Delujmo digitalno, delajmo brezpapirno

gost Računovodje

Avtorica prispevka je ga. Doroteja Burlak, direktorica Agencije 5ka, ki nudi celovite knjigovodske in računovodske storitve, svetovanje, ureditev registracijskih postopkov in dokumentacije, ipd.

Leonardo da Vinci je bil računovodja!

Računovodje smo ljudje številk in analiza poslovnih potreb lastnikov malih podjetij daje osupljive statistične podatke:

  • 60% lastnikov malih podjetij meni, da nimajo dovolj znanja o računovodstvu in financah – kdo pravi da ni poslovnih priložnost za nas?
  • 65% lastnikov malih podjetij uporablja neustrezno ali zastarelo računovodsko programsko opremo, ki je v večini primerov tudi zelo draga zaradi vzdrževanja in nekompatibilna z večino modernih ERP orodij
  • 30% malih podjetij postavlja računovodje na vrh seznama zaupanja vrednih svetovalcev – delajmo na tem, da bo tako razmišljalo vsaj 70% in ne bo nam manjkalo dela!
  • 60% malih podjetij ne pričakuje osebnega srečanja s svojim računovodjem, kar absolutno nakazuje potrebo, da se mora delo računovodij takoj digitalizirati,
  • podjetja, ki uporabljajo 100% računovodstva v oblaku, dosegajo več kot 15% rast prihodkov,
  • z inovacijami in avtomatizacijo obdelave podatkov bomo računovodje lahko pridobljene podatke uporabili za učinkovito podporo in svetovanje obstoječim strankam, posvetili pa se bomo lahko tudi iskanju novih.

Brez inovativnosti ni razvoja in nadgradnje storitev. Če govorimo o inovativnosti v računovodski dejavnosti, ne smemo to razumeti kot »kreativno računovodstvo«, ampak kot razvoj novih pristopov v komunikaciji, promociji, obdelavi podatkov in digitalizaciji poslovnih procesov – v skladu s predpisi in veljavnimi zakoni.

In resnično, da Vinci, renesančni vsestransko nadarjeni genij je bil po današnjih merilih računovodja; če bi se rodil v zakonu, bi prevzel očetovo notarsko obrt, kar danes enačimo z delom računovodskega servisa.

Vse bolj se uveljavlja trend, da se v poslovanje aktivno vključuje tudi računovodstvo. Z izbiro ustrezne programske opreme (ERP) podjetja računovodstvo vključujejo v vse dele poslovanja. Prodaja, nabava, skladišče, logistika, kadrovski management in računovodstvo ne potrebujejo ločenih aplikacij, ampak uporabljajo enovit programski sistem, ki se prilagaja vsakemu uporabniku glede na velikost poslovanja ali branžo, v kateri deluje. Še vedno je izjemnega pomena tudi vidik brezpapirnega poslovanja ali uporaba sodobnih elektronskih orodij in poti, kjer papir ni potreben.

Zaposliti računovodjo ali najeti servis?

Vodenje podjetja zahteva veliko časa in truda. Urejanje in vodenje dokumentov pa je za vsakega podjetnika lahko le še dodatno breme. Računovodski servis skrbi za ažurno urejeno vso poslovno dokumentacijo, v skladu z veljavnimi zakonskimi akti, ki jih podjetje podpre še z ustreznimi internimi pravilniki.

Podjetja in njihovi lastniki se po analizi poslovanja in posvetu s strokovnjaki odločijo, kaj v poslovanju želijo urejati sami in kaj bodo prepustili izkušenemu računovodskemu servisu. Ekipa iz računovodskega servisa bo strokovno poskrbela za vse računovodske aktivnosti, pravilno izvedla vse obračune in poročanja ter pravočasno zagotovila oddajo pristojnim inštitucijam.

Podjetnikom outsourcing računovodstva omogoči, da se osredotočijo na svojo primarno vlogo in bolje izkoristijo svoje potenciale za management. Ta trend ni omejen geografsko zgolj na državo bivanja, še manj pa na velikost podjetja.

Računovodstvo tudi v oblaku, ne samo v pisarni

Novi trendi, nove tehnologije, novi pristopi – prilagoditve za delovanje in nemoteno poslovanje so nuja za vse poslovne modele. Gre za koncept uporabe skupnih virov, ki vključujejo programsko opremo, delujočo na strežnikih v oblakih in zagotavlja dostop do finančnih informacij, ne glede na lokacijo izvedbe in vnosa podatkov. To zagotavlja uporabnikom dostopnost kadarkoli in kjerkoli, stroškovno učinkovitost in stalni nadzor nad poslovanjem. Managerji vedo v vsakem trenutku, kako je njihova družba finančno stabilna in pravočasno opazijo morebitne negativne odmike posla.

Z nastankom računalništva v oblaku se povečuje brezpapirno poslovanje, namesto tradicionalnih papirnatih dokumentov se vse bolj poslužujemo elektronske dokumentacije. Računovodje lahko poslujemo na daljavo, osebni stik praktično ni več potreben. Na razpolago imamo številna orodja za izmenjavo podatkov, informacij ter izkušenj, s katerimi zagotovimo nadpovprečno hitro in pravilno obdelavo podatkov in dokumentov.

Programska oprema v oblaku omogoča komunikacijo in shranjevanje podatkov v velikih količinah. Ne glede na lokacijo delovanja, je mogoč dostop do teh podatkov kadarkoli. Ta oblika shranjevanja podatkov je odlična rešitev, saj omogoča ogled in uporabo podatkov brez posredovanja po e-pošti ali drugih e-poteh. 

Digitalizacija, avtomatizacija, racionalizacija

Računovodstvo je danes v velikem delu avtomatizirano, potreba po obdelavi papirne dokumentacije izumira. Sodobna računovodska programska oprema nam omogoča večjo natančnost, zanesljivost ter učinkovitost pri obdelavi podatkov. Avtomatizacija procesov zmanjšuje tveganje zaradi človeških napak, zmanjšuje stroške delovne sile in posledično je tudi manj odgovornosti zaradi povzročenih napak.

Skoraj 90% vseh opravil, ki jih izvajamo računovodje, bi lahko avtomatizirali: pravočasna dostava dokumentacije, pregled in kontrola dokumentov, vnos in obdelava podatkov v različnih programskih aplikacijah, izdajanje računov, plačilo računov, ponavljajoči poslovni dogodki in operacije, izračuni ter poročila. Informacije, ki jih ustvari računovodstvo, so bile vedno pomemben del finančno-poslovnega odločanja. Če imamo jasno in natančno sliko, kako smo poslovali včeraj in kje smo danes, bomo morda lahko napovedali tudi prihodnost.

Socialna omrežja in mediji

Socialna družabna omrežja so postala glavni komunikacijski kanal na področju marketinga in komunikacije med vsemi generacijami. Ti komunikacijski kanali omogočajo posredovanje strokovnih znanj in izmenjavo izkušenj, so pa vsekakor tudi odlično orodje za pridobivanje novih strank. Stranke ne želijo brati o dosežkih drugih ali konkurence, ampak jih zanimajo samo oni sami in njihovi izzivi, s katerimi se soočajo. Pišimo, delimo, izobražujmo, informirajmo: o primerih dobre prakse, rešitvah, novostih, bodimo poznavalci lastne stroke in in ne multifunkcionalni amaterji.


Avtorica prispevka je ga. Doroteja Burlak, direktorica Agencije 5ka, ki nudi celovite knjigovodske in računovodske storitve, svetovanje, ureditev registracijskih postopkov in dokumentacije, ipd. Več tudi na Instagram-u.

Digitalizacija, poslovanje v oblaku, spletna aplikacija ipd. so izrazi, ki jih dandanes slišimo praktično vsak dan. Strokovnjaki so si enaki v napovedih sprememb – te so pred vrati in bodo drastično vplivale na podjetja in gospodarstvo nasploh.

Brezplačni prenos dokumenta

Najnovejši prispevki