Dogajanje v luči digitalizacije

kristina Podjetja, Računovodje

Se še spomnite, ko so 21. 12. 2012 napovedali konec sveta po majevskem koledarju? Veliko je bilo prelitega črnila in ugibanj na to temo. Zaslediti pa je bilo tudi prerokbo, da ne gre za propad sveta na fizični ravni, temveč za preobrat razmišljanja in vedenja, ki smo ga bili do takrat vajeni.

Največja nevarnost v času turbulentnih sprememb ni turbulenca, temveč odločanje z včerajšnjo logiko.Peter Drucker

Trdimo lahko, da se je prerokba začela dogajati. Spremembe se ne odvijajo le nekje pod površjem, temveč so vidne in bistveno vplivajo na naš vsakdan. Ena, o kateri smo dolgo le šepetali, je prav gotovo tudi digitalizacija. Prav o tej temi je bilo v zadnjem mesecu veliko govora.

  • 5. septembra 2016 je na Bledu potekalo Ministrsko srečanje o digitalni transformaciji Zahodnega Balkana v uvodu Strateškega foruma Bled 2016, kjer je mag. Samo Hribar Milič poudaril, da bo kar 90% vseh delovnih mest v naslednjih 4 letih zahtevalo digitalna znanja.
  • 11.oktobra 2016 pa so se ministri zbrali v Berlinu na Readie Digital Policy Summit-u, kjer je bil govorec tudi minister Boris Koprivnikar in poudaril, da digitalizacija lahko izboljša kakovost življenja ljudi in poveča poslovne priložnosti.

Sporočila prihodnosti v steklenici preteklosti?

O tem kakšne spremembe digitalizacija prinaša v računovodski poklic, je tekla beseda tudi na okrogli mizi v okviru 18. kongresa Zbornice računovodskih servisov, ki se je odvijal 6. in 7. oktobra v Laškem. Tu so poudarili, da bodo računovodski servisi morali spremeniti dosedanje procese dela in način razmišljanja. Digitalizacija bistveno posega prav v eno najbolj časovno potratnih opravil, to je ročno prepisovanje/pretipkavanje podatkov iz računov, kar podjetniki ne bodo več pripravljeni plačevati. Že danes namreč napredni inteligentni sistemi  avtomatsko zajamejo vse potrebne podatke iz vhodnih računov.

Dr. Marjan Odar, direktor Slovenskega instituta za revizijo je izpostavil, da bo kar 42,3% računovodskega dela potekalo bistveno drugače ali pa ga sploh ne bo več. Ksenija Prosen, članica upravnega odbora Zbornice računovodskih servisov je poudarila, da je danes veliko dobrih knjigovodij, ki podatke v sistem vnašajo hitro, natančno in pravilno. Bolj kot to pa bo v prihodnje pomembno, ali bodo računovodje iz teh podatkov znali podati prave informacije, ki jih pričakujejo stranke. “Zajemanja in obdelave podatkov v sedanji obliki počasi nihče več ne bo plačeval”, je še zaključila. O tem, kako zaposliti dobrega knjigovodjo in izkoristiti potenciale umetne inteligence, pa smo že pisali v tem blogu.

Ključne zaključke okrogle mize (posnetek si lahko ogledate tukaj) bi lahko strnili v naslednje tri točke:

  • potrebno bo nadgraditi znanja v smeri analitike in upravljanja s podatki,
  • ključnega pomena bo zagotavljanje zaupanja in varnosti,
  • zajemanja in obdelave podatkov v sedanji obliki kmalu nihče več ne bo plačeval.

PREIZKUSITE KAR TAKOJ: Poskenirajte ali s svojim telefonom poslikajte prejeti račun (iz bencinskega servisa, trgovine …) in ga pošljite na racun@accbox.net Počakajte na odgovor.

V Laškem smo bili tudi predstavniki PRONET-a, kjer smo v osebnih pogovorih z računovodji ugotavljali, kako nujna je vpeljava umetne inteligence, ki bo olajšala in poenostavila rutinska dela in računovodjem omogočila izvajanje dodatnih svetovalnih storitev poslovnim strankam.

Še to: organizator je udeležencem zastavil anketno vprašanje: »Ali imate idejo, kako bi s pomočjo digitalizacije lahko ponudili nove storitve oz. nadgradili obstoječe?« in kar 70% nas je odgovorilo pritrdilno.

O tem, kaj čaka modernega računovodjo, kakšni so njegovi izzivi, pa smo pisali tudi v spodnjih zapisih.

Zato vam v branje priporočamo:

Če vas zanima, kako vpeljati digitalizacijo tudi v vaše podjetje, smo vam na voljo za pogovor.

7 korakov do uvedbe e-poslovanja v podjetju

Za vas smo pripravili kratek dokument o tem, kako do uvedbe e-poslovanja. V njem pojasnjujemo, kaj pomeni brezpapirno poslovanje, katera vprašanja si je treba zastaviti pred njegovo uvedbo, na katere procese lahko vpliva in katera orodja so vam pri tem lahko v pomoč. Dodali pa smo še delovni list s sedmimi koraki do uvedbe e-poslovanja. Koristno in poučno.

Prenesi dokument