Če ne razmišljate o pridobivanju novih strank, vam bo žal

Anže Računovodje

Spremembe so edina stalnica je pogosto uporabljena fraza. V primerjavi z nekaterimi ostalimi dejavnostmi je računovodstvo, saj do sedaj, preživelo brez večjih pretresov. Pomislite recimo na taksiste, ki so le zadnji v nizu ponudnikov, ki jim je tehnologija poslovanje postavila povsem na glavo.

Tudi računovodski servisi se vse bolj zavedajo sprememb, ki se dogajajo okoli njih. Konkurence je vse več, pojav nove tehnologije, ki odpravlja pretipkavanje računov ter zahtevnejši podjetniki, ki želijo ažuren vpogled v poslovanje. Področje računovodskih storitev se spreminja in nikoli več ne bo kot je bilo.

Nujen je prevzem “trženjskega pristopa” k poslovanju

Naše nakupne navade so se močno spremenile. Dandanes kar 71 % kupcev svoj nakup začne na spletu, pomemben vpliv na končno odločitev so pogovori s prijatelji, ki so se v veliki meri preselili na socialna omrežja. Prav zato trženje in prisotnost na spletu danes ne more in ne sme biti sekundarnega pomena. Mnogi še vedno mislijo, da je bolje nadaljevati z nespremenjenim načinom poslovanja, misleč, da je trženje zgolj dodatni problem, ki bo zahteval pozornost in jemal čas resnično pomembnim opravilom ( pretipkavanju kupov faktur?).

Pogosto slišimo, da je na slovenskem trgu približno trikrat (trikrat!) preveč računovodskih servisov. To pomeni hudo konkurenco, kar nedvomno občutite tudi sami. Računovodski servisi, ki se bodo še naprej oprijemali nespremenjenega načina dela, bodo v težavah. Morda ne danes, toda posledice tovrstne togosti bodo vidne kmalu.

Nemalo računovodskih servisov se je namreč v preteklosti “polenilo”, preprosto zato, ker se jim ni bilo treba bistveno truditi, da so dosegli zadostno število strank. Prve so prišle preko poznanstev, nekaj naslednjih preko priporočil… in tovrsten način pridobivanja strank je bil zadosten. Danes temu ni več tako. Konkurenca se je zaostrila do take mere, da nenehno spuščanje cen pomeni, da marsikatera stranka zamenja svojega ponudnika, saj lahko enako storitev dobi za nižjo ceno.

Potrebna je jasna trženjska strategija in vizija, v kombinaciji z uporabo tehnologije, ki odpravlja rutinska opravila, ki strankam ne prinašajo dodane vrednosti.

Pogosto se na nas obrnejo računovodje, ki so opazili, da se stranke v zadnjem trenutku odločijo za drugega ponudnika. Kot glavno razliko med njimi navajajo “samo to”, da imajo konkurenti vzpostavljeno spletno stran in uporabljajo “nek nov računovodski program”, ki deluje v oblaku. In s težkim srcem moramo odgovoriti, da je taka odločitev strank povsem razumljiva.

Kaj imajo skupnega računovodski servisi, ki trženju posvečajo pozornost?

  • Zavedajo se, da več kot vložijo v prepoznavnost in trženje, boljši so rezultati.
  • Razmišljajo o oblikovanju prepoznavne blagovne znamke, pri čemer iščejo tudi pomoč grafičnih oblikovalcev.
  • Raziskujejo različna programska orodja, kot so sistemi za avtomatizacijo marketinga, CRM rešitve, ipd.
  • Pogovarjajo se z marketinškimi agencijami in razmišljajo o primernosti oglaševanja na platformah kot sta Google in Facebook.

S tem, ko se spreminjajo podjetniki, do sprememb prihaja tudi pri profilu računovodij, ki jih ti podjetniki iščejo. Delati želijo z nekom, ki jim je podoben, ki prav tako uporablja sodobno tehnologijo in je posledično bolj ažuren, predvsem pa zna ponuditi tudi koristne nasvete o poslovanju njihovega podjetja.

Računovodstva, ki znajo prilagoditi svoj pristop na način, ki ustreza novim zahtevam trga, bodo lahko stabilno poslovala in rastla tudi v prihodnosti. Tista, ki vztrajajo pri starih pristopih, take sreče ne bodo imela…

A ni vse tako črno. Mnogi se trudimo, da računovodskim servisom pomagamo pri pridobivanju novih strank, optimizaciji delovnih procesov in dvigu konkurenčnosti.

Ker vas zagotovo zanima več, se dogovorimo za sestanek.

Uskladimo termin pogovora
Priporočeno branje

Zakaj bi sploh želeli zrasti? »Zakaj bi si sploh želeli več strank in prihodkov? Saj je vse v redu, lačni nismo, več strank pa prinese samo več dela. Nimam časa, da bi se ukvarjal še z njimi.« S takim odgovorom ni prav nič narobe, razen enega samega dejstva – tovrstno razmišljanje je najhitrejša pot do propada.

Prenos brezplačnega dokumenta
Najnovejši prispevki