telefonu ali tablici.

V sodelovanju z našim partnerjem vas vabimo, da brezplačno preizkusite CRM aplikacijo Intrix. Registrirate se lahko na tej povezavi.

Če v polje “Kje ste izvedeli za nas?” navedete “accbox”, vas v primeru naročila čaka še posebna ugodnost!

Avtor prispevka je Uroš Žohar, svetovalec za CRM rešitve v podjetju Intera d. o. o., kjer skrbi za uvajanje rešitve Intrix CRM. Vseskozi deluje kot svetovalec na področju upravljanja odnosov s strankami in prodajnih in marketinških strategij ter svoje znanje deli na raznih dogodkih in blogu.

30-dnevni brezplačen preizkus